President Toomas Hendrik Ilvese ja tema sõbranna Ieva Kupce avaliku käigu järel Arvo Pärdi juubelikontserdile on korralikult läbi klopitud kõik teemad alates nende kehakeelest kuni Ieva kostüümini, kuid kahe silma vahele on jäänud asjaolu, et nii Ieva kui ka Toomas Hendrik on mõlemad kürberturvaspetsid – nende teada ja käsutada on ka oma riikide küberturvalisust puudutav ja julgeolekuseisukohalt tundlik ja salastatud info!

Nii tekib olukord, kus professionaalne kretinism on välistatud ja kaks sõpra omavahel vähemalt detailselt Eesti ja Läti küberturvalisuse delikaatsemaid ja salastatumaid momente kokteiliklaasi taga lahata ei saa.
Küberturvalisuse teemadel on Ilves aastaid kirglikult sõna võtnud ja seda ka üheks oma prioriteediks nimetanud, imekaunis femme fatale Ieva aga Läti kaitseministeeriumi riikliku küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juhina tegeleb sellega lausa igapäevaselt.
Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul on riigisaladuse ja salastatud välisteabe seaduses kõik kirjas ning selgelt reglementeeritud. Seadus kehtib ühtviisi kõigile – ka lihtsurelikule, kui riiklikult tähtis info tema kätte jõuab. Nii on ka seaduspõhiselt fakt, et Ieva ja Toomas Hendrik ei tohi omavahel küberkaitsest rääkida tasemel, mis puudutab julgeolekule tundlikumat infot. Presidendil on seejuures siiski võim oma riigi saladustega pisut žonglöörida! Riigisaladusi lahkav seadus on pikk ja põhjalik, kuid ütleb muu hulgas sedagi, et kõik Vabariigi Presidendi Kantseleis loodud riigisaladuste ennetähtaegse kustutamise ja pikendamise otsustab just president!
Kübertemaatika, muide, pakub pinget ka Ilvese pojale, Brüsselis leiba teenivale Luukas Kristjan Ilvesele, kes veel tänagi kutsub Tallinna Tehnikaülikooli kodulehel olevas reklaamvideos noori tehnikahuvilisi küberkaitset õppima.
Vabariigi Presidendi Kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert on saanud Kroonika pöördumise peale vastust lihvida mitu head tundi ja kinnitab, et presidendi ja tippametnikust lätlanna sõpruses ja jututeemades ohtu ei ole. «Ei ole põhjust muretseda,» resümeerib Pert pärast tunde kestnud analüüsi.
Kivi langes südamelt!

Jaga
Kommentaarid