Ragnar Klavan lööb ainukese eestlasena kaasa suures jalgpallis - Hollandi kõrgliigas. Vutiässale on võõrsil toeks veetlev elukaaslane Lili, kellega ta tahab lapsi saada ja pika toreda elu elada.

 
Ragnar (23) jalutab Liliga (25) sügiseses pealinnas. Noored tutvusid kolm suve tagasi Pärnus restoranis. See ei olnud juhus, vaid planeeritud kohting, mida aitasid korraldada sõbrad. Ragnar sai ühe oma semu käest Lili numbri. Kolm nädalat suhtles paar telefoni teel, seejärel nad trehvasid ning jäidki kokku. Päris võõrad nad siiski polnud - mõlemad olid käinud Viljandis Carl Robert Jakobsoni nim Gümnaasiumis ja teadsid teineteist nägupidi.
Ragnar ja Lili elavad Hollandis Alkmaari eeslinnas aiakesega ridaelamus ja sõidavad Opel Insigniaga. Pöörased peod, mida võib näha telesarjas «Jalgpallurite naised», nende ellu ei kuulu.
 
Kas sul hakkas välismaal igav ja tõid endale Eestist tüdruku? Igavus ei olnud põhjus. Armastus oli põhjus. Ma arvan, et ma leidsin selle õige. Ei midagi keerulist, lihtne otsus.
 
Kui kaua sul aega läks, et sellest aru saada?
Esimesest silmapilgust kõlaks liiga romantiliselt. Mul oli siis Eestis kuupikkune puhkus. Selles suhtes ei olnud aega pikalt kaaluda. Ma arvan, et pikamaasuhe ei oleks toiminud.
Lili lisab: Pärast esimest kuud tuli teha otsus, kas kolida kokku või jääda lahku.
#end#
Millest unistate? Pikast ja toredast elust ning tervetest lastest. Meil ei ole materiaalseid unistusi. 
 
Kas sari «Jalgpallurite naised» on elutruu? Ei ole. Ma ei ole Londonis või Liverpoolis mänginud, aga ka nende meeste elu põhjal oleks see kõvasti ülepaisutatud. Londoni Arsenali ridadesse pääsemine oleks minu jaoks muidugi eluunistuse täitumine.
 
Kas jalgpallurid saavad üldse sellist elustiili lubada? Üheksakümmend protsenti jalgpalluritest jõuab tippu raske tööga, võib-olla kümme protsenti on nii andekad, et saavad lubada endale pidevat pidutsemist ja väljaskäimist.
 
Kas Lili roll on sulle Hollandis pastat keeta?
Pasta Bolognese - see on tüüpiline mängueelne toit. Mulle maitseb. Ka kodus teeme päris palju pastat. Lili hoolitseb mu süsivesikute koguse eest iga päev.
Lili: Pasta krevetikastmega, pasta tomatikastmega...
 
Kartulitega ei hakka jamama? Mulle meeldivad ka eestipärased keedetud kartulid hakklihakastmega. Neid väljas süües ei saa, alati on friikartul. Kui vaadata Hollandi toidukultuuri, siis traditsiooniline lõunatoit on võileib. 
 
Milline on su päevaplaan? Kell üheksa stardin kodust. Pool üksteist algab trenn, mis kestab kuni kaks tundi. Seejärel on lõuna koos meeskonnaga. Kuna meil on hetkel väga tihe mängugraafik, siis teist trenni ei ole. Hollandi liiga, meistrite liiga, karikasari. Nädalas tuleb kaks mängu.
 
Õhtul klubi, pubi? Ma ei mäletagi, millal me seal viimati väljas käisime. Elame hästi rahulikku elu. Pesitseme väikses linnas mere ääres Alkmaari kõrval. Ka Alkmaar ei ole suurlinn, nii 130 000 elanikku.
Meil on ridaelamu, 135 ruutmeetrit koos Hollandi aiakesega, ja klubi poolt Opel Insignia. Päris hea auto. Luksusklubides me õhtuti ei käi, me ei ole seda tüüpi inimesed. Vahel käime mõnes kohalikus restoranis.
Lili: Meie kõige suurem patt on see, et käime vahel väljas söömas.
 
Kuidas Hollandi kliima on? Soojem kui Eestis, aga palju on vihma ja udu.
 
Kas klubi on hea? Ikkagi Hollandi meister.
Meeskond on suhteliselt noor ja hea. Eelmine hooaeg oli ka väga hea treener.  Olin siis põhirivistuses, sel aastal mitte. Uus treener, uus kaitseliin. Mida kõrgemale karjääris jõuad, seda kõvem konkurents on ka meeskonna sees. Seda rohkem on valida häid mehi.
 
Kas pead ennast tõestama? Kõik algab trennis ja kui mängus antakse võimalus, siis tuleb ennast näidata.
 
Kui kaitsja läheb rünnakule, kas ta saab siis pahandada? Kui see hästi lõpeb, siis ei saa. Hollandi jalgpall on väga taktikaline, mängujoonis ja iga mängija roll on paika pandud.
 
Kas jalad saavad kõvasti haiget? Niivõrd kuivõrd. Väiksemaid vigastusi ikka tekib. Jalgpalluritel on sagedased põlvehädad ja meniskioperatsioonid. Kas joostakse sisse või ise keerad valesti või jalg jääb kuhugi vahele kinni võitluses palli pärast. Mul on õnneks põlved korras.
 
Kas meelega tohib haiget teha? Ei tohi, aga ikka tehakse. On olukordi, kus tullakse meelega sisse. Reegel on see, et sa pead mängima palli, mitte vastase jalgu.
 
Kui pikk on tee Beckhami või Kaka tasemeni? Ainulaadseks tippmängijaks saada on väga keeruline. Ma ei ole ise sellist tüüpi mängija, kes peab looma keskväljakul võimalusi. Ma pean tagant puhas hoidma. Kuulsused on ikka ründajad ja poolkaitsjad.
 
Kes on kuulsamad ründajad, keda on tulnud sul võtta ja neutraliseerida? Cristiano Ronaldo, Michael Owen, Wayne Rooney. Kindlasti on nende oskused paremad kui tavamängijal ja kaitse edu sõltub väga palju meeskonnatööst.
 
Mis klubis tahaksid mängida? Ma tahaksin mängida Inglismaal. Minu lemmikklubi on Londoni Arsenal.
Lili: Ma eelistaks Itaalia ja Hispaania klubisid.
 
Kuidas hindad oma isa Dzintar Klavani saavutusi ja mängutaset? Ta tegi 19 mängu Eesti koondises, aga ajad olid siis teised. Täna on tingimused palju paremad. Ta oli keskväljaku mängija, poolkaitsja.
 
Millal alustasid? Kuueselt läksin trenni. Aga enne seda sai juba isaga mängitud ja tänava peal palli taga aetud.
 
Kui kiiresti su anne avanes? Ma arvan, et 15-16aastaselt, kui mind võeti Viljandi Tuleviku põhimeeskonna juurde trenni. Siis hakkasin endast palju vanematega treenima. Arusaam, et suudan läbi lüüa tippmängijana, tekkis siis, kui jõudsin Florasse ja Eesti koondisesse.
Lili: Juba lasteaias valiti sind parimaks mängijaks.
Kes on teie klubis AZ (Alkmaar Zaanstreek) kõige kõvem?
Mounir El-Hamdaoui - eelmise hooaja liiga parim mängija ja parim väravakütt. Pool meeskonda kuulub erinevatesse rahvuskoondistesse: Hollandi, Belgia, Argentina, Rootsi, Soome, Taani ja Mehhiko.
 
Kas Hollandi klubi jalgpall on raske füüsiline töö? Paljud arvavad, et mis see jalgpalluri elu on. Ma olen 6-7 päeva nädalas sellega seotud. Päeval on trenn, kokku 4-5 tundi, ja füüsiline koormus on suur. Pärast trenni on kohe söömine, et süsivesikud tagasi saada. Ka jooma peab kõvasti, 3,3 liitrit häid vedelikke, nagu vesi, mahl, piim. Eelistatult ilma gaasideta jooke.
 
Kas teil on klubipoolne finantsnõustaja? Ei ole, see on panga asi. Kui tahad, võid pangast selle teenuse võtta.
 
Kas sind Hollandis tuntakse?
Ikka. Jalgpall on seal populaarne ja ma mängin meeskonnas, mis tuli Hollandi meistriks.  Meie väikelinnas inimesed väga häirimas ei käi. Vahel tulevad lapsed autogrammi küsima.
 
Mis edasi? Täna Tallinna koju, aga homme (neljapäeval, kaks päeva enne mängu - P.K.) pannakse meeskond Pirita TOP SPA hotelli. Nii on treener kindel, et meeskond keskendub jalgpallile, mitte muudele asjadele.
 
Kas Lili tuleb kaasa? Ei. (Naerab.) Ainult meeskond. Vaatame vastasmeeskonna mängu video pealt, teeme taktikalisi koosolekuid ja eks mängime kaarte ja pinksi. Õlut juua ei või, ka ühte pudelit mitte. Pärast mängu võib.
 
Kas agressiivsus ja võitlejahing peab säilima? Jah.
 
Bosnia on ebamugav vastane? Jah, nad on heas hoos. Neil on lootused koos Hispaaniaga edasi minna ja Türgi välja tõrjuda. Nad on väga hästi mänginud selles valikutsüklis.
 
Mäng Hispaaniaga... Lasid teil natuke mängida ja siis võtsid oma? Rumalast olukorrast löödi meile esimene värav ja siis nad võtsid tuurid maha. Aga peab aru andma, et see oli Hispaania koondis. Hispaania ühepuutega söödumäng on väga kiire ja lõpuks ei suuda kaitse neid tekkinud auke lappida. Sealt ka ohtlikud seisud ja võimalused.
 
Kas me saame Eestit kunagi Euroopa meistrivõistluste või maailmameistrivõistluste finaalturniiril näha?
Vaadates, kui kiiresti Eesti jalgpall areneb, siis äkki kümne aasta pärast on see võimalik. Peale tulevad noormängijad on järjest tehnilisemad ja teavad jalgpallist üha rohkem. Nad saavad trenni teha heades välisklubides tugevate treenerite käe all
normaalsetes jalgpallimaades. Läti on suutnud üllatada. Me suutsime Brasiiliat üllatada, ja eks nad alahindasid meid, mis on sportlaste jaoks viga.