Kui näitlejanna Merle «Merca» Jääger haigeks jääb, võtab ta mehise klõmaka eetrit. Kui Merlel aga linnaelu «ära viskab», siis põgeneb ta mitmeks päevaks sohu.

 
Merle (43) meiliaadress algab sõnaga vanamadu. Ta on avaldanud luulekogu «Vana libu hommik» ning nooruses marulist punkrokkari elu kaifinud. Näitlejanna on olnud kolhoosis betoneerija, kaitseväes reamees ja palju muudki. Praegu on Merlel käsil suveetendus «Kolhoos», mis on tema teine näidend, kui kooliaegseid katsetusi mitte arvestada.
 
Kas «Kolhoosis» saab nalja kõvasti?
Tragöödia see kindlasti kohe ei ole.
 
Mängid ise ka? Kipub ikka olema, et Hansahoovi tükkides tuleb mängida mitut rolli. Oleme nii vaene teater, et ei saa palgata tohutut truppi.
 
Mis isiklikus elus uudist? Isiklikust elust ei ole mul midagi rääkida, sest mul on ainult töö. Mina olengi see tõbras, kes on Eesti inimestelt töö ära võtnud. Olen nii ahne inimene. Mul on tõesti tunne, et teen kõigi eest töö ära.
#end#
Kõlab nii, et oled end töösse matnud. Mina ei tea, kuidagi on see niimoodi läinud.
 
Sa juhid kõiki traktoreid ja võtad kogu kartuli üles? Mulle tundub küll nii. Olen kuulnud, et paljudel sõpradel kultuuritegijatel on tekkinud sama tunne. Mind lohutab veidi, et ma ei ole ainuke.
 
Suvelavastuses «Saun» olid kõik paljad. Kes «Kolhoosis» alasti võetakse? Peab kurvastuseks mainima, et seekord ei võta keegi eriti paljaks.
 
Belarus hoovis? Vladimiretš on hoovis ja võrr ka. Mõlemad sõidavad.
 
Kas mäletad kolhoosiaegu? Ma ju vihtusin malevates käia, nii EÕMis kui ka EÜEs. Üle kümne aasta sai ilu tehtud. Nägin seda seestpoolt läbi malevlase silmade.
 
Kas betoneerisid kõikjal? Eks sai ka kõblatud ja heina tehtud Virumaast Lõuna-Eestini välja. Rannikule ja saartele väga ei jõudnud.
 
Millised on su kõige jubedamad kolhoosimälestused? Ei olnud seal midagi jubedat, kõik oli väga helge. Mina kui malevlane ei mäleta halba. Söödeti hästi, kuid vahel anti tõesti väga absurdseid ülesandeid. Ju oli siis vaja. EÜE aja kõige koledam kogemus oli katlaruumi seina lupjamine tohutute redelite otsas. Teine ebameeldiv töö oli katelde sisemuse betoneerimine. Istuda tuli punkris ja betoneerida põhja nii, et torud ikka otsapidi välja jääks. Peenike liiv sai otsa, tuli selline kruusane segu ja lõpuks istusime punkris hommikul kella kümnest õhtul kella seitsmeni.
 
Kus nii ekspluateeriti? Tootsis. Töö tuli ära teha. Betoneerimine mulle muidu meeldis. Tööraamatus on mul isegi tiitel betoneerijate brigadir.
 
Aga Nõukogude miilits, kui jutt juba läks ennemuistsetele aegadele? Kolhoosides neid väga ei hulkunud. Kuid kord 1985. aastal läksime Tootsi rühmaga Pärnusse. Siis sain öö priomnik'ut, kuna üritasin miilitsatöötaja haridustaset tõsta ja teda kultuuririndel harida, lugedes talle Bertolt Brechti, (Saksa näitekirjanik, lavastaja ja luuletaja. Oli Hitleri mustas nimekirjas viies. 1940ndatel põgenes läbi Soome ja Venemaa Los Angelesse. - PK), kes oli lubatud kirjanik.
 
Peast? Loomulikult:
Näen korravalvurit, kes töös ei väsi.
Nad puhta käteräti saavad mult,
et vereks kuivaks pühkida võiks käsi,
Ka nendeski pean lugu ääretult.
Hommikul oli kohus ja mulle määrati selle luuletuse lugemise eest kümnerublane trahv, mida mul ei õnnestunud ära maksta, sest kviitungit ei olnud vastu anda.
 
Mis on priomnik? Täiskasvanute vastuvõtu- ja jaotuspunkt.
 
Kas sa käisid seal tihedamalt, et nii hästi tead? Ei, ainult ühe korra istusin kogu öö ära. See oli äärmiselt lõbus kogemus. Naljakas juhtum. Ah-ah-haa.
 
Kas puhas näidendimaterjal? Ega ma hoolimata kõigest seal kenasti ei käitunud, nagu loodeti. Laulsin laule ja pidasin niimoodi ennast üleval. Miilitsatöötajad olid väga hämmastunud.
 
Kas sul on kaasasündinud sisemine protestimeel? Ei. Mul on sisemine kaasasündinud õiglustunne.
 
See paneb sind plahvatama? Oh-jaa. Ma pean reageerima. See on mingi vastupidine käitumine, mida minult tavaliselt ei oodata. Eks see miilitsas töllamine andis omamoodi kooli ja ma tutvusin väga rumalate miilitsatöötajate käitumismallidega.
 
Kas õiglustunne tõi negatiivseid kogemusi? Ainult puhast lusti ja lõbu. (Merca lööb rääkides lausa nurru.)
 
Mis tööd veel ära teed? Kui suveasjad läbi saavad, siis üks Briti lavastaja tuleb tegema «Richard III» Vanemuisesse. Etendus «Imearst» sai läbi, kuigi septembris teeme seda veel neli raksu.
Värska Folgil esinen koos Lõkõriga. Teeme kavereid lõunaeesti keeles. Loomulikult jätkub koostöö pärimusteater Taarka trupiga. Kõik on noored ja toredad inimesed.
 
Seleta mulle ära, kuidas sai Tallinna 46. keskkooli lõpetajast korralik setu? Ma ei lõpetanud 46. keskkooli, mind visati sealt välja.
 
Kas noorusromantika ja tormiline periood su elus on läbi? Miks sa arvad, et ma praegu ilgelt rahulikult elan ja kodus ainult koon ja ketran?
 
Kas peod on sama rajud kui vanasti? Sõltub asjaoludest ja ajast.
 
Kas mõnuained on muutunud? Mis ained? Ma ei ole peale alkoholi ja eetri midagi tarvitanud. Neid kasutan siiani. Eetrit peamiselt siis, kui tunnen, et tõbi tuleb kallale.
 
Kuidas eetrit tarvitatakse? Väga lihtsalt. Tuleb võtta pits eetrit ja külma vett. Tuleb hingata sisse, hoida hinge kinni, võtta ära eeter ja seejärel külm vesi ning hingata välja. Siis tuleb ära oodata krooksud. Mingil juhul ei tohi peale süüa külma kapsasuppi. Midagi kuuma ei või peale võtta, sest eetri keemistemperatuur on 30 kraadi ja inimene võib lõhki minna. Seega vesi peab olema külm.
 
Kuidas see mõjub? Meil on tükis ka koht, kus veterinaar Senni, kellel on väga paha ja kes ei taha ei õlut ega viina, otsustab pead parandada eetriga.
Nüüd oleneb sellest, mida sa krooksuga teed. Kui sa ei ole pädev, siis lased selle välja. Kui oled pädev, tuleb krooks neelamisliigutusega aju tahaotsa suunata. Kui oled seda õigesti teinud, siis algab kino. Korralik video hakkab jooksma ja sa ise oled selles filmis osaline.
Mina nägin varem ikka tulevikku.
 
Kas need eetrinägemused said ka tõeks? Tead, kuidas keegi. Mõni näeb ka lihtsalt ilupilte. Enamasti on need pildid positiivsed.
 
Kas sinu eetriuimas nähtud tulevik on positiivne?
Need pildid liiguvad nii kiiresti, et sa ei jõua fikseerida. Pealegi olen ma aru saanud, et tulevikku ei saa liigitada positiivseks või negatiivseks. Muide, ma ei ole tükk aega tarvitanud. Viimati proovisin talvel.
 
Kas eetri joomine on kuidagi seotud ka loomepalanguga? Kadunud kirjanik Jüri Ehlvest kirjutas tihti eetriuimas.
 
Kas sinu ellu mahub töö kõrvale ka mõni mees?
Ei.
 
Elad nunnaelu?
No mahuvad. Vahel jääb aega jah, aga mis siin rääkida.
 
Kuidas lõdvestud? Kui täiesti pildi eest viskab, siis võtan koti üle õla, varustan end kerge toidukogusega ja lähen rappa. Kuna soos ei saa laadida, siis lülitab ka telefon end varsti välja. Kolm päeva koos kahe ööbimisega läheb mul ära, et inimeseks saada. Pealegi olen tõeline seenepede. Ikka tõsine maniakk. Põdramokki ma tavaliselt kuivatan - täiesti suurepärane maitseaine. Kuivatad ära ja peenestad. Kui seenemaitset on vaja, paned aga põdramokapulbrit sisse.

*Merle «Merca» Jääger on sündinud 19. oktoobril 1965. aastal Tallinnas.
*Lõpetas aastal 1983 Tallinna Kaugõppekeskkooli ja 1988 TRK lavakunstikateedri.
*Aastast 1988 on ta (pausidega) olnud Vanemuise näitleja.
*Aastail 1999-2000 teenis Eesti Vabariigi Kaitseväes reamehena.
*Aastast 2000 kuulub Eesti Kirjanike Liitu.
*On Tartu Kaitseliidu Akadeemilise Malevkonna üks liige.

  • 1988 V. Panso preemia
  • 1996 Draama '96 auhind
  • 1997 Ants Lauteri preemia
  • 1998 ETLi parim naisnäitleja
  • 1999 Draama '99 parim naisnäitleja

Luulekogud 1989 «Merca by air mail»
1989 «Mercamerka»
1998 «Vana libu hommik»
2005 «Hele häärber»
2007 «Narrivile»