«Poja tulek oli meie suhtele justkui proovikivi. Samas ka kinnitus, kui väga me teineteisele korda läheme...\" Ettevõtjatest paar Evelyn Mikomägi ja Sven-Olof Englund jagavad ühist vaimustust, mässates nii aastaseks saanud Sandersi kui ka äridega.

 
Kümmekond aastat koos, kandsid ettevõtjad Evelyn Mikomägi (30) ja tema rootslasest elukaaslane Sven-Olof Englund (39) ehk lihtsalt Svenne pikka aega hinges veendumust, et laps ei tule kõne allagi - kartuses, et neil pole järeltulijale midagi pakkuda. Nad on rajanud aga vankumatu ühise elu vundamendi. Pere peastaap asub Kiilis. Seal vuntsis paar üles endisest kolhoosi «Rahva Võit» väetisehoidlast foto-filmistuudio XL-Studios, millest sai neile ühtlasi ka kodu. Avar stuudioelamine ja selle ümber laiuvad laaned ja metsad on uhke mängumaa mullu 20. märtsil ilmale tulnud pisikesele Sandersile.
 
Kuidas on pärast lapse sündi muutunud teie argipäev?
Lapsega on loomulikult rohkem rutiini ja aja planeerimist. Üritame teda kaasata kõikidesse meie ettevõtmistesse. Öötundidel, kui ümberringi rahu ja vaikus, keskendun kõige paremini - saan kirjutada e-maile ja teha paberimajandust. Laps oli meie niigi intensiivsele elule suur muudatus, aga tasapisi oleme nüüd mingi rütmi kätte saanud.
#end#
Kui palju Sanders möllu teeb?
Ta on julge ja uljas lõvikutsikas, kes armastab möllu ja tsirkust. Tal pole vähimatki hirmu võõraste inimeste ja olukordade ees. Näiteks oma üheaastasel sünnipäeval teel lumelauapuhkuselt tagasi koju Stockholmi-Tallinna kruiisilaeval otsustas ta ronida mitmesaja inimese ees lavale lauljate-tantsijatega sammu pidama.
 
Kuidas olete Svennega kodused kohustused omavahel ära jaganud?
Olles mõlemad töised inimesed, jääb meil kodus aega-energiat enamjaolt üle vaid lapsega mängimiseks ning toidu valmistamiseks, mida teeme kordamööda või siis kõik koos.
Majapidamistöödeks võtame abi väljastpoolt.
 
Milline isa on Svenne?
Svenne on hea, kuid pisut kärsitu isa. Ta on sünnist saadik suhelnud Sandersiga kui omasugusega ega jõua ära oodata aega, mil lapselt konkreetsemat tagasisidet saada, asju koos arutada ja nokitseda ning teda igale poole kaasa võtta. Kui Sanders oli kahekuune ja nuttis, ütles Svenne ilma tagamõtteta: «Mida sa pillid nüüd! Ega sa mingi väike titt ole!?»
 
Oled pigem range või ninnu-nännutaja ema?
Üritan pigem ranget joont hoida, et laps pähe ei hakkaks istuma. Samas võime me pojaga lõpmatuseni mürada ja lollitada.
 
Millised uued kombed on sul emana tekkinud?
Inimesena ma oma teada eriti muutunud polegi. Võib-olla oskan kiiremini olulisemat mitteolulisest eristada ega raiska aega tegemistele-inimestele, kui miski tundub vale.
 
Isegi paljud veendunud karjääriinimesed ütlevad isaks või emaks saades, et lapsed annavad elamisele uue väärtuse. Mil moel on muutnud Sanders teie elutunnetust ja suhtumist teineteisesse?
Olime Svennega koos 11 romantilist ning seiklusterohket aastat, enne kui lapse saime. Poja tulek oli meie suhtele justkui proovikivi. Samas ka kinnitus, kui väga me teineteisele korda läheme, kui oluline meile on meie suhe, privaatsus ja vabadustunne teha koos asju, mis meile meeldivad. Me kohe kindlasti pole selline paar, kelle elu keerleb vaid lapse ümber. Laps on meile kui loomulik osa elust ning teeme kõik selleks, et hoida oma suhet  sama värskena kui enne last.
 
Räägite pojaga nii eesti kui ka rootsi keeles?
Kodune keel on meil rootsi keel, pojaga räägin mina eesti keeles. Tema jaoks on kakskeelsus iseenesest mõistetav. Ükspäev üllatas ta meid, kui Svenne eeskujul stuudio klientidele ukse peal lehvitades hüüdis inglise keeles esimesed sõnad: «Bye-bye!»
 
Millised peretraditsioonid on teil tekkinud - pühapäeval pannkoogilõuna?
Moosi ja vahukoorega pannkoogitainast vahvleid saab meie peres mitu korda nädalas, kuna see meie üks firmaroogasid, mida stuudio klientidele hommikuti pakume.
Sama kehtib ka muude toredate traditsioonide puhul - mis oli varem, seda üritame jätkata ka nüüd, lapsega.
 
 
Kui priiskavaid kulutusi lapse meeleheaks teete?
Omal näitel võin öelda, et last saab ka vägagi sümboolsete vahenditega üles kasvatada. Tal juba varakult teada, et õnn ei peitu asjades. Milleks seda rikkuda ja raha mõttetu tilu-lilu peale raisata. Pooldan ise väga taaskasutust lasteriiete ning ja muu hädavajaliku juures. Lapsel nii noores eas kama kaks, mis tal seljas või mis mängukannid riiulil.
 
Millest lähtute lastetuba sisse seades?
Võtame selliste asjadega rahulikult. Kogu meie stuudiokodu on nagu üks suur mängumaailm.
 
 
Milliste raskustega on teil tulnud lapsevanemana rinda pista?
Kõige raskem meie jaoks on vajakus segamata une järele.
 
Kuidas suudad emaameti kõrvalt tööd vuhtida veel oma ärides Sushi Cat, XL-Studios ja Living Models?
Kui teha asju, mis südames, siis suudabki palju.
 
Kes on olnud lapsekasvatamisel suurimad nõuandjad-hoidjad?
Eks nõu kipuvad andma kõik, kel endil lastega mingigi kokkupuude. Samas on lapsed nii erinevad ja lõppkokkuvõtteks teab loodetavasti iga vanem ise, mis tema lapsele parim.
 
Kas Sanders jääb koduseks lapseks?
Ta ise ei jõua meil ära oodata, millal lasteaeda saab. Vahel satub ta sinna teistele lastele järele minema ja siis peab ta väevõimuga sealt ära meelitama.
 
Kas käite linnas mänguparkides lustimas?
Linnas olles on Sandersi lemmikmängupark Sushi Cat, kus tervitavad teda alati lõbusad värvid, muusika ja lustakad kiisutädid. Tema lemmiksöök on juba pikemalt olnud meie sushiriis ja miso-supp koos wakame-vetikatega.
 
 
Paljud noored lapsevanemad murravad pead, kuidas küll pisikese kõrvalt oma head paarisuhet hoida...
Tähtis on teineteist näha ning leida aega privaatsusele.
 
 
Kas perre võiks kunagi sündida veel teine laps?
Kui algul tundus loogilisena teha kaks last teineteise järel, siis praegu ei taha end selle mõttega isegi piinata. Mängukaaslasi leidub ka muul viisil.
 
Millest noore perena unistate?
Lapsevanematena unistame, et pojale meeldib see, mis me teeme ja et ühel päeval tuleb ta meile appi.