Ärimees Viktor Siilatsi (60) linateos „Tants vanakuradi vanaemaga", mis võtab kokku president Konstantin Pätsi ja sõjavägede ülemjuhataja Johan Laidoneri poliitilised mängud Venemaaga, sisaldas uudset infot isegi president Arnold Rüütli (87) jaoks ja tekitas temas mõtisklusi!

„Kui oleks realiseeritud 1934. aastal Eesti riigivanema välja antud dekreet, mis kinnitas Eesti, Läti ja Leedu vahel sõlmitud üksmeele ja koostöö lepingu – kuidas oleks võinud areneda kolme Balti vabariigi edasine saatus?" vaeb Rüütel Kroonikaga. „Kui oleks toimunud relvastatud vastuhakk Venemaa agressioonile, kuidas oleks võinud see mõjutada Teise maailmasõja lõpptulemust?"
Rüütel püüab mõista toonaste juhtide otsust loobuda omariiklusest selle nimel, et päästa rahvast verevalamisest. Tänu sellele pääses ka Arnold, kes oli aastal 1940, kui Nõukogude Liit okupeeris Eesti, juba 12aastane noorsand.
„Ja veel üks tõdemus, mis ikka rõhutamist vajab: rahva ja riigi juhid peavad suutma jääda iseendaks ja oma otsuste peremeesteks," ütleb Rüütel. „Juhtide võimalik sõltuvus võõrvõimudest on reeglina hukatuslik nii riigile kui ka rahvale tervikuna." Need sõnad tuleks kivisse raiuda!

Jaga
Kommentaarid