8. veebruari “Eesti lugudes” avab Moonika Siimets vastuolulist äri-, meedia- ja jumalaperekonda Sõnajalg. Režissöör tunnistab, et püüd piiluda nende hingeellu oli keerukas, kuid ta sai lähemale kui ajakirjanik tavaliselt, kirjutab ajakiri Nädal.

Lugematute tele- ja lehelugude peategelased, skandaalidega seotud äri-, muusika- ja jumalaperekond Sõnajalg suhtus dokfilmi tegemisse üllatavalt soosivalt. Nad kutsusid filmitegijad oma Saaremaa suvekoju ning tuulikuteparki. “Kõik tundus nii tohutult põnev,” õhkab Moonika 2011. aasta soojal suvel toimunud esmakohtumist meenutades.

Inimene teeb plaane, jumal juhib

Paraku oli Moonika õnn üürike ja ta oli peatselt olukorras, kus dokfilmi tegemiseks tuli leida kiirelt uus nurk – Siiri ja Viivi kopteripiloodi kursused lükkusid kaugemasse tulevikku. Õnneks olid optimistidest Sõnajalad koostööaltid ega seadnud filmi tegemist kahtluse alla.
“Nii raske ei ole olnud ühegi filmiga. Muutusi ja pöördeid on ikka tulnud, kuid mingil hetkel tundsin isegi, et mitte mina ei tee Sõnajalgadest filmi, vaid nemad juhivad mind,” ütleb Moonika.

Moonika tunnistab, et dokumentalistina ei suutnud ta lõplikult ületada müüri, mille Sõnajalad on enda ja meedia vahele ehitanud. “Nad on väga haiget saanud ning müür on nii paks ja tugev. Ma küll ei näinud, kuidas nad hommikuti kohvi joovad, aga sain osa nende elujulgusest ja jõust – punkarlikust olekust elada nii, nagu neile sobib ja meeldib. Minu eesmärk ei olnud maske langetada või tõsta, kuid minu suhe on selles loos täiesti olemas.”
Kui valdaval osal on raske kaksikutel ja tihti ühtmoodi riietuvatel Viivil ja Siiril vahet teha, siis Moonikal on asi selge. Ta õppis Sõnajalgu tundma eraldiseisvana, kaksikutena, nende abikaasade ning energiast pulbitseva nelikuna.

Saaremaa müüdid ja UFOd

Andres on väga hea suhtleja, pehme, romantiline ja hulljulge. Oleg on realist ning kahe jalaga maas. Nende vennalikust suhtest on kadunud kukepoks ning pidev soov teineteist üle trumbata. Nad on tiim, kes täiendab teineteist, ja tuulegeneraatorite park sobib neile.
Naistele meeldib väga koos olla ja palverännul käia. Nende füüsiline, vaimne ja hingeline side on lahutamatu. Eestkõneleja on Siiri ehk siis Andrese naine. Olegi naine Viivi on veidi tagasihoidlikum. Nad on inimesed, kes toimivad nii paariti, aga eriti sütitavad on nad kõik koos."

Moonika dokfilmis “Salme saladused” mängib peategelaste Sõnajalgade kõrval rolli ka Salme küla. Külaelanikud võtavad Sõnajalgu kui UFOsid, mis ei ole Saaremaal muidugi mingi haruldus. Seda kinnitavad nii ufoloogid kui surematud müüdid ja legendid. Siiani käib ringi Tehumardi lahingu aegne lugu sigarikujulisest surmalaevast ning valgetest mehikestest, kes olevat pärast tapatalgut hukkunute juures hõljunud. Ka Moonika filmis on müstikat, esoteerikat ning muidugi palju vastuolulist, mis pisikesse Salme külla ei taha ära mahtuda.

“Minu kui režissööri jaoks olid tegelased eelkõige vahendid, läbi kelle kirjaldasin tänast ühiskonda, kus eksisteerivad üheaegselt paralleelmaailmad, mis kokku ei puutu.”

Eesti lood. Salme saladused K 8. veebr 22.30 ETV