Kroonika andmetel mängitakse Keskerakonna esipaari Edgar ja Vilja Savisaare abielu viimane vaatus maha selle aasta sügiskuudel. Allikate sõnul võtavad nad lahutuse ette pärast kohalikke valimisi.

Ehkki Edgar (59) sõnas mullu Kroonikale, et tema ja Vilja (47) abielu on tugev nagu Ontika pank, on Kroonika allikate andmetel advokaadid alustanud nende lahutuse ettevalmistamist. Avalikkus ei tohi sellest kuulda enne oktoobris toimuvate kohalike omavalitsuste valimiste lõppu.
 
Põgenes Edgari eest Brüsselisse
Vilja rääkis europarlamendi valimiste eel tuttavatele, et ta soovib põgeneda Brüsselisse fiktiivseks kiskunud abielu eest. Viimasel ajal on ta nautinud oma klaveriõpetaja Taimo Toomasti (46) seltsi. Nende lähedased suhted tulid avalikuks, kui Taimot nähti laulupeol Viljale hoolitsevalt vihma kaitseks kapuutsi pähe sikutamas. Väidetavalt on Taimo Brüsselis Viljal sage külaline.
«Eestist ma nüüd kuskile kolima ei hakka. Sel kooliaastal on tudengeid palju juurde tulnud ja jätkan ikka õppejõuna Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias,» räägib Taimo. Ta ei lükka ümber kuuldusi, et viibis hiljuti Viljal Brüsselis külas. «Ma jätaksin selle teema üldse kommenteerimata,» sõnab ta.
Mis saab nende suhtest edasi ja kui tõsised plaanid tal Viljaga on, ei tea mees veel päris täpselt isegi.
«Ma ei kommenteeriks, sest ma ei teagi. Selles mõttes, et kõik ju niikuinii juba teavad, mis on olnud. Ta hakkas minu juures klaverit õppima ja me vahel oleme väljas käinud ja sealt edasi ei ole tõesti mõtet kommenteerida, pärast keegi võtab jälle ühtepidi ja teistpidi kinni,» lausub Taimo.
#end#
Suvi 2009: peod ilma Viljata
Vilja on sel aastal vaikselt oma proua Savisaare kohustustest kõrvale jääma hakanud. Savisaared on mitmel suvel järjest Hundisilma talus peetud jaanitulest hapukurgihooaja meediasündmuse teinud. Laul ja tants, rikkalik peolaud, särisevad grillid, valitud külalised ning kuulujutte trotsiv Keskerakonna esipaar lahkelt naeratades külalisi võõrustamas. Tänavusel jaanitulel kostitas külalisi Edgar üksi. «Vilja on Lõuna-Eestis, tuleb hiljem,» rahustas Edgar uudishimulikke. Tulemata ta jäigi.
Teine selle suve Hundisilma-meediasündmus, 21. augustil korraldatud vastuvõtt 1990.-1992. aastal Eestit juhtinud valitsuskabineti liikmetele, möödus samuti Viljata.
«Küllap Vilja on teel Brüsselisse,» andis peoperemees ajakirjanikele põiklevaid vastuseid. Järgmisel päeval siirdus Brüsseli-visiidile ka kokkutulekuõhtu oma nõuniku Moonika Batrakova (25) seltsis veetnud Edgar ise. Küsimusele, kas ta tutvub seal ka abikaasa elu-oluga, vastas mees eitavalt.
 
Ämm pole Edgarit näinud kolm aastat
Edgar Savisaare ämm Evi Laanaru ütleb, et ta nägi väimeest viimati aastaid tagasi. «Vilja käib siin küll paar korda aastas, aga Edgarit nägin viimati kolm aasta tagasi Võrumaal, kui olid minu abikaasa matused.»
Tütre abielu mõõnadest on Evi peamiselt lugenud ajalehtedest ja ajakirjadest. Ta ootab, et Vilja talle ise oma muredest rääkima tuleks: «Vilja mulle viimasel ajal midagi öelnud ei ole ja mina ei tihka küsida ka. See on noorte asi ja mina ei tea, kuidas nad selle omavahel on kokku leppinud.»
Mõni aeg tagasi küsis Evi tütrelt otse, kas tollel on juba uus mees majja toodud.
«Ma ükskord küsisin Viljalt, et kas ma olen juba kellelegi uus ämm,» muheleb Evi. Ühest vastust ta toona ei saanudki.
Klaveriõpetaja Taimot pole Vilja emale veel tutvustanud. «Nädalate viisi on ta seal Brüsselis, kokku pole ma temaga saanud ja telefoni kaudu ei taha igasuguseid asju küsida,» räägib proua Laanaru.
Ka lahutusplaanidesse pole Vilja oma Võrumaal elavat ema pühendanud. «Kunagi ta juba mingisuguses ajakirjas ütles, et nad Edgariga koos ei ela, aga on ikka abielus. Ma ei tea, kuidas asjad nüüd on.»
 
Fassaadabielu
Vilja on rääkinud, et tema välismaale kolimisest ei tohiks Edgaril mingit probleemi tekkida - Eestiski on nad viimastel aastatel põhimõtteliselt lahus elanud, Vilja Nõmmel ja Edgar Hundisilmal.
Edgari ja Vilja fassaadabielu võib olla kestnud juba üle üheksa aasta. Kui ajakiri Seltskond 2000. aastal jälgis Savisaarte Nõmme kodu, selgus, et Edgar ei elagi seal. Eramus nähti liikumas hoopis Nõmme linnaosa iseseisvuse toetajat Jüri Jõgevat, kes püüti ka pildile, kui ta oma autost väljununa Savisaarte majja suundus.
Edgarit on läbi aastate seostatud paljude kaunite noorte daamidega: Siret Kotka, Kristiina Heinmets, Kadri Must (nüüd Simson), Evelyn Sepp, Anna-Maria Galojan, Moonika Batrakova.
Kahe aasta eest põhjustas palju kära pilt, millel on Edgar haaranud oma pihkudesse noore nõuniku Batrakova rinnad - linnavalitsuse suvepeol aset leidnud amüsantne stseen oli Tallinna rae väitel võimlemisharjutus.
Vilja ema Evi mõistab, miks Edgar end noorte neidistega ümbritseb:
«Edgar on selle koha pealt väga mugav mees, et ta tahab, et teda aidatakse igal pool. Kui ta käibki kuskil, siis tal peab olema alati keegi kaasas, kes tal kõike kannab,» räägib Evi.
Enam ei pea Savisaarte fassaadabielu jätkuma ka tütre Rosina pärast, kes lõpetas kevadel Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi ja läks Prantsusmaale Nancy linna II ülikooli üldkeeleteadust õppima.
Vilja sõnul ei pea aga jutud nende lahutusest paika - sellist infot võivat levitada poliitilised vastased. «Esialgu meil ju veel valimised tulemas. Ma ju tegelen sellega, aga mitte mingite muude protsessidega,» lausub Vilja. 
Edgaril pole Kroonika küsimustele vastamiseks seekord aega.
 
Eesti 20. sajandi kõmulisim pulm
 
Edgar Savisaar ja Vilja Laanaru abiellusid 1996. aasta 19. oktoobril. Liit registreeriti ilmalikult Mustamäe perekonnaseisuametis, taevalikult ja jumalasulase õnnistuse all Lääne-Virumaal Sagadi mõisas. «Seda, mis on jumala õnnistusel kokku pandud, ei lahuta miski,» prognoosis Vilja ja Edgari laulatanud Halliste koguduse õpetaja Kalev Raave.
Pulmapidu oli suurejooneline, ent kõrvaliste pilkude eest kiivalt varjatud. Mõisahoonet ümbritses raadioside teel teineteisega suhtlevate turvameeste piiramisrõngas ning õhtu hämardudes kaeti pulmamaja aknad uudishimulike pilkude vältimiseks paksude kardinatega. Halastamatult jäeti ukse taha ka keegi kohalik mammi, enamasti muhedat rahvameest mängiva Edgar Savisaare tulihingeline pooldaja.
«Lossides krahvidel pulmad on hoos...» kõlas samal ajal ansambli Karavan esituses Edgari ja Vilja pulmapeo avavalss.
Isamehe kohuseid täitis Heinz Valk, Edgari võitluskaaslane laulva revolutsiooni päevilt, kinokroonikat väntas võttegrupp tollase Ostankino TV Eesti korrespondendi Heimar Lengi eestvedamisel.
Mõnede vaatlejate hinnangul oli Savisaarte pulmapidu poliitiline show ning kainelt kavandatud haripunkt Keskerakonna 1996. aasta kohalike omavalitsuste valimiste kampaaniale.
Ajaloo irooniana mõjub seik, et 13 aastat hiljem püüavad Savisaared samade valimiste eelõhtul oma abielu karidele jõudmist kiivalt varjata. Jah, traditsiooniliselt valimiste eel etendatav muster-abielupaari show peab välja vedama vähemalt oktoobrikuiste valimisteni...