Võrumaa suurtalunik ja Mõõdukate erakonna liider IVARI PADAR (37) leiab, et Eestis väärtustab raha inimesi liialt. «Mõnelegi jõukale, kuid mölakale pannakse parem silt külge,» ütleb ta.

#p2v#Esimene mälestus rahast. Kui suur oli summa ja mida selle eest ostsite?
Umbes kümneselt sain rohimise eest esimesed viis rubla. Küllap ma siis kommi ostsin. Aga päris esimesed 100 rubla teenisin viljakuivatis töötades. Vist ostsin võrri. Muidugi käisime tihti ka matkal: süstamatkad Koola poolsaarel jne. See innustaski raha teenima. Olen ka alpinismiga tegelenud, käinud väljaõppelaagrites Kaukasuses. Poistega vallutasime kunagi Võru kõik kolm üheksakordset maja ära. Ja kord jäime vahele, isegi lehes kirjutati huligaanidest.

Esimene töökoht? Kuidas sinna sattusite?
Tööraamat hakkab mul pihta Võru tööstustehnikumi astumisega. Õppisin tisleriks ja seega oli esimene töökoht tootmispraktika. Kätega on mulle alati meeldinud tööd teha. Mul on Võrus isegi väike sepikoda, mis tahab sisustamist. Ka edasi läheb tööraamatu sisu päris värvikalt. Olen kaks aastat isegi miilitsavormi kandnud — sõjaväes olles.

Kas inglaste väljend «ma pole nii rikas, et odavaid asju osta» vastab tõele?
Üldiselt jah, kuigi ma ei ole teab mis snoob, ka rõivaste puhul. Aga heast poest ostetud asjad peavad paratamatult, eriti minusuurusel inimesel, kauem vastu.

Milliseid firmamärke eelistate rõivastuses? 
Olen ostnud Montonist vabrikuülikonnad. Ja suhteliselt rahule jäänud. Aga ka Hugo Bossi. Kingadest on hea Salamander. Olen üsna tagasihoidlik, aga abikaasa on mind ikka suunanud, et lähme nüüd firmapoodidesse kah. Ta on märksa trenditeadlikum kui mina. Üldiselt roopan riided ära ja alles siis ostan uued.

Mis firma käekella te kannate?
Mulle on kingitud koormate viisi ilusaid käekelli, aga ma ei kanna neid. Mul on mobiilil kell peal, milleks siis veel käel?

Tarbetuim asi, mille olete endale soetanud?
Kodus vaatan mõnda köögimasinat, näiteks Moulinex’i köögikombaini, mis sai ostetud, et küllap on sellega hea askeldada. Aga nüüd seisab kapinurgas. Keegi ei viitsi seda lahti võtta ja siis puhastada ja uuesti kokku panna.

Mis autoga te sõidate?
2001. aasta Chrysleriga. Saan sellega kanasõnnikust alates kõike vedada. Bensiini võtab 10–12 liitrit 100 kilomeetri peale ja aastas sõidan umbes 50 000 kilomeetrit.

Kui palju on teie arvates paras kulutada oma abikaasale?
Tähtis on, et abikaasa säraks ja õitseks, ja sellesse tuleb investeerida nii palju, kui vaja.

Mida te viimati talle kinkisite?
Olen praegu just selle probleemi ees, tal tuleb varsti sünnipäev. Aga arvan, et küllap talle teeb rõõmu üks hea parfüüm. 1986. või 1987. aastal kinkisin talle kollase pitsidega põlle ja puust kudumisvardad. Need teda särama ei pannud. Selles suhtes olen edasi arenenud.

Kas rikastele ja positsioonikatele meestele naeratavad naised rohkem? Miks?
Ma ei tea. Ma pole väga rikas ega positsioonikas, olen keskpärane. Aga naised naeratavad mulle ikkagi. Küllap on neil hea meel minuga kohtuda.

Kas meeletu kasum on parem kui meeletu seks?
Ei ole!

Annate te meelsasti laenu?
Olen andnud laenu ja on olnud tagasisaamisega ka probleeme. Ma ei pea õigeks, et peab hullult võimlema, et oma raha tagasi saada. Eks olen hakanud neid inimesi vähem usaldama.

Teie kuu sissetulek?
Olen viimasel ajal püsinud riigikogulase palgaskaalas (20 000–30 000 krooni — toim). Tulen sellega toime.

Kuhu olete investeerinud?
Mul on Võrumaal talu ja Võru linnas korter. Talu koguväärtus on umbes paar miljonit krooni. Saaremaal on ka 27 hektarit maad ja 100 meetrit on isegi merd. Aga seal on õige lootusetu padrik. See on ema pärandatud.

Millised on teie hobid?
Loen päris palju. Viimati venekeelset ülevaadet Gorbatšovist. Raamatuile kulub umbes 500 krooni kuus. Muidugi matkamine. Ja ma kogun muinsust, kohati tundub ka aastavanune ajaleht muinsusena. Täna panin näiteks pataka valimisreklaame kõrvale. Kahekümne aasta pärast on see igavene lahe asi.

Kas raha annab vabaduse või ajuvabaduse?
Nii seda kui ka teist. On küllalt rikkaid mehi, kellel on mõistus kinni jooksnud.

Ihnur, kokkuhoidlik, laristaja — kes neist olete teie?
Olen mõõdukas! Tarbin kõik ära, mis ma teenin, kopikakoi ma pole. Võiksin muidugi olla väheke kokkuhoidlikum.

Kas raha väärtustab Eestis inimest?
Ma arvan küll. Mõnelegi jõukale, kuid mölakale pannakse parem silt külge.

Kalleim kingitus, mis elus saanud olete?
Lapsed: poeg ja tütar. Jah, tütar Nora seetõttu, et tema oli kaua oodatud. Naine teeb mulle teisigi häid kingitusi. Kinkis kaks ilusat ja kallist lipsu. Küllap hirmus, et mina oleksin kaks 200kroonist ostnud.

Teie moto rahaasjades?
Tuleb elada oma võimaluste piires.