«Mul on kodus 40 paari kingi ja 70 pesukomplekti,» paljastab MARJE HANSAR (44). Õllesummeri korraldaja peab end tagasihoidlikuks šoppajaks.

Kui tihti sa šoppad?

Mul on sõbranna, kes peab Gerald Dareli kaubamärgi putiiki. Minu šoppamine näeb välja selline, et sõbranna annab teada, kui uus kaup tuleb, käin sealt kiiresti läbi ja ostan sobivad asjad ära. Muidu oleksin paljas nagu püksinööp!

On sul osturetki tehes ka mõni nõrkus?

Mul on kodus 30–40 paari kingi. Erinevate kostüümidega kannan erinevaid kingi. Kalleim paar on Pollini firmalt, see maksis ikka mitu tuhat krooni.

Tavaliselt jääb minu kinga hind 1000–1500 krooni sisse, alla selle pole materjal usaldusväärne. Lemmikuim on 50ndate ümar nina. Kontsa kõrgus peab olema vähemalt seitse sentimeetrit, vastasel juhul on mul tunne, nagu paneksin põrandal ringi nagu part.

Millised poed on välismaal su lemmikud?

Kui käin välismaal, hiilin alati just jalatsipoodidesse. Üldiselt on šoppamine mujal riikides minu jaoks raske töö. Kõige vahvam oli meil Rihoga Andorras, kus käisime suusareisil. Meid toodi kell viis mäelt ära ning siis oli vaba aeg. Seal oli vaid üks tänav ja me jalutasime iga päev kolm tundi mööda seda peatänavat, kus aina šoppasime!

Mida tavaliselt välismaalt suveniiriks kaasa tood?

Suveniire ma otseselt ei kogu. Olen reisidelt püüdnud alati mingi ehte osta. Käisime Rihoga hiljuti Pariisis, kus mulle hakkasid väga meeldima Eiffeli torniga kuldkõrvarõngaid. Õnneks käib mu sõbranna seal väga tihti ja lubas need mulle ise ära osta!

Milliseid ehteid armastad?

Ehted peavad olema kullast, neid peab olema mitu ja nad peavad olema nii suured, et ei peaks luubiga taga otsima. Olen alati mõelnud: miks naised kannavad ehteid, kui neid tuleb luubiga taga otsida?

Mulle meeldivad väga kõrvarõngad. Mul pole neid palju, umbes viis-kuus paari. Ilus kõrvarõngas peab olema suur ja läbi kõrva rippuv.

Milliseid vääriskive hindad?

Vääriskividest ei tea ma midagi. Hõbeehetega pole samuti sõbraks saanud.

Kas võtad vahel šopingutuurile ka abikaasa kaasa?

Riho ei šoppa üldse. Teda on võimatu poodi saada. Nii palju kui võimalik, ostan talle ise asjad ära. Pükse ja ülikondi ostame kord poolteise aasta jooksul. Siis, kui Rihol riided narmendavad, soostub ta minuga poodi tulema ja endale uued asjad ostma.

Kui tihti moekunstnikke külastad?

Minu lemmikud on Kai Saar ja Tiina Talumees. Esimene kord sattusin Tiina juurde siis, kui meid Rihoga oli kutsutud 20ndate stiilipeole. Tiina õmbles vastavad riided valmis. Mulle ei meeldi eriti kangapoode kammida. Ilmselt seepärast, et nõukogude ajal õmblesin endale kõik ise — kuni mantliteni välja. Olin iseenda rätsep 1990ndate alguseni.

Kas õmblemises on ka terake rahustavat teraapiat?

Mind rahustab hoopis kudumine! Kunagi kudusin väga palju. Mul on isegi enda kootud kampsikuid alles.

Kui oluline on kaubamärk?

Ma ei kanna kaubamärke. Kannan riideid. Ma ei kujuta ette, et tormaksin mööda Õllesummeri platsi ringi, Chaneli kostüüm seljas!

Millist pesu eelistad?

Oi, pesu peale kulub mul kõige enam raha. Pesu on mul umbes 70 paari. Mul on üks armas pood, Studio Domenica, kus ma alati käin. Mul polnud aastaid võimalik endale sobivat rinnahoidjat leida, korv on lihtsalt nii suur! Nüüd tellin kõik kataloogi alusel. Sealt üks kena proua ikka helistab mulle ja ütleb, et jälle tuli uut kaupa. Kui nad ei helistaks, oleks mul ilmselt vaid üks paar pesu, sest niisama mööda pesupoode ei hulgu ma kunagi!

Kui tihti satud second-handidesse?

Pole kunagi käinud. Vahel ma siis loen, et seal on imelisi asju. Mina ei leia poodidest kunagi seda «oma asja». Ma ei tea kunagi, mida otsida ja leida. Kui keegi tooks mulle sealt riideid, oleksin väga rõõmus!

Kui tihti kosmeetikat ostad?

Käin iga kolme nädala tagant kosmeetikas, kus üldjuhul saan massaaži ja näohooldust. Ostan kõik tooted kosmeetiku juurest. Eraldi käin vaid Body Shopis kehakreeme ostmas.

Mis suhe sul lõhnamaailmaga on?

Lõhnaõlidega on nii, et helistan sõbrannale ja küsin, mis lõhn mulle võiks sobida. Tema siis nimetab mõned lõhnaõlid ja ma ostan need ära. Armastan väga ka dekoratiivkosmeetikat. Stockmannis Kanebo letis on üks proua, kes mind alati hõikab, näitab uut huulepulka, ja siis ma ostan selle ära...

Oled proovinud ka botoxi-laadseid süste?

Olen teinud kolm korda pooleaastase vahega. See teeb lihase liikumatuks ja sinna ei saa korts tekkida. Peamiselt on neid mulle otsaette tehtud. Olen nendest täiesti sõltuvaks muutunud. Üks protseduur maksab umbes 5000 krooni.

Sul on aeg-ajalt olnud ka juuksepikendusi ja kunstküüsi?

Juuksepikendused on mul olnud kaks korda. Alguses on need väga mõnusad, aga kui hakkavad vananema, siis tulevad ka suhteliselt ruttu peast ära. Kunstküüned on mul 1997. aastast pidevalt.

Tihti sa endale koju lilli ostad?

Lilli ma ei osta, sest sel aastal Õllesummerilt leitud kass Summi hammustab meil kõikidelt lilledelt õied ära. Meie lill ongi Summi!