Kui püüda arvestada, kui suure osa moodustavad eraisikute annetused nende sissetulekutest, siis pole võimatu, et suurima südamega annetaja Eestis on lauljatar ja poliitik SIIRI SISASK.

Parteisiseste ümberpaiknemiste tõttu tuli lauljatar Siiri Sisaskil (35) kuu aja eest riigikokku minna. Samasse aega langes tema suvise heategevustuuriga «Ürg ja jõud» koolidele ostetud muusikariistade laialivedu, sest Siiri tahtis pillid oma autoga laiali vedada ja ise lastele üle anda. Mõni nädal tagasi paiskas Siiri loodud fond «Saagu valgus!» müügile plaadi «Tee lapse silmale pai». Paari aasta vanuse fondi eesmärgiks on muretseda koolidesse korralik valgustus.

Kõige selle kõrvalt ootab kordaseadmist Siiri ja tema sakslasest abikaasa Uwe Lange (30) aasta tagasi ostetud saja-aastane talu Raplamaal. Natuke head teha on ju tore, aga miks võtab nii suuri heategevusprojekte ette lauljatar, kelle maja uue katuse panek neelaks vabalt kogu annetusteks läinud raha ja enamgi veel?

Mis innustab sind head tegema?

Heategevus on minu enda sihi suunas liikumine. Kõik rõõmud ja mured selle tegevuse juures on «joonel püsimise õpetus», niisamuti tuleb kõige suhtes olla tähelepanelik ja ärkvel, õpetlikku arvesse võtta ja analüüsida, et ennast pidevalt täiendada. Kuulus tiibeti tark Milarepa on öelnud: juhiseid hoia nagu silmi!

Kuidas oled riigikogu töösse sisse elanud, mis on sind meeldivalt üllatanud, mis ebameeldivalt?

Eks ma elan ikka veel sisseelamise rütmis ning lisan tasapisi tööle muudkui hoogu juurde! Meeldivalt on üllatanud see, et mind siin nii kenasti vastu on võetud. Ebameeldivat vahest niipalju, et sõit kodust tööle ja tagasi on pikk. Minu päev algab kella kuuest hommikul ja kipub tihti lõppema hilja õhtul, kui töölt koju jõuan. Aga minu nimi on juba ammu olnud «töö», ja mulle meeldib olla «tules»!

On see sinu esimene kindla palgaga kellast kellani töökoht?

Ei. Olen ju ka teatritega mitmeid aastaid koostööd teinud, see on mulle teatud perioodidel kindla kuupalga taganud. «Marlene» oli mängukavas mitu aastat. Eks ole ka etendused kellast kellani töö!

Olid sa valmis juba kevadel riigikokku minema?

Sisemiselt olin küll, aga valimiskampaania ajal ei uskunud, et see minuga kohe kevadel juhtub.

Kas kaalusid ka keeldumist?

Mõtetes olid nii poolt- kui ka vastuargumendid, ent ükski vastuargument ei olnud nii tugev või veenev, et oleks mind pannud ei ütlema. Minu tee on mind viinud sinna, kuhu vaja, ma püsin oma ajagraafikus ja olen sellest isegi pisut ees!

Vahetult enne sinu tulekut lahkus tuntud showbisnisetegelane Hannes Võrno riigikogust väga kibestunult. Kas see ei teinud sind kui lauljat ettevaatlikuks?

Igaühel oma pill! Ma ei võrdle end kellegagi ega lukusta ennast teiste inimeste läbielamiste taha. Üks elutark reegel ütleb, et mis teed teisele, tuleb endale ringiga tagasi — ennustan ka ajakirjandusele sügavalt järelemõtlemisaega.

Minul on MINU OMA TEE ja ma ei karda seda mööda käia. Jätkan ka kontserttegevusega, sest laulmine on ja jääb minu pärisosaks.

Oled aastaid juhtinud fond «Saagu valgus», oled öelnud, et tahaksid tegelda sotsiaal- või kultuurivaldkonnaga — nüüd oled põhiseaduskomisjonis. Kuidas sa end seal tunned, tahaksid ehk mujale ümber istuda?

Olen põhiseaduskomisjoni kuulumisega väga rahul. Selle väikese siin töötatud aja jooksul olen saanud väga laia, üha täieneva ülevaate selle kohta, mis Eestis tegelikult toimub, ja seda paljudes valdkondades.

Alguses arvasin küll, et kultuurialal olen rohkem kodus ja mul oleks ka ehk enamat kaasa rääkida, aga fraktsioonisiseselt on võimalik kõiki probleeme tõstatada ja lahendust otsida teistega koos. Seda ma teen ka!

Kuidas õnnestus suvine heategevustuur «Ürg ja jõud», kas saite nii palju raha kokku, kui lootsite?

Enne tuuri lootsin, et võiks tulla 50–60 000, aga läks paremini: 67 444 krooni tuli kokku. Selle eest ostsin 15 koolile 305 erinevat pilli.

Tuur oli heategevuslik, kas see tähendab, et sa ise ei saanud sentigi?

Kui oleks tulu olnud, siis 5% sellest oleks läinud heategevusele. Tuur jäi aga kahjumisse. Raha kogunes sellest, et inimesed saatsid kontserdi ajal lühisõnumi aadressile «Pill», iga sõnum 25 krooni. Ka hanza.neti kaudu oli võimalik annetada, nõnda palju kui keegi heaks arvas. Üks inimene annetas pangaülekandega näiteks 12 000 ja teine 10 000 krooni.

Heategevuses on mitu võimalust. Üks variant on teha kõike ilma rahata, kogu tulu läheb heategevuseks. Niimoodi olen ma toiminud «Saagu valguse» fondi heaks esinedes.

Vahepealne variant on maksta ära oma kulud, ülejäänu läheb heategevuseks. Ja kolmas, et osa tulust läheb heategevuseks. Nii oleksime teinud ka suvise tuuri puhul, kui tulu oleks olnud. Plaanis oli ülejäänud kasumist anda välja tuuri «Ürg ja jõud» kontsertsalvestus, nüüd maksin selle eest ise ja otsisin toetajaid, plaat peaks ilmuma novembri lõpuks.

Mina ei teeninud tuuriga midagi. Ka järgmisel suvel kavatsen sama kontserdisarjaga pillide ostmiseks raha koguda.

Kuidas edeneb elu aasta tagasi ostetud talus? Mida jõudsite suvega ära teha?

Palju jõudsime teha maja ümber ja ka sees. Praegu käib uue katuse panek.

Mis on järgmine suurem töö?

Mõneks ajaks tööd seisavad. Majal on tarvis laed vahetada. Ilmselt kevadel võtame ette.

Kuidas Uwel läheb? Ütlesid talvel, et ega Uwe ei saa eluajaks Eestimaa metsade keskele koju jääda, on tal nüüd avanenud siin rohkem eneseteostusvõimalusi?

Uwel läheb hästi, ta on saanud ennast nii muusiku kui ka muusikaprodutsendina teostada. Ta on ise rahul, see ongi kõige olulisem. Aga ta siiski ei arva, et Eesti külm kliima temale kõige sobivam oleks.

Millega tegelevad Uwe vanemad ja kas nad on teil juba külas käinud?

Nad elavad Saksamaal. Isa on tegelnud teoloogiaga ja seda koolides õpetanud, ema kodune. Mõlemad on pensionil ja sõidavad mööda maailma ringi. Käisid suvel meil ja olid meie tööhullusest nii haaratud, et see kaks nädalat, mis nad meie juures veetsid, möödus nendelgi töötähe all. Nad korjasid musti sõstraid. Tegin 52 purki moosi, keetsin terve päev! Järelikult oli ikkagi sõstarde hoolikast turgutamisest kasu, jamasin nende põõsastega terve kevad!

Kuidas poeg ja abikaasa sinu uude ametisse suhtuvad?

Nad toetavad mind ja võtavad loomulikult osa minu muredest ja rõõmudest.

Kas te Uwega pesamuna saamist pole arutanud?

Ei, seda plaani pole.

Kas proovisid enne riigikokku saamist mingeid muid sihte seada või oleksid lihtsalt lauljana jätkanud nagu seni?

Oli plaan mõneks ajaks Saksamaale minna, et lauljana jätkata. Spordivaldkond on näidanud, et välismaal tehtud kõrgus- ja kaugushüpped annavad Eestis võimaluse tugevamalt kanda kinnitada. Olles saavutanud midagi välismaal, tunnustatakse sinu tööd ka Eestis rohkem.

See on minu poolt veidi valuline märkus, kuna kultuuri väärtustamine on eestlaste seas, palun vabandust, piinlikult madal. Näiteks Hirvo Surva meeskoorist ei arvatud Eestis kuigi palju, enne kui nad Inglismaalt esimese auhinna tõid. Seejärel järgnesid Hirvole vabandused siit ja sealt… Ja just s i i n s e eneseteostuse pärast oli mul Saksamaale mineku mõte, ehkki mulle on sealt ka mitmeid huvitavaid tööpakkumisi tulnud.