Endiste missikandidaatide sõnul valis Donald Trump isiklikult välja, kes pääsevad Miss Universumi finaali vastavalt sellele, mis riikidega oli tal tarvis ärisidemeid arendada ja hoida. Löödud ilukuningannad rääkisid, kuidas Trump, kellel oli organisatsioonis osalus aastatel 1996 kuni 2015, käis märkmikuga ringi, jobises neidudega ning lasi samal ajal võistlejate kohta infot üles kirjutada. Väidetavalt kohtus Trump naistega proovide ajal ning need, kes finaali said, olid eranditult riikidest, mille vastu mees huvi tundis. Ka iludusvõistluse kohtunikud olid šokeeritud, et nende hääled ei lugenud – mõni neid, kes finaali pääses, ei osutunud ühegi hindaja poolt valituks. Need pea 20 aastat, mis Trump Miss Universumi juures oli, korraldati võistlust alati linnades, kus mehel olid ärihuvid.

Trump oli Miss Universumit korraldava ettevõtte kaasomanik kuni hetkeni, mil ta teatas, et kandideerib presidendiks, pärast seda müüs ta oma osaluse maha. Shi Lim, kes võistles Miss Singapurina 2013. aastal, oli nördinud: “Finalistid valis Trump välja, tema juhtis seda kõike. Kutsusime seda omakeskis Trump-kaardiks.” Sellele eelnenud aastal Kanadat esindanud Adwoa Yamoah lisas: “Ta kommenteeris iga tüdruku riiki kuuldes, et on seal käinud ja ehitab Trump Toweri sinna. Oli ilmselge, millised riigid talle meeldisid. Ta põhimõtteliselt ütles meile, et esiviieteistkümnest on tema valitud üheksa.” Naine rääkis veel, kuidas Trump kõneles osalejatega, kes talle meeldisid, misjärel ta sosistas Miss Universumi juhile Paula Shugartile, kes valituks osutuvad.

2013. aasta Miss Jamaica sõnas samuti, et finalistid olid enamasti riikidest, kus Trumpil olid ärihuvid või soov hakata äri tegema. Samal aastal kohtunikuametit pidanud anonüümsust palunud mees rääkis, kuidas ta oli šokeeritud, kui 15 naist, kes edasi pääsesid, polnud ühegi kohtuniku valitud. “Meile öeldi, et me ei räägiks omavahel, kelle me valisime, ent me tegime seda siiski. Olin šokeeritud, ma ei saanud aru, mis on juhtunud. Tundsin end naeruväärsena,” meenutab tollane kohtunik. Finalistid olid siis Venetsueela, Hispaania, Filipiinid, Brasiilia, Dominikaani Vabariik, Suurbritannia, India, Ukraina, USA, Hiina, Costa Rica, Indoneesia, Nicaragua, Puerto Rico ja Šveits. Kuningannaks krooniti Venetsueelat esindanud Gabriela Isler, riik oli Trumpi 19 aastat kestnud juhtimise ajal 16 korral finalist. Seejuures annetas Venetsueela Trumpi presidendikampaaniale pool miljonit dollarit, kuigi riigi majanduse olukord on pehmelt öeldes kehv.

2013. aastal viis Trump võistluse Moskvasse, kuna kaalus sinna Trump Toweri ehitamist. Enne oma visiiti postitas ta Twitterisse, et tahaks president Vladimir Putiniga kohtuda. Seejuures oli tema visiit seoses Miss Universumiga ka põhjus, miks algasid jutud mehe seotusest Venemaaga.