Mick Jaggeri ja Jerry Halli tütar ELIZABETH JAGGER (21) tõestab, et käbi ei kuku kännust kaugele.  

Kui Elizabeth Jagger 14aastaselt oma isa suureks pahameeleks modellikarjääri alustas, kuulutas ta, et ei kavatse kunagi anda ühtki intervjuud. Nüüd, kuus ja pool aastat hiljem, on kaunitar oma põhimõtteid pisut muutnud. Vaikivad modellid miljonilepinguid taskusse ei pista: Lizzy teeb edukat koostööd kosmeetikafirmaga Lancôme (reklaamides Juicy Tubes’i huuleläikeid) ning Hispaania rõivaketiga Mango. Moelavadel on ta praegu üks nõutumaid modelle — kuigi lavatööst ta nii suures vaimustuses ei ole. «Ma leian, et see on liiga kiire ja stressav,» ütleb ta. «Eelistan teha fotosessioone inimestega, keda tunnen.»

Lizzy on taskuraha teeninud 16. eluaastast saadik ning tänaseks on temast saanud ka kõmuveergude veteran. Hiljaaegu lõi kaunitar laineid, ameldes ühe Londoni ööklubi trepil jalgpallistaar George Besti nägusa poja Calumiga. Noorte õnnetuseks salvestasid turvakaamerad pikantse stseeni ning sealt viis juba otsetee kõmulehtede esikülgedele.

Alles hiljuti seostati Lizzyt teise kuulsuse, John Lennoni poja Seaniga. Seani kõrval nähti teda viimati jaanuaris. Lizzy väidab, et ta on üksi ja olukorraga rahul. «Hea on noorelt teada saada, mida tähendab iseseisvus,» tõdeb ta.

  Saledus geenides

Kui Lizzy õrnas eas modellikarjääri alustas, oli tema isa Mick kuuldavasti pahane, et tütar nii heitliku ala valis. Lizzy ei eita seda, kuid ütleb, et ajakirjandus võimendas Jaggeri suhtumist pisut üle. «Ei olnud ju nii, et see oleks õppimist seganud,» õigustab ta. «Ma tegin modellitööd nädalavahetustel.»

Ka kaunitari kehakaalu ümber on laineid löödud: väidetavalt leidis Lancôme hiljaaegu, et ta on liiga peenike, ning asus asendajat otsima. «Keegi pole käskinud mul kaalus juurde võtta,» eitab Lizzy. «See on täielik väljamõeldis. Ma pole 17. eluaastast saadik juurde ega alla võtnud.»

Asi on vanematelt päritud kiires ainevahetuses. Lizzy väidab, et ta peab sööma viis korda päevas, muidu võtab ta tõesti alla. «Nipp seisneb selles, et tuleb süüa proteiini ja rasvast toitu,» ütleb ta. «Mu isa ja vend James teevad trenni nagu hullud. Mina ei viitsi, vahin parem telekat.»

Salatit ei saa Lizzy suu sissegi võtta, sest see andvat talle roheka jume ja muutvat uniseks. «Kui ma modellitööd teen, pakutakse mulle tihti lõunasöögiks salatit. Ütlen alati, et ei saa seda süüa, sest siis ma jään lähema tunni jooksul magama. Nii et ma pean alati kellegi burgerite järele saatma,» naerab ta. «Perekonnana on meil kõigil ebatervislikult madal rasvaprotsent. Võib-olla sellepärast väidetigi, et ma olen liiga kõhn.»

Teise põlvkonna modell

Lizzy saab oma lahutatud vanematega hästi läbi. Modellist ema Jerry Hall annab vahel head nõu, kuid üldiselt on ajad modellimaailmas muutunud. «Ema ütleb pidevalt selliseid asju, nagu «Kas sa oma meigikoti võtsid kaasa?»… Tema ajal pidid modellid endale ise meigi tegema,» imestab ta.

Lizzy on Jerry ja Micki vanim tütar. Tema 19aastane vend James on samuti modelliametit proovinud. 13aastane õde Georgia ja seitsmene vend Gabriel elavad emaga Richmondis.

16aastaselt jättis Lizzy vanemate ehmatuseks kooli pooleli ja kolis New Yorki. Kuigi ta ema kahetseb ainsana oma elus haridustee katkestamist, ei tee see Lizzyle muret. «Olen elus rohkem õppinud kui mu sõbrad, kes kooli jäid,» teatab ta. «Olen kohtunud huvitavamate inimestega ning tunnen end küpsemana. Nemad on ikka veel ülikoolis, mina olen ainus, kes maailma lendas.»

Sellegipoolest kavatseb ta avatud ülikoolis inglise keelt ja ajalugu õppima hakata. «See saab olema lõbus,» leiab ta. «Ma arvan, et selline moodus pakub mulle praegu rohkem. Noor inimene tahab ju elu tundma õppida, mitte koolitundides istuda.»

Kogenematus on tema elus valusa tagasilöögi andnud vaid korra, kui fotograaf Ellen von Unwerth pildistas teda isa Micki suureks pahameeleks poolläbipaistvas pesus. «Ellen von Unwerth oli väga üleannetu,» tõdeb Lizzy. «Ta pildistas mind, kui ma riietusin. Ütlesin talle küll, et ta seda ei teeks. Aga ta tegi ikkagi ja müüs need pildid edasi.»

Nüüd sõlmib Lizzy iga fotograafiga üksikasjaliku lepingu. Ja Ellen von Unwerthiga enam koostööd ei tee!

  Iseseisev elu

New Yorgis veetis Lizzy vaid aasta. Nüüd köidab teda jälle London. «Võtsin New Yorgist kõik, mis võtta andis,» sõnab ta. «See elu on seal ikka liiga ebatervislikult kiire.»
Tänaseks on ta oma Greenwich Village’i korteri maha müünud ning elab üksi Richmondis armsas kolme magamistoaga majas, mis asub vanematekodust kiviviske kaugusel.
«Ma ei tunne end üksildasena. Ma ei taba end mõttelt, et mul võiks olla peika,» ütleb ta. Tüdruk toimetab meelsasti kodus — näiteks hiljuti ostis ta pisikese rohelise AGA-pliidi ning valmistab sellel nüüd mõnusaid inglise õhtusööke. «Sel pole rock’n’rolliga mingit pistmist, eks ole,» naerab ta.

Ka töötab ta oma esimese raamatu kallal. See pole mingi modellipäevik — Lizzy kirjutab 60ndatel tegutsenud kuumast putiigist Granny Takes a Trip, kust isand Mick ja Jimi Hendrix endale riideid ostmas käisid. Raamat valmib koostöös poe kaasomaniku Nigel Weymouthi poja Adam Weymouthiga.

«Tunnen, et olen modellinduses juba kõik saavutanud,» kuulutab Lizzy. Ta käib küll ka draamatundides ja loodab filmirolle leida, kuid tema tõeline ambitsioon on saada «maal elavaks ekstsentriliseks kunstnikuks». «Ma armastan maalida ja ratsutada,» tunnistab ta. «Kui ma kord oma Richmondi maja ilusaks saan tehtud, siis ostan endale maale ka maja.»

Nende fantaasiate täitumine on ju enam kui tõenäoline...