«Sopranode» staar JAMES GANDOLFINI hoiab oma eraelu rangelt endale, seetõttu pole palju ajakirjanikke, kes on talle «naha vahele» pääsenud.

«Ma olen lihtne näitleja. Teen oma töö ära ja kõnnin koju. Te ju veoautojuhilt ei lähe tema töö kohta küsima,» vastab Gandolfini (40) tõredalt neile, kes julgevad uudishimu üles näidata.

Mehe kohta, kes on suurema osa oma elust veetnud ööklubis väljaviskajana töötades, ei olegi see nii üllatav avaldus. Näitlemisega tutvus Gandolfini tänu ühele oma sõbrale, kes vedas ta endaga teatrikooli kaasa. «Need olid seal täiesti hullud inimesed,» meenutab Gandolfini. «Mõtlesin, et see siin on täitsa huvitav.»

Gandolfini tegi oma näitleja-debüüdi suhteliselt hilja — 1992. aastal Broadway etenduses «Tramm nimega iha» (A Streetcar Named Desire), mis tõmbas teatrisõpru kahe kuulsa peategelase Jessica Lange ja Alec Baldwini abil. Ehkki Gandolfinil on taskutäis (kõrval)osi mitmes menukas laiekraanfilmis, teatakse teda kõige paremini keskeakriisis vaevleva mafiooso Tony Sopranona seebiooperis Sopranos. Osatäitmine tõi talle 1999. aastal prestiizhika Kuldgloobuse.

Gandolfini torkab ka Sopranode seas silma tagasihoidlikkusega. «Teles töötades muretsed alati, mis egodega sul kokku põrgata tuleb. Aga tal lihtsalt ei ole egot,» iseloomustab Gandolfinit kolleeg Edie Falco.

Kaks aastat tagasi abiellus Gandolfini Marcy Wudarski nimelise neiuga. Paari võib avalikkuse ees kohata sama harva kui kuuvarjutust. Gandolfini paneb ülikonna selga vaid «kohustuslikele» üritustele minnes ja ka siis võtab ta kutse vastu vaid juhul, kui on loota, et talle pudeneb mõni auhind. Muul ajal elab ta erakuelu New Yorgis ning suudab mütsilotu alla peitudes jääda nähtamatuks isegi  paparazzoobjektiividele.

Mis sind Sopranode projekti juures tõmbas?
See oli nii naljakalt kirjutatud. Ühel hetkel naerad, nii et kõht kõveras, järgmisel hetkel on vägivaldne stseen. See on nagu elu ise: kunagi ei tea, mida oodata. Arvan et David Chase, põhistsenarist ja produtsent, on kasvanud New Jerseys. Ta võtabki neid asju elust enesest. Ta tundis paljusid neid inimesi ja kirjutab sellest, mida lapsena nägi.

Mis selle seriaali teistest nii erinevaks teeb?
See, et seal näidatakse suhteid. Suhteid, mida me tavaliselt ei näe. Vastuolulisi perekonnasuhteid. Ma ei tea nüüd, kuidas sellest rääkida, aga… Dominicile meeldib naistele oraalseksi teha. 65aastane mees! Loen käsikirja, ütlen, et me ei saa ju seda teha… Ja me ikkagi tegime selle ära.

Kuidas mõjub seriaalile, et võtted toimuvad sündmuspaigas New Jerseys?
Ma olen New Jerseys kasvanud, kõik on omal kohal. Ja kergem on. Teha midagi sellist Los Angeleses — see oleks natuke imelik.

Iseloomusta Tonyt.
Tony on mees, kes püüab iga hinna eest toimida oma südametunnistuse kohaselt, ja see keerab kõigi elu kihva. Ta tahab, et kõik oleks tehtud õigesti, aga see ei kuku kunagi nii välja.
Mis on tema dilemma?
Tal on perekond, tema lastel on lapsed. Tema tütar mängib jalgpalli. Ta elab maffias töötamise kõrval täiesti tavalist elu. Ja tema tavalises elus on sama palju probleeme kui maffias — kui mitte rohkem. Temaga juhtub nii naljakaid asju, ja need teevadki seriaalist komöödia. Nii kui ta end ümber pöörab, on keegi tema elu jälle põrguks teinud. Teda on kummaline kehastada, sest kõik kimbutavad teda: ema, sõbrad, perekond…

Kas Tony on hea abikaasa?
Ma arvan, et ta armastab oma abikaasat Carmeliat väga. See naine on perekonna selgroog. Ja näitlejatar Edie Falco on lihtsalt fantastiline. Ma peaaegu armusin tema tegelaskujusse. See on väga kummaline: ta on nii tore inimene, ta sobib sellesse rolli, Tonyl on temaga fantastiline suhe… Ma ei tea, kui fantastiline see seksuaalselt on, aga muus osas on küll kõik korras.

Milline on sinu lemmikseeria?
Mu lemmikseeria kannab pealkirja "College" ja räägib Tony suhtest tütre Meadow’ga (keda kehastab Jamie Lynn Sigler). Tony läheb tütrele kooli näitama ja näeb seal meest, kelle ta peab tapma. Ta valetab tütrele, et kõik on korras, jookseb ära, üritab meest tappa ja tuleb siis tütre juurde tagasi. See on just selle seriaali põhiteema: kuidas kaks maailma põrkuvad.

Gangsterid ja maffia on publiku tähelepanu köitnud aastakümneid. Millest see tuleb?
Inimesed on kogu aeg tundnud huvi nende vastu, kes kõnnivad väljaspool seadust.