Traagiliselt hukkunud printsess Diana lemmikartistid, Londoni ja maailma balleti suurkujud AGE OKS (38) ja TOOMAS EDUR (39) on oma karjääri tipus ning mõtlevad muutustele ja lavalt lahkumisele.


Lööme veidi aega surnuks Whitehall Streetil kõrtsis The Old Shade ja liigume siis üle Trafalgari väljaku teatrisse nimega London Coliseum, kus asub Inglise Rahvusballett. Selle maja superstaarid ja liialdamata ühed tuntumad eestlased maailmas, tantsijad Toomas Edur (39) ja Age Oks (38) on tõesti uskumatult sümpaatsed ja šarmantsed - saab selgeks juba paariminutilise suhtluse järel.
Kuna päike on loojumas, teeb fotograaf Aivar neist ka mõned pildid admiral Nelsoni kuju all. Juhust kasutab keegi India päritolu londonlane või turist, kes lükkab nõudlikult oma fotoaparaadi Toomas Eduri kätte ja läheb koos kaaslannaga poseerima. Toomas naeratab ja teeb pildi.
Vaevalt aimab pildistatav, et Toomas ja Age on kuulsused, kelle suured plakatid meelitavad londonlasi balletiteatrisse sadakond meetrit eemal, et tegemist on English National Ballet'i esipaariga.
 
Kus me praegu täpselt asume?
Age: Siin toimub meie talvehooaeg. Kolm nädalat enne ja kolm nädalat pärast jõule. Me oleme siin teatris alates 1996. aastast, varem esines meie kompanii Royal Festival Hallis. Aga me oleme tantsinud kõigis suuremates teatrites. Coliseumis on suurepärane lava, aga ka Royal Albert Hall on väga eriline teater, kus meil tavaliselt toimuvad suvel etendused. Royal Opera House on kuningliku balleti ja ooperi koduteater, seda külastavad harva teised kompaniid.
#end#
Olite printsess Diana lemmikud?
Age: Ta oli aastaid meie kompanii patroon ja puutusime ka isiklikult kokku. Ta käis ka mitteametlikult meie etendusi vaatamas.
 
Te olete üks esipaare Londonis? Kui kaua teil siin tippu jõudmiseks aega kulus?
Age: Me tulime solistilepinguga 1990. aastal Londonisse. Meil vedas, et saime kohe hakata tantsima peaosades ja kuidagi jäime ka kiiresti kriitikutele silma. Nüüd me oleme tuntud seetõttu, et oleme nii pikalt koos tantsinud. Selliseid paare on vähe.
 
Kas täna on peas loobumismõtted?
Age: Otsustasin, et see on minu viimane hooaeg. Aeg on käes. Suvel saan 39 ja tegin selle otsuse enda jaoks paljudel põhjustel. Nüüd on kergendustunne. Kindlasti hakkan lavast puudust tundma, kuid füüsilist valu ma tagantjärele ei igatse. Keha on oma traumad kätte saanud ja vanad vigastused paranevad minu vanuses aeglasemalt.
 
Kas oled tihti naeratades laval, samal ajal kui valuvaigistid peidavad probleeme?
Age: Olukorrad on erinevad. Ma ei ütle, et iga päev sööme valuvaigisteid, aga on olukordi, kus neid tuleb võtta rohkem, kui tahaks.
 
Lapsed? Mõtlete ka järeltulijate peale?
Age: Tahaks pere luua lähimas tulevikus. See on ju iga naise jaoks tähtis. Paarina on koos elatud ja palju aastaid endale pühendatud, nüüd võib hakata laste peale mõtlema.
 
Kas olete proovinud?
Age: Ei ole. Aga väga hea küsimus.
Toomas: Ootame nõuandeid. Any tips, please. (Ja kõik purskavad südamest naerma. See vist on minu elu kõige naljakam küsimus. - P.K.)
 
Kas olete teadlikult rasestumist vältinud?
Age: Loomulikult. Ikka. Karjääri huvides oleme vältinud.Toomas: Me reisime väga palju ja lapsega kindlasti ei oleks olnud võimalik meil mõlemal täielikult pühenduda erialale.
 
Mis saab edasi?
Age: Võimalused on avatud. Options is open. Tahaks mõnda aega rahulikumat elu elada ja hiljem õpetamisele pühenduda.
 
Mida arvad Toomasest?
Age: Oleme küllaltki kokku kasvanud, aastaid koos veetnud ja tunneme teineteist eriliselt hästi. Meil on toimiv omavaheline keemia.
 
Kas võõras linn on sidunud?
Age: Mingil määral. Kui me siia tulime, siis olime äsja abiellunud. Täitsa omapäi suurlinnas - see aitas meil kokku hoida. Meid see linn ühendas.
 
Kus te abiellusite?
Age: Lõuna-Eestis Meose vesiveskis. Suur pidu, palju sugulasi ja koolikaaslasi. Vägev oli.
 
Kus oli algus?
Age: Olen sündinud Vändras, aga üles kasvanud vanematekodus Tihemetsas. Kuid sisuliselt möödus suur osa mu lapsepõlvest Tallinna Balletikooli ühiselamus Toompeal. Kaheksa aastat koolitust neljandast klassist alates ja üks aasta Moskvas.
Toomas õppis samas klassis, kuid tema oli Tallinna poiss. Ta ei saanud kohe sisse, sest tal tuvastati südamereuma. Arstid käskisid ühe aasta oodata ja nii viis saatus meid ühte klassi.
 
Kuidas nüüd süda on?
Toomas: Korras. Siia tulles tehti testid ja arst ütles, et väga tugev süda.
 
Kas jõudsite ka Tallinnas tantsida?
Age: Mina jõudsin tantsida ühe hooaja, aga Toomas kaks hooaega.
 
Kas jäite Kaie Kõrbi varju?
Toomas: Mina tantsisin kohe esimese etenduse Estonias koos Kaiega, «Giselle». Tema oli siis suur staar ja Age iidol. Ta on jäänud siiani meie toetajaks ja sõbraks.
 
Kas mehed saavad kauem tantsida?
Toomas: Tavaliselt tantsivad naised kauem.
 
Vene baleriin Maia Plissetskaja (83) oli laval ka 70aastaselt...
Toomas: Ta teeb surevat luike siiamaani. Ei, tegelikult nüüd on ikka loobunud.
Age: See oleneb, kuidas tantsida ja mis repertuaari. Lavalt ei pea lahkuma. Võib jätkata teistes tantsustiilides. Vältida võib klassikalist balletti, mis nõuab kehalt maksimumi.
 
Mis kehaosad saavad suurimat pinget?
Age: Klassikaline ballett, just professionaalne klassikaline tants on väga orienteeritud keha füüsilistele võimetele. See on kõige raskem tantsuvorm.
Toomas: Jalad, selg ja üleüldiselt liigesed. See on nagu tippsport. Kümnevõistlus.
 
Varvastel tantsimine?
Age: See ei ole raske. See on baleriini jaoks tavaline. Mitukümmend aastat on varvastel tantsitud, aga keha kulub kõikjalt ja see annab tunda.
 
Kas saaksid lavale tagasi tulla?
Age: Füüsilise ja tehnilise vormi mõttes küll, aga ma ei sooviks enam tantsida suuri klassikalisi ballette. Olen tõestanud ja saavutanud, mida ma olen suutnud ja tahtnud, ning mul ei ole rohkem selle koha pealt kuskile edasi minna. Kui mõni huvitav teist laadi projekt tuleb ette, siis kindlasti, miks mitte, võiks osa võtta. Klassikalisest tipp-balletist aga piisab.

Mõni suusataja tuleb tagasi pärast lapse sündi...
Age: Nii see on. Oleneb ka vanusest. Tantsu jaoks ma ei ole ka väga noor.
 
On sul mingi eriline mootor sees? Oled siin väga kaugele jõudnud.
Age: Ma ei mõtle selle peale. Miks ja kuhu. Loomu poolest olen ma edasipürgija ja endast parima andja. Ikka kaugemale. See on meie mõlema puhul loomulik. Olen see, kes ma olen.
 
Kas Lõuna-Eesti annab parema mootori? Annely Peebo on Võhmast, sina Vändrast, Londoni ooperilaulja Monika-Evelin Liiv Tõrvast...
Age: Ei tea, ei oska just elukohaga sellist asja seostada, aga mäletan ainult, et balletikooli parimad õpilased ja lõpetajad olid tihti just internaadi lapsed, mitte Tallinna lapsed. Tegelikult arvan ikka, et oleneb inimese iseloomust, kasvatusest ja õnnest. Ma olin juba lapsena küllaltki tugeva tahtejõuga ja seetõttu sobisin sellisesse kunsti nagu ballett, mis nõuab edasipürgivat kirge.
 
Kas selle tööga elab hästi ära?
Age: Mitte nii hästi kui jalgpallurid või tippsportlased. Toomas: Ballett ei ole nii populaarne kui jalgpall. Me ei mängi iga päev Wembley staadionil.
 
Kas meenutate vahel Wembley staadionil toimunud printsess Diana mälestuskontserti? See oli teie publikurekord?
Toomas: 63 000 inimest vaatas staadionilt ja 500 miljonit televaatajat. Age: Klassikalisi tantsunumbreid ei ole sellistel kontsertidel tavaliselt olnud. Meie olime solistid. Ja meie kompanii tüdrukud olid luiged. Jah, seda on ikka räägitud, et me olime Diana lemmikpaar.
 
Vaatasin just kuninglikku kontserti Palladiumist, kus pealtvaatajate hulgas olid ka prints Charles ja Cornwalli hertsoginna. Luikede rollis olid sajakilosed tugevalt meigitud mehed. Kas Charlesil ja Dianal oli erinev maitse?
Ei oska kommenteerida.
 
Kas teie tulevik on kindlustatud?
Age: Tantsijal ei ole kunagi seda, et elab vabalt ära sellest, mis on oma kunstiga teenitud. Võib-olla 80ndatel olid balletitähed tõeliselt hinnatud, siis teenisid nad palju suuremaid honorare kui praegusel ajal.Toomas: See sõltub investeeringute saatusest ja sellest, kuhu maailm liigub.
Vestleme teatris. Kas teil on kodus remont?
Age: Meil on juba pikemat aega kodus remont. (Naerab.) Pidev remont.
Toomas: Me elame Kensingtonis. Sealt jõuab kiiresti tööle. Nii ei raiska aega sõitmise peale ja viis minutit on jalutada Holland Parki.
 
Mis on teie lemmikkohad Londonis?
Age: Mulle meeldib Londonis just see, et siin on palju parke. See ei ole Tokyo või mõni teine suurlinn, kus kivi on kivi otsas kinni. London on roheline linn ja tihti jätab mõni koht küla mulje. See on eriliselt armas.
 
Kas harjusite siin kiiresti?
Age: Võttis aega, aga nüüd oleme muidugi selle suurlinna kiire tempoga väga harjunud ja tunneme ennast koduselt. London on ja jääb meie jaoks alatiseks eriliseks linnaks.
Toomas: Mõtlesime rohkem oma tantsule kui sellele, kus me elame. Esimesed aastad tantsisime kohe väga palju ja see andis võhma ja kooli, mis tegi tugevamaks. Reisisime pidevalt ja harjusime loomulikult sellise rändurieluga, mis meie elukutsega on kaasnenud.
Age: Tavainimesed ei saa alati aru meie erialaga kaasnevast pühendumisest, distsipliinist ja sellest, kui paljust peame tihti loobuma.
Te olete ka tavaelus harmooniline paar?
Age: Oleme 18 aastat abielus olnud.
Toomas: Paljud abielupaarid, kes töötavad koos ühes balletikompaniis, ei suuda koos tantsida. Sest palju kergem on kippuda oma lähedast inimest kritiseerima kui kedagi teist, keda nii hästi ei tunne. Oleme näinud, kuidas tihtipeale sellised situatsioonid rikuvad tööprotsessi ära ja tekitatavad isegi probleeme abielus. Õnneks meie omavahel sobime ja oleme harjunud aastaid töötama tiimina. Väga tähtis on teineteise austamine nii elus kui ka laval.
 
Kas olete suutnud vältida halvastiütlemist? Kuidas teil on õnnestunud nii pikalt koos vastu pidada ja ka koos tantsida?
Age: Peab olema omavaheline keemia. Koos tantsimiseks peab olema tiim ja teineteisest huvitatud.
Toomas: Human values... Kuidas eesti keeles öelda? Inimlikud väärtused. Meil on tantsus, professionaalses elus ja igapäevases elus samad väärtused: avarus, ausus.
 
Mahute koos nii kööki kui ka lavale ära?
Toomas: Paljud inimesed jooksevad, et mina, mina, mina. Meie oleme küllaltki kokku kasvanud. Meile meeldib elu jagada ja teineteisele olemas olla. See on väga hea tunne. Üksi ei ole kerge elada. Ka kahekesi ei ole kerge. Sa pead ka andma, mitte ainult võtma. Peab õppima jagama.
Elus võib raskeid momente ja konflikte ette tulla, aga isegi sellistes olukordades on tähtis jääda inimeseks.
Age on väga ilus inimene ja seetõttu oleme nii kaua abielus olnud.
 
Räägitakse, et meestantsijad vaatavad valdavalt oma soo suunas...
Toomas: Võib-olla ajalooliselt läksid teatrisse tööle naiselikumad mehed, kuid arvan, et protsendid ja suhtarvud on samad kui muudes sfäärides.
Age: Balletis tuleb rohkem esile mehe keha, sest esinetakse trikoos. Kuid ma ei usu, et tantsijate hulgas oleks rohkem homoseksuaalsust kui kuskil mujal.
Toomas: Tantsimine peab olema ilus ja esteetiline, aga aeg-ajalt tuuakse lavale halba maitset. Kui sa mängid printsi «Uinuvas kaunitaris», siis võib teha liigutusi halva maitsega ja lohakalt, kuid võib teha ka väga mehelikult ja skulptuurselt.
 
Kuidas Londoni kliimat talute?
Toomas: Eestis on neli aastaaega. Siin on hall või sunny (päikesepaisteline - P.K.).
Age: Kliima on pehme. Ma olen siin vähem külmetushaigustes kui Eestis. Tervis on siin parem.
 
Mida sööte?
Toomas: Aasia köök meeldib. Sushi. India toit.
Age: Mulle meeldib ise süüa teha. Ma ei ole selles vallas sugugi saamatu.

Olete ka mõne klubi liige?
Toomas: Meil ei ole seda aega. It doesn't take me anywhere. See ei tee minust paremat inimest või paremat tantsijat.
 
Kas reklaamilepinguid ei pakuta?
Toomas: Nurejev oli viimane selline balleti maailmakuulsus. Me ei ole tänapäeva celebrity'd. Tänane maailm on rohkem orienteeritud telesarjade kuulsustele. Kuid tantsumaailmas oleme tuntud.
 
Kas jalgpallur Mart Poomil olete külas käinud?
Age: Oleme kohtunud Eesti saatkonna pidudel ja teineteist külla kutsunud. Aga tegudeni pole jõudnud. Ta on väga tubli.
Toomas: Müts maha tema ees!
 
Kas eestlaste kohalikust seltsielust olete osa võtnud? On see üldse olemas?
Toomas: Alguses nagu veidi rohkem. Nad käivad koos kuskil kõrtsis Portobello Marketi kandis Notting Hillis, aga me ei ole sinna sattunud.
Age: Me ei ole sellest osa võtnud. Meie elu on selline.
 
Kas kodumaa on teie vastu huvi tundnud?
Age: Veebruaris tuleme tantsima Jõhvi balletipäevadele.