Jalgpallur Tarmo Kink on võidelnud end Pelgulinna agulist Inglise tippklubisse. «Sa pead urisema, olema kuri ja vihane. Samas ei tohi olla liiga ülbe,» loetleb ta parimate seas püsimiseks vajalikke omadusi.

Läinud suvest alates on Tarmo Kink (25) Inglise esiliiga klubi Middlesbrough FC ründaja. Eesti-Baskimaa sõprusmängus tõestas ta, et on jätkuvalt taibukas väravakütt, kes oskab peale lüüa.

Tarmo elab koos tüdruksõbra Elysega (24) Middleton St. George nimelises väikelinnas Kirde-Inglismaal. Ta on hästimakstud ja täis soovi ennast näidata.

Middlesbrough FC olevat sinu ülemineku eest maksnud 650 000 naela.

Jah, kuskil miljoni euro ümber oli see summa. See raha liikus klubide vahel, mitte minu taskusse. Mina sain lepingu.

Kuidas hooaeg läks?

Esiliiga kaheteistkümnes. Täpselt keskel.

{poolik}

Räägitakse su lahkumisest. Mida teha kavatsed?

Oleneb. Kui samamoodi edasi läheb, siis tahaks pigem lahkuda. Tahaks rohkem mänguaega saada, eriti arvestades seda, et viimases kolmes mängus andsin meeskonnale olulise panuse, andes kaks väravasöötu ja lüües ühe värava.

Mitmendal minutil tavaliselt mängu saad?

Ma ei saa aru. Ma teen hea mängu ja ei saa platsile. Teen uuesti hea mängu ja jälle ei saa platsile. Kaua võib ennast tõestada? Kui võimalust ei anta, siis tuleb otsida muutusi.

Kas on pakkumisi?

Huvilisi on, aga midagi konkreetset ei ole.

Kas elu on Inglismaal lõbus?

Ma olen rahulik inimene ja keskendun trennile. Ööelus ma ei osale.

Kas ilusad naised ja kiired autod pole enam Inglismaa jalgpallielus esiplaanil?

Uudistest jooksevad ikka läbi jalgpallurite kõrvalehüpped, naistepetmised ja puruks sõidetud sportautod, aga mina sellist elu ei ela. Üritan spordile pühenduda.

Kellega sa koos elad?

Elysega. Ta on minu tüdruksõber, elukutselt modell. Nii on parem, sest üksi läheks igavaks. Kohtusime juba põhikooli ajal, käisime Tallinna 8. Keskkoolis. 

Sa oled Pelgulinna poiss?

Elasin Heina tänaval koos perega. Ühel päeval põles maja maha. Keegi otsustas tule otsa panna, või jäi keegi naaberkorteris suitsuga magama. Seejärel saime väikse korteri Sõle tänavale. Ega ma väga headest oludest pärit ei ole. Isa suri mul varakult. Jalgpalli juurde tõi mind kasuisa Aivar Tiidus, kes oli Tallinna Jalgpallikooli treener.

Kas su lapsepõlv oli piisavalt päikesepaisteline?

Ei saa öelda, et väga kerge oli. Kui isa suri, siis jäi ema minuga kahekesi. Kindlasti ei kasvanud ma üles külluses, pigem kasvatas mind tänav. Eks õues sai alustatud ka jalgpalliga. Ma olen arvutite-eelsest põlvkonnast. Ma ei kurda millegi üle. Loeb see, kus ma olen praegu.

Millist elu sa praegu elad?

Elan Middleton St. George’is. See on väike ilus jõeäärne linn Kirde-Inglismaal. Meil on ridaelamuboks, läbi kahe korruse. Esimesel korrusel on köök ja elutuba ning teisel korrusel magamistoad. Elysele väga meeldib. Meil on toredad naabrid. 

Hommikul söön, siis trenni ehk tööle. Seejärel kerge lõunasöök klubis ja siis kodu. Suurt midagi pärast ette ei võta.

Trenn on pikk: jõusaal, võimlemisharjutused, meeskonnatreening, individuaalne töö platsil ja jälle jõusaal.

Enamik Euroopat treenib kaks korda päevas nädala keskel, aga Inglismaal on tihe mängugraafik, nii et üks pikk treening päevas.

Oled sa endale ka kiire auto ostnud?

Piisavalt kiire, aga ma ei taha tehnilistest üksikasjadest rääkida.

Kas klassikaline valik?

Mersu, valge. Ära nüüd hakka küsima, palju liitreid, mis klass.

Selline sportlik pereauto. Ma sõidan sellega nii Eestis kui Inglismaal. Panen laevale ja saadan üle mere.

Meil on vasakpoolne liiklus, seal parempoolne.

Ma ei oska sõita autoga, millel on rool paremal pool. Olen proovinud, aga ei harjunud ära. Ega ma ei üritanud ka. Lihtsam on saata oma auto üle mere.

Millised on su lemmikpaigad Inglismaal?

London ja Leeds meeldivad mulle. Ka Sheffield on päris hea, seal elab jalgpallur Mihkel Aksalu. Meie elukaaslased on väga head sõbrannad.

On sul meeskonnakaaslaste hulgas kõige ilusam naine?

Minu jaoks küll! Ma ei võistle sel alal.

Kas koondise peod on koos naistega?

Ei ole. Ka jõulupeol on kutid omavahel.
Sõidetakse Londonisse ja vaadatakse ööklubid üle. Läbustatakse. Seltsielu ei ole väga aktiivne. Mängijad elavad väga erinevates kohtades.

Mis kohta mängid?

Peamiselt teise ründaja kohta või äärel. Probleemi ei ole, nii nagu treener tahab. Teisel ründajal on päris palju liikumisruumi. See on süsteemi puhul 4 kaitses, 2 poolkaitses ja 4 ründes eesliinil.

Kui palju on meeskonnas välismaalasi?

Julio Arca Argentinast ja mina. Üks poiss oli laenuks, aga tema pöördus tagasi. Šotlasi ma ei loeks Põhja-Inglismaal välismaalasteks.

Kui sa Middlesbrough FC-sse läksid, siis said päris ruttu populaarseks. Tegid paar imeväravat?

Ma olen jätkuvalt fännide seas väga populaarne, üks lemmikuid. Kuid treeneri vahetusega muutus minu roll. Sport on selline. Ühele treenerile sobid sa rohkem, teisele vähem. Uus treener ei vahetu kindlasti. Ta on ikkagi piirkondlik legend.

Kui hea sa oled karistuslöögis?

Treeningul oleme kõik tegijad vennad. Seal löön kümnest löögist seitse kindlasse nurka ja sobiva tugevusega. Võistluse ajal on surve peal ja närvipinge teeb oma töö. Mängus 18 meetri pealt võiks õnnestuda iga teine löök, aga 40 meetri pealt peab olema kõvasti õnne. Ma ei pea end karistuslöögi spetsialistiks.

Mitu väravat sel hooajal oled löönud?

Neli. Äärepooliku ja mänguaja kohta normaalne näitaja. Muide, enne Inglismaad mängisin Ungari klubis Györi ETO. Lõin seal hooajaga 12 väravat ja mind tunnistati parimaks võõrleegionäriks Ungari kõrgliigas ja üheks parimaks mängijaks.

Üks FC Levadia omanikke nimetas sind üpris laisaks mängijaks?

Võib-olla ütles ta need sõnad enne seda, kui mind tundma õppis. Minust on räägitud igasugust jama. Et ma olevat peomees. Ma ei tea, kust need jutud alguse saavad. Ma olen eluaeg tööd teinud ja seda teavad inimesed, kes mind tunnevad. Minu kasuisa on treener, väga karm treener, kes on üles kasvatanud väga palju häid mängijaid: Andres Operi, Joel Lindpere, Ats Purje, Ingemar Teevere, Kert Haavistu, minu ja paljud teised. Selle inimese juures ei saa laisk olla.

Ma olen alati tööd teinud, ja palju rohkem kui teised.

Mind ei huvita, mida teised arvavad. Kui keegi räägib, et ma panen narkot, siis see mind ei morjenda. Ma ei ole näinud kunagi narkootikume ja alkoholi tarbin üliharva.

Kas jalgpall on julm mäng?

See võib olla julm mäng, kui seda tahetakse julmaks ajada. Kui jalgpall on raamides, siis see on inimlik mäng. Muidugi on viimasel ajal liiga palju katkiseid jalaluid ja ränki vigastusi. Õnneks saavad toored mängumehed pika mängukeelu.

Kas sa mängid kaitsmetega?

Need väga palju ei päästa, sest enamik sissejooksmisi on suunatud hüppeliigestesse või põlvedesse. Ma ise mängin üpris kergete kaitsmetega. Inglise esiliigas tullakse mehiselt tagant sisse, ja mees mängib meest, mitte palli. Venemaal ja Ungaris oli stiil pehmem, hoiti ennast tagasi. Inglismaal on jalgpall mees mehe vastu võitlus. Mõjutamine hakkab juba enne palli saamist – näpistamine, maksahaak, löök ribidesse, jala peale astumine. Seda kaamera ei fikseeri. Sa võid mängu kaotada juba tunnelis, kus marsitakse staadionile.

Kas urisete teineteise peale?

Mõned mängijad on väga enesekindlad ja sa võid hakata neid liigselt austama. Sa pead mängus olema enesekindel, isegi nahaalne. Kristina Šmigun ütleb oma raamatus, et head tüdrukud ei võida mitte midagi. Kui sa oled heasüdamlik tossike, siis ei ole tippspordis midagi teha. Sa pead urisema, olema kuri ja vihane. Samas ei tohi olla liiga ülbe. Sa pead ennast tundma.

Oled sa piisavalt enesekindel?

Mulle meeldib Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli. Ta oskab süstida meestesse enesekindlust. Ta ei suru neid raamidesse. Ta nõuab meilt üleolekut, nahaalsust. 

Kas Eestil on võimalik jõuda Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile?

Fääri saari tuleb võõrsil võita, Sloveeniaga tuleb viiki mängida ja siis tuleb Põhja-Iirimaaga väga hästi mängida. Räägitakse, et Fääri saarel on raske mängida. Mind muidugi vihm ja tuul ei huvita, ma lähen oma tööd tegema. Eks nad üritavad end kodus tõestada.

Eesti koondis on tõusuteel ja liikumas Euroo-pa keskmike suunas. Õnne on vaja, Euroopa on andekaid mängijaid täis. Eesti koondis on muidugi töökas, eestlane on üldse töökas.

Moskva Spartakisse maandusid sa üpris noorelt?

Olin siis seitseteist. See oli vanemate toetusel. Ema aitas siis käivitada Sportlandi kaupluseketti Moskvas. Ei saa ju noort poissi lambist Venemaale jätta.

Aga mul tekkis tohutu koduigatsus ja tahtsin ära tulla. Ma ei olnud valmis seal elama. Klubis ka treener kogu aeg vahetus. Nägin ära mitu treenerit ja see hakkas lõpuks häirima. Sa ei saa enam aru, mida sinult oodatakse. Ma olin muide parim väravakütt duublite ehk järelkasvu liigas. See oli tugev liiga, sealt on tulnud palju häid mängijaid.

Mäletan ka minuaegset CSKA duublit, kus mängis näiteks Juri Zhirkov, kes täna kuulub Chelsea FC ridadesse. CSKA võitis hiljem ka UEFA karika, toetudes samadele meestele.

Sul on loomulik väravaküti instinkt?

Ma olin nooremana puhas ründaja. Eestis hakati mind toppima äärele. Mind on nii kasvatatud, et peab ära lööma, kui on võimalik. Alati tuleb ära lüüa.

Näiteks hispaanlased või brasiillased sünnivad jalgpalluritena. Neile on emapiimaga antud kassilik liikumine, aga eestlane peab topelt tööd tegema hea palli valdamise tehnika omandamiseks.

Ma ei kurda oma oskuste pärast, minu tehnika taga on kõvasti tööd. 

Täna tundub, et kõige kõvem Eesti jalgpallur on Joel Lindpere.

Siin taga on kõvasti meediabluffi. Sellest USA liigast ei teata maailmas suurt midagi. Kuulsused lähevad sinna karjääri lõpetama. Ma ei taha Joeli või seda liigat maha teha, aga see asi on veidi üles puhutud.

Ma pigem mainiks Ragnar Klavanit ja Sergei Pareikot. Ka Sander Puri on kõvas liigas. Muide, ka Inglise esiliiga on maailma TOP viies, ja ülivaadatav.

Ma tahaks veel kõrgemale jõuda. Loodan, et Middlesbrough FC-l on võimalik tõusta tagasi Inglise kõrgliigasse.

Kui palju peaks noor jalgpallur palka küsima?

Ma arvan, et Eesti jalgpallur ei küsi midagi. Talle pakutakse. Sa pead olema mängumees, et küsida. Eestist otse Inglismaale ei maanduta.

Kas su palk on Inglismaal parem kui Moskvas ja Ungaris?

Kindlasti. Ei saa võrreldagi. Nagu öö ja päev. Mul on pikk leping. Palgad on head, klubil on väga ilus baas.

Tallinnas olla sa ülikonna ostnud.

Mul on kolm ülikonda. Üks Inglismaal käimiseks, Eesti koondise esindusülikond, ja nüüd tegi Baltman mulle välja eritellimusülikonna väga heast materjalist – 50 protsenti Tasmaania villa ja 50 protsenti siidi. Meil on klubis nõudmine, et peame saabuma mängule ülikonnas, klubi lips ees, ja autogrammid ära jagama. Jalgpallur peab olema soliidne. Inglismaal on jalgpall kultuuri osa. Nüüd saadud hele ülikond on aga ennekõike suvisteks eraüritusteks.

Kas juuksuris tuleb ka teatud tihedusega käia?

Mulle meeldib Eestis juuksuris käia, mul on siin oma kindel juuksur. Tavaliselt lasen lühikese soengu lõigata. Eks see oleneb, kui tihti Eestisse satun. Kuid suvalise juuksuri juurde ei taha ma minna.

Kas olete Elysega priiskajad või tagasihoidlikud kulutajad?

Pigem ikka tagasihoidlikud.

Kas lapsed on planeeritud?

Elu näitab, millal lapsed tulevad. Plaane ei ole. Me oleme vabaabielus.

Kui tihti raamatu kätte võtad?

Viimasel kolmel aastal olen päris palju lugenud. Olavi Ruitlase «Naine» meeldis mulle rohkem kui «Kroonu». Võõrsil olles on see hea meelelahutus. Loomulikult loen läbi sportlaste raamatud.