Järgmisel esmaspäeval saab Leinatamm 56-aastaseks, kuid tunneb ennast palju nooremana. "Google ütleb nii? Ma küll ei tunne, et saaksin 56!" imestab ta ja ütleb, et tunneb end palju nooremana. "40 või 42 näiteks, aitab küll," naerab ta.

Kuigi mees tunneb ennast hingelt noorena, tuleb tal tegelikkuses igapäevaselt silmitsi seista raske haigusega, millest ta esmakordselt rääkima soostus, kuigi mehe muutunud välimus vihjas toimuvale juba ammu.

"Mingit õnnetust pole juhtunud. Kaks aastat tagasi sain teada, et ei ole siin päris üksi. Siin sees on üks väike kaaslane, kellega me koos leiba jagame," paljastas Leinatamm tõe oma tervise kohta, mida ta on seni teinud vaid oma lähiringis. "Mina kutsun seda kasvajaks - nii on pehmem."

Vähiga võitlust pidav Leinatamme heitlus algas üle aasta tagasi, mil algas ka ravi, mis tema välimust oluliselt muutis. "Aasta tagasi nägin teistmoodi välja, juuksed reageerisid teatud ravivõttele. Lasin ka pildi teha. Olin nagu vang! Jah, kaubanduslik välimus polnud sel ajal kõige parem. Isegi ära ei tuntud mind! Kaubamajas keegi järgi ei vaadanud, hea tunne oli," naljatab ta.

Leinatamm tunnistas ka, et see pole esimene kord, kui tal on tulnud tõsiste tervisehädadega rinda pista. "Südameprobleemid on mulle palju õpetanud. Nüüd tuli üks juurde," rääkis ta.

Hoolimata haigusest otsustas mees end mitte ära peita ega põgeneda, vaid oma olukorda aktsepteerida ja võimalikult tavapäraselt edasi elada: "Tegin etendusi edasi, käisin riigikogus. Jätkasin oma elu nagu - nii ei saa küll öelda - aga kui midagi poleks juhtunud. Mõtete eest aga ei põgene kuskile, ükskõik kui tugev sa ka pole. See on hoopis teine maailm, paralleelmaailm. Kasvaja maailm."

Parimaks viisiks vähiga elamiseks peab Leinatamm selle tunnistamist oma elu osana. "Ma ei nimetaks seda võitluseks. Ma nimetaks seda kooseksisteerimiseks, koosolemiseks. Harvad on juhud, kui saadakse sellest lahti. Suur osa elab sellega oma viimse päevani välja, on see siis, milline see on," rääkis ta ja tunnistas, et talle meeldib koguni oma kasvajaga rääkida. "On see naiivne või mitte, ma üldiselt soolapuhumisjutte ei usu, aga mis sa teed - ma räägin temaga! Räägin, et Vanemuises tuleb "Cats" ja "Ooperifantoom", ole mõnus ja kuulame ja dirigeerime koos. Võibolla on see loll ja nõme, aga nii ma mõtlen, mis ma siin ikka salgan."

Koos kehahädadega on dirigent pidanud põhjalikult muutma oma elustiili. Muuhulgas võttis ta südame hoidmiseks kaalust märkimisväärselt alla ega ole enam selline "jube notsu", millisena ta ennast vanasti piltidelt nägi. "Elasin enne seda küllalt ennasthävitavat elu. Nagu bändimees ikka. Siis hakkasin alles mõtlema tervise peale, aga, kurat, siis oli juba hilja," kahetseb ta kunagist hooletust oma tervise suhtes.

Nüüd innustab ta meestearst Kristo Ausmehe algatatud kampaania "Mehed liikuma!" käigus Eesti mehi tihedamini arsti külastama, et haigusi ennetada või varakult avastada. Ka intervjuuga nõustus ta just seepärast, et anda meestele innustust oma tervise suhtes hoolsam olla: "Mehed peavad minema arsti juurde! Tuleb selline iga, kuskil 45 või nii, kus on vaja minna, aga Eesti mehed ju ei lähe! Olin ise samasugune. Minge arsti juurde, jumala pärast!"

Jaga
Kommentaarid