Eesti tunnustatumaid moeloojaid Tiina Talumees ootab enda ellu lapsi – iga päev!

Tiina Talumees Moestuudio on alates 1998. aastast olnud Tiina (37) teine kodu, kus pöörastel kleidihooaegadel venivad tema päevad öösse. Need teeb kaasa paariaastane chihuahua Rocky, kes enda arvates on samuti kõva töömurdja – moeateljee valvur.

Et tööl oleks hubasem, nagu kodus, on Tiina sinna tihtilugu ostnud liiliaid, mille meelalt võbelev lõhn tekitab temas tütarlapselikult kerge ja kelmika heaolutunde.

Tiina pole alati end oma kehas nii hästi tundnud nagu täna – 15aastaselt pähe võetud mõte, et ta on paks, ajas end näljutama, ja selle jääknähuna jäid teda aastateks kimbutama kõhuvalud. Tiina hakkas endaga sõbraks ülikooliaastatel, mil talendile kinnitust saades kasvas tema eneseusk. Nii et kohe pärast Kunstiakadeemia lõpetamist söandas ta oma äri kallal pusima hakata.

Tosinkond aastat kõvasti tööd vuhkinud, on Tiinal tööd aina juurde tulnud, aga lisandunud on ka oskus pühendumist jagada – moeloomise kõrvalt nii juristist elukaaslasele Toomas Mälbergile kui ka enesele.

Mis on sinu jaoks argine idüll?

Päev, kui olen ise enda aja arhitekt ja võin lihtsalt olla, kas või pilvi lugeda, ja keegi ei tule küsima, mitu pilve kokku said... See on lihtne olemine iseendaga.

{poolik}

Millal ootaksid oma ellu lapsi?

Iga päev, kui nad tulla tahavad.

Sa oled tasakaalukas inimene, tõestad enda väärtust oma tööga ja hoidud enese bravuurikast pealesurumisest. Mis on su vaikse eneseusu ja jõu kese?

Küsimuses peitub tõde, selline on tõesti minu iseloom, aga teen seda, mida armastan ja millesse usun. See on kogu minu lihtsa olemise saladus. Kui midagi õigesti teed, siis näevad seda teisedki ja astuvad tahes-tahtmata ligi. Ma usun ka kogemusse ja selle põhjal sündinud tulemisse. See kahandab ehk värskete ideede sündi, aga kogemuslikkus jälitab mind igal sammul.

Jõud peitubki tegutsemises, ehk kui loon, siis elan...

Kuidas sina emotsioneerid?

Sisemiselt emotsioneerin ma pidevalt, ükski kleit ei sünni ilma seesmise emotsioonita. Karjumist ja nutmist tuleb ka ette, kuid nende tagamaad ei ole kindlasti nii sügavad kui tasasel ja looval emotsioonil.

Praegu lahatakse teemat, et naiste rahulolu enesega tugineb liigselt teiste hinnangutele, ja eriti – kui ihaldusväärne on nende keha teiste silmis. Mil määral sa tunnetad vajadust olla kauneim ja parim, et tunda end hästi?

Naistena riputame sageli end konksu otsa ja ootame kannatlikult, mida teistel meile öelda on. Aastate möödudes kiidusõnad kahanevad või hääbuvad sootuks ja siis tuleb äng. Lõpuks leiame, et miski pole võimsam omaenda isiklikust teest.... Harrastad kundalini joogat, mis paneb vastupidavuse ja püsivuse mehiselt proovile...

Kundalini joogal on kindlasti võimas jõud. Eriti närvilistel hetkedel ja lahendamatuna tunduvates olukordades olen enda tasakaalu kundalini abiga ikka üles leidnud.

Su enese stiil on võrreldes su loominguga vaoshoitud…

Mu isiklikud rõivasoovid ei ole kindlasti trendipõhised ja sageli on kliendid selles vallas haritumad kui mina. Minu õnn on aga teiste naiste kapriisid ja tahtmine end uute riiete kaudu välja elada. Olen valmis neid aitama.

Milliste riietega ise kevad-suvele vastu lähed?

Vastus on kindlasti ootamatu, aga ma pole eriti sellele mõelnud, sest üht-teist ikka selga panna on. Olen paar suve juba soovinud musta ja kerget voodrita puuvillapitsist mantlit, ehk on aeg lõpuks see soov teostada.

Millest ammutasid mõtteid uut kollektsiooni kokku pannes?

Kevadsuvine kollektsioon on pühendatud minu värskelt ilmunud raamatule «12 värvi» ja selle aluseks on kõik raamatus käsitletud värvid kevadiselt kerges ja romantilises võtmes.

Oled alati olnud iseseisev tüdruk, oma teenitud raha eest järk-järgult moemaja püsti pannud – kui raske või kerge on sinu jaoks see «laenu võtmata ja ikka ise» protsess olnud?

Pigem on see lihtne. Mulle ei meeldi tegelikult võlgu olla – see on minu isa kasvatus ja mul on selle üle hää meel. Loomulikult ei saa ma hakkama päris üksinda ning õnneks on mind läbi elu saatnud vastutulelikud inimesed ja suurepärane perekond.

On sul mõlkunud mõttes ka mõnes teises riigis konts maasse lüüa?

Kui on õige hetk, aeg ja mõte, siis teen ma seda kindlasti. Kõik peab olema põhjendatud. Lihtsalt selleks, et oleks võimalik tõdeda fakti, et müün ka väljaspool Eestit, ei ole ma küll valmis pingutama. Igal teol peaks olema tõeliselt rahuldustpakkuv tagajärg.

Oled rääkinud enese elu seaduspärast, et asjad, mida hirmsasti tahad, sa ka saad, varem või hiljem. Mida sa praegu tahad ja ootad?

Selles seaduspäras pole ma muidugi täiesti kindel, aga asjad, mis seisavad visa ja püsiva töö taga, arvan ma, on kõigile kättesaadavad. Vahel muidugi on siiski saatus see, mis elu määrab, aga soovida tasub siiski alati.

Hetkel igatsen stabiilsust, aga tean, et tüdinen sellest jäädavalt niipea, kui see on saabunud. Ma loodan oma elu jooksul teha vaid töid, mis mind sada protsenti köidavad.