“Mäletate neid piltmõistatusi, kui me lapsed olime? Neid joonistusi, kus midagi oli valesti: ilma seieriteta kell, vari, mis läheb vales suunas, päike ja kuu ühel ajal taevas. Ja pildi all oli küsitud, mis on sellel pildil valesti,” alustas Lill oma mõistukõnet. "Supiköögi ülalpidamiseks on raha puudu, sööjate arv kasvab, sest vaesus kasvab, aga linnaosavalitsus otsustab vaba raha eest poliitikute piltidega kalendreid edasi trükkida, sest vaene inimene tahab ka teada, mis nädalapäev on. Mis on sellel pildil valesti?” jätkab ta.

“35 000 eestimaalast — ligi poole rohkem kui hartaga nõustujaid — kirjutab alla pöördumisele, mis teeb ettepaneku peatada vene koolide eestikeelseks muutmine, millele ei järgne sisuliselt mingit arutelu. Piltlikult öeldes — jääkeldrisse kutsutakse ainult need, kes suudavad selle sõna ilma aktsendita välja öelda. Mis on sellel pildil valesti?” rõhutab Lill sümbolit. Eesti põhiseadus sätestab, et üheks meie põhieesmärgiks on eesti rahva, keele ja kultuuri edasikestmine. Aga lapsetoetus on 19 eurot kuus ja keskmine kultuuritöötaja teenib Eesti keskmisest palgast kolmandiku võrra vähem. Mis on sellel pildil valesti?” kasvatab ta pinget.

Tänase päeva jooksul on Lille kõnet Facebookis ja Twitteris jagatud ja tsiteeritud lugematul arvul ja tuntumate avaliku elu tegelaste hulgas on Lillele toetust avaldanud muuhulgas näiteks Andri Maimets, Kerttu Rakke, Eiki Nestor, Elis Aunaste, Toomas Luhats, Marvi Vallaste, Märt Avandi, Kersti Toots, Helen Sildna, Reno Hekkonens, Margus Vaher, Aapo Ilves ja Anneli Tõevere-Kaur.

Kõnealust sõnavõttu saad lugeda siit!

Tundub, et teema on tabanud tõelist valupunkti!