TOM HANKS kaitseb oma uut filmi «Da Vinci kood» ning räägib, miks talle meeldib vanemaks saada.



Tom Hanks (49) on Ameerika üks kõigi aegade populaarsemaid näitlejaid, kelle CV kubiseb kaubanduslikult ja kunstiliselt edukatest filmidest. Tema kontol on ka kaks Oscarit. Vaid kõmuveergudel pole mees millegagi hiilanud.


Tema värskeima filmi «Da Vinci kood» (The Da Vinci Code) ümber möllavad aga kired. Dan Browni bestselleril põhinev linateos räägib sellest, et Jeesus Kristus abiellus Maarja Magdaleenaga ning sai temaga lapse. Kui filmi võtted möödunud suvel Lincolni katedraali juurde jõudsid, piketeeris üks nunn ööpäevaringselt kiriku trepil. Mõningad usuringkonnad boikoteerivad filmi täielikult.

Elu ja ilukirjandus


Tomi see kõik murelikuks ei tee. «See on ilukirjanduslik lugu, mitte dokumentaalteos,» ütleb ta kannatlikult. «See on seiklusfilm täis kõikvõimalikku tantsu ja tagaajamist. Ma teen vahetevahel ka dokumentaalfilme — nagu From Earth to the Moon ja Band of Brothers — aga see film nende hulka ei kuulu. Selle filmi sündmused on umbes sama tõenäolised kui see, et Manhattani Empire State Building’u otsa ronis hiiglaslik ahv.»


Tom soovitab neil, keda filmi sisu kuidagi solvab, kinno minemata jätta. «Mina ka ei vaata filme, mis räägivad sellest, kui lõbus on inimesi piinata — nagu mõned õudusfilmid, mida praegu tehakse. Aga ma ei arva, et need tuleks ilmtingimata ära keelata. Uskuge mind, küll ja küll on filme, mida inimesed ei kavatsegi vaatama minna. Võimud ei pea selle nimel mingeid jõupingutusi tegema.»


Tom tegi filmis taas koostööd oma vana sõbra ja kolleegi režissöör Ron Howardiga, kes lavastas ka filmie Apollo 13 ja Splash. Filmi võtted viisid ta Pariisi, Londonisse, Maltale ja Šoti mägedesse.


Tomi, tema abikaasa Rita Wilsoni ning poegade Chesteri (15) ja Trumani (10) lemmik oli Pariis. «Oli suvi, nad käisid oma tegemiste vahelt ikka aeg-ajalt võtetel,» räägib ta. «Üritasin lapsi Louvre’is kultuuripisikuga nakatada, aga mingil põhjusel meeldis neile rohkem Tuleries’ lõbustuspargis ringi joosta. Ei saagi aru, miks.»

 Abielu saladused


Tom ja Rita on koos 1985. aastast saadik. Nad tutvusid filmi Volunteers võtetel ning abiellusid kolm aastat hiljem. 18 aastat abielu on selja taga, kuid Tom ja Rita on sama õnnelikud kui oma pulmapäeval. «Eksperdid soovitavad vihasena mitte voodisse minna,» avaldab Tom mõned õnneliku abielu saladused. «See on tõsi, ehkki meie seda vahel ikkagi teeme... Eksperdid soovitavad teineteisele armastust avaldada. Seda teeme me ka. Nad soovitavad pühendada üks õhtu nädalas romantikale — eks seegi ole ju õige... Ja mul on üks oma saladus ka! Pühapäeviti tuleb tellida hiina toitu. Pühapäev on perepäev, ja see tähendab, et Rita ei pea süüa tegema, mis on väga suur asi.»

 Mõtted juubeli eel


Oma lähenevasse 50 aasta juubelisse suhtub Tom ükskõikselt. «Mis ma sinna ikka parata saan,» ütleb ta. «Sellest ei saa üle ega ümber. Ja minu alal ei saa ju vanust valetada ka. Kuna pääsu pole, tuleb sellega lihtsalt leppida.»


Tegelikult Tomile isegi meeldib vanemaks saada. «Olen end alati hästi tundnud, ükskõik, kui vana ma parasjagu ka ei oleks,» ütleb ta. «Ma pole seda tüüpi inimene, kes nutaks taga vanu häid aegu. Tunnen ennast niikuinii nagu 27aastane. Püüan elada tervislikult — magan hästi, toitun õigesti, teen natuke trenni ega võta ennast liiga tõsiselt — ja ärkan igal hommikul rahulolevana.»


Kui vanus tööpakkumistesse mingeid muutusi peaks tooma, võtab Tom needki avasüli vastu. «On rolle, mida ma nooremana poleks mängida saanud,» ütleb ta. «Praegu esitatakse mulle põnevamaid väljakutseid kui kunagi varem.»