Tippärimees Toomas Sildmäe seisab abikaasa Ülle Sildmäega teelahkmel. Toomas ei lükka ümber ärieliidi seas liikuvat juttu, et nad on pärast tema romurallit Maseratiga ja avalikkust rabanud perevägivalla juhtumit oma abielu lahutamas. Protsess tõotab tulla karm, sest mängus on sajad miljonid kroonid.

Üheksakümnendate algul ja hiljemgi ärimehena edukuse etaloniks olnud Toomas (50) on viimastel aastatel kandnud ränka kahjumit äris, ent tänavu on lisandunud kahetsusväärset taaka, mis avab seni nähtamatuks jäänud varjukülje mehe elus - pinged äris ning eraelus on röövinud sisemise tasakaalu. Olukord on tavatu, sest varem ei ole Eesti ühiskonnas kellegi tõus tippu ega tema vääratused ja kukkumine nii jõuliselt avalikkuse ette jõudnud. Kui välja arvata hiiglaslikku kahjumit kandnud ekspankur Andres Bergmanni juhtum, kelle kunagine Lühikese jala tänava elamine kuulub praegu Sildmäele.
Meenutuseks. Mai alguses lõhkus üks mõjuvõimsamaid ärimehi, aastail 1993-94 ka majandusministrina töötanud Sildmäe oma Maseratiga Tallinna vanalinnas kaks autot ja põgenes. Politsei sai ta kätte ning saatis arestimajja välja magama.
Septembri keskel helistas aga Toomas ise pärast abikaasa Ülle (42) ja tütre (10) väidetavat läbipeksmist politseisse, et teatada juhtunust. Kuigi tänaseks on nii mõnigi Toomase kauaaegne sõber, endine ralliäss Raido Rüütel näiteks, ja ka tema psühhoterapeudist eksabikaasa Katrin Saali-Saul (39) avaldanud kindlat veendumust, et Toomas ei ole vägivaldne, lähtub prokuratuur sellistes olukordades möödapääsmatutest toimingutest. Uurimiseks on alustatud kriminaalasi kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel ning süüdimõistmisel võib süüalust karistada rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega...
Toomase suurimaid toetajaid juhtunus, eksabikaasa Saali-Saul usub siiski, et kui isegi vägivallaakt aset leidis, pidi Toomas olema selleni viidud. Kui tõesti, siis mis võis mehe endast sedavõrd välja viia?
#end#
Ülle eksabikaasa ajas narkoäri
Enam kui tosin aastat tagasi teineteist leidnud Ülle ja Toomas on olnud aastaid presidendi vastuvõttude ning muude seltskonnaelu tähtsündmuste üks esipaare. Nende ühtesobivust, edu ning alati maitsekat looki on isegi eestlaslikku kadedust silmas pidades ikkagi kiidetud ja imetletud.
Mõlemal oli tutvumise ajaks seljataga ummikusse jooksnud abielu. Ülle kandis siis veel perekonnanime Kaldvee, mille oli saanud endiselt tipplaskesuusatajalt Urmas Kaldveelt. Viimase eestlasena NSV Liidu laskesuusatamise koondisesse kuulunud Urmasega tutvus Ülle 1984. aastal ühel sünnipäeval. Armastus süttis esimesest pilgust. Paar abiellus, neil sündis poeg, kuid suhe pidas vastu vaid kaheksa aastat. Kuigi see ei puutunud enam Üllesse, mõisteti 1994. aastal, pärast Lillehammeri taliolümpiat tippspordist loobunud ning ärisse sukeldunud Urmas 2002. aastal kuueks ja pooleks aastaks trellide taha. Ja seda mitte Eestis, vaid Soomes. Põhjus - uimastiäri organiseerimine. Kaldvee kuulus seitsmeliikmelisse narkojõuku, mis toimetas Oulusse 15 kilo hašišit ja 3 kilo amfetamiini. Urmas teenis kõige rängema karistuse. Politsei andmetel hoolitses ta meelemürgi hankimise eest, ta kaasosalised jagasid seda laiali. Süüalused kinnitasid kohtus, et neid sundis kuritegelikule teele pidev rahamure. Jahmatav uudis rabas spordiringkondi seda enam, et Urmas kuulus Eesti Laskesuusatamise Föderatsiooni juhatusse.
 
Toomas armastab teravaid elamusi
Ülle vallutas seltskonnaelu rubriigid kolmteist aastat tagasi. Selleks ajaks oli naine juba aastaid töötanud Toomase juhitavas Finest Hotel Groupis (FHG), kuhu ta, nüüdseks juba kakskümmend aastat tagasi, noore kõrgkoolilõpetajana tööle oli asunud. Head suhted tekkisid Üllel töö käigus FHG toonase tütarfirma Finest Vendors peadirektori Andrus Maraniga (52), kellega ta ka pärast abielulahutust Urmasest kuni Toomasesse armumiseni koos elas.
Eesti majanduslugu ja seal figureerivaid isikuid kaardistav internetiportaal tutvustab Maranit kui meest, kes juba enne krooni tulekut aktiivselt rõiva-, kosmeetika- ja veiniäriga tegeles. Tema firma Finest Vendors esimesed kauplused asusid hotellides ja Tallinna reisisadamas, hiljem Harju tänaval Tallinna kesklinnas. Maran jättis ettevõtte kuue aasta eest, kuid ta tegelevat endiselt kosmeetika ja veinidega. Kuidas läheb Maranil täna, pole paraku teada.
Toona oli Toomas tulvil plahvatuslikku ja võimast energiat võtmaks äris seda, mis talle kuulub. Mehe kolleegid iseloomustasid teda kui andekat ja edukat ärimeest, kes on samas ka külm arvestaja.
«Toomas on laia joonega, soovib alati teistele mingis mõttes ära teha,» rääkis üks ta tuttavaid tollal Kroonikale. «Ta vajab pidevalt teravaid elamusi ja on alati soovinud ise kõike järele proovida: talle meeldib autoga teistest mööda sõita, skuutriga kihutada, jahil käia ja meeletult reisida, kogudes passi riikide viisatempleid.»
 
Romantiline rattatuur suvepealinnas
Jõuka ja kena mehena on Toomas olnud kogu aeg kaunite naiste soosik. Seepärast on ilmselgelt ka ahvatlusi rohkem ning õrnema soo esindajatel pole ehk kõige lihtsam aastateks Toomase kiindumust võita.
«Mulle pole võõras ükski inimlik kirg,» ütles Toomas kunagi ajakirjas Magneet.
Ajakirjandusse on Sildmäe suhtunud kui jõusse, mida ei tohi eirata, kuid millest tuleb mööda libiseda. Isegi kadunud meisterintervjueerija Urmas Ott tunnistas oma autorisaates «Carte blanche», et pärast tunniajalist usutlust ei saanud ta Toomasest eriti midagi teada. Et Toomas oma kodusest elust suurt midagi ei räägi, kinnitas läinud nädalal ka tema parimaid sõpru Raido Rüütel, kellega ta aastaid koos rallit on sõitnud.
Ühel tulikuumal juulipäeval neliteist aastat tagasi, mil peeti paariks veel Andrust ja Üllet, tabas Kroonika fotograaf Ülle aga hoopis koos Toomasega jalgratastega suvise Pärnu tänavail ringi sõitmas. Toomas, kelle äriimpeeriumis, meenutagem, Ülle kõrgkoolilõpetanuna töö leidis, oli märksa jõulisema ja laiema haardega ärimees kui Andrus Maran.
Toona Ülle küll ütles, et ta ei ela koos Toomasega, tegemist olla arusaamatusega, kuid hiljem selgus tõde - tegemist oli siiski uue kuuma paariga.
 
Eksabikaasa pühendus abivajajatele
Saladuseks oli see ka Toomase tollasele abikaasale Katrin Sildmäele, kes kannab praegu perekonnanime Saali-Saul. Toomasele ja Katrinile, kes on kunagise Eesti NSV Ministrite Nõukogu esimehe Bruno Sauli tütar, ennustati suurt tulevikku. Kui Toomas 1989. aastal Katriniga sõbrustama hakkas, viskasid mõned Sildmäe tuttavad nalja: «Ei tea, kas Bruno Saul hakkab võimule tulema, et Toomas tema tütrega käib.»
Praegu peab Katrin Holistilise Teraapia Instituudis psühhoterapeudi ametit. Toomaselt lahkuminekul saadud hüvitis võimaldab naisel juba üheksandat aastat muretult oma tööle pühenduda. Tõepoolest, sellest seemnest käima lükatud väärtpaberiäri lubas tal endale näiteks 2007. aastal 3 miljonit krooni dividende maksta. Saali-Sauli nimi figureerib aastaid Eesti rikaste Top 500 ridades.
Katrin jäi 1996. aastal oma lahkuminekust rääkides diskreetseks. Ta oli siis nõus kohtuma ajakirjanikuga selleks, et näha kaadrit Ülle ja Toomase ühisest rattasõidust, kuid mehele kätte maksma ei tõtanud. Kuigi Katrin ei kinnitanud ega lükanud toona lahusolekut ümber, asetus peagi kõik oma kohtadele - Toomas ilmus Üllega seltskonda, ning sinna jäid nad püsima aastateks. Kuni tänavusuvise ühise Madonna kontserdi külastuseni. Purjuspäi sõit Maseratiga oli selleks ajaks seljataga, kuid väidetav koduvägivald alles ees.
 
Ülle teeb vaimset terrorit?
Tänase seisuga, kus eraelus valitseb mõõn ning masu käigus kaotavad enam just need, kelle äride mõõtmed on keskmisest suuremad, võib tähendada, et seda kõike on Sildmäele toimetulekuks liiast. Usaldusväärsed allikad kinnitavad, et Ülle on alustanud lahutusprotsessi, mille etteotsa on ta rakendanud tuntud jõulise advokaadi. Teise versiooni kohaselt soovib hoopis Toomas lahutada, kuid Ülle mitte. Väidetavalt on paari abielu käärinud tükk aega ning nad elavadki juba lahus.
Pealtnägijad kirjeldavad Toomase ja Ülle viimase aja suhtlemist erinevalt.
«Juhtusin mõni kuu tagasi ühes söögikohas selle perega kõrvallauas sööma,» seletab üks tunnistaja. «Ja tervelt poolteist tundi naine muud ei teinud kui tänitas meest, ja seda ikka erilise põlgusega. Mees oli kogu selle aja kõrvad lontis ja anus vaikselt, et naine lõpetaks, aga naine sai sellest ainult indu juurde. Eriti võigas oli see, et vaimne terror käis nende lapse nähes ja võõraste inimeste kuuldes. Sellest mehest ei paistnud küll välja, et ta vägivaldne võiks olla. Pigem madalam kui muru, polnud teist justkui ollagi.»
Üks Sildmäed tundev inimene ei tee saladust, et Toomas on napsumees, aga vägivaldsust ei usu ka tema teps mitte.
«Toomas Sildmäe laps käib koolis, ta ei leba haiglapalatis sidemetesse mähituna. Niipalju siis läbipeksmisest,» avaldab teine.
Üks pealtnägijaid, naisterahvas, meenutab, kuidas ta nägi Toomast koos tütrega SEB laste sügisjooksul: «Isa ja tütar olid mõlemad heas tujus. Kuna seal oli lintidega piiratud ala, siis Sildmäe viisakalt tõstis neid natuke üles, et pääseksin lapsekäruga alt läbi. Väga viisakas oli.»
 
Eksabikaasa kaitseb Toomast
Läinud nädalal esines Toomase eksabikaasa Katrin meedias avaldusega, kus kinnitas, et Toomase poja emana teab ta, et mees pole iial oma laste suhtes vägivaldne:
«Olen täiesti kindel, et tema tütar ei ole puudutatud muudmoodi kui läbi pai,» sõnas Katrin. «Toomas on üks kõige pehmemaid, lahkemaid ja südamlikumaid mehi, keda ma tean. Ta armastab oma lapsi väga ega lööks neid mitte kunagi. Tema suhe naistesse ja lastesse on väga lugupidav ja austav, et ta midagi sellist... kas või ühegi vägivaldse episoodi oleks võinud teha, selleks peab ta olema nii kaugele viidud või manipuleeritud.»
Katrin rõhutas, et kuna ta juhtunu asjaolusid ei tea, rääkimata pealtnägemisest, on tal raske muud lisada. «Lihtne on hukka mõista, see on see, mida praegu ajakirjandus teeb. Toomas ei ole kindlasti oma last puudutanudki. Kuigi ma ei tea, mis selle (uurimise) tingis, olen ma kindel, et ta ei teeks seda iialgi. Ma ei taha kedagi süüdistada ega näpuga näidata. Me kõik oleme inimesed ja me teame, et aeg-ajalt mingid olukorrad viivad meid nii kaugele, et me käitume nii, nagu me tavaelus ei käitu.»
Küsimusele, kas alkohol võis Toomase vägivallani viia, vastas Saali-Saul: «Ma olen temast ju nüüd väga kaugel. Kuid ükskõik missuguses seisundis on ta ka olnud, tema loomuses ei ole vägivalda. Ma ei saa kommenteerida midagi tema elu viimase viieteistkümne aasta kohta, mil me pole enam koos. Kuid samas
tean, et ta viimasel ajal on olnud absoluutselt kaine.»
 
Toomas ei kummuta lahutusjuttu
Katrin palub Kroonikal küsimused kirjalikult saata, kuid loobub enda kui psühhoterapeudi seisukohast neile vastamast.
«See on teist väga kena ja õilis, et üritate mõista, mitte hukka mõista,» sõnab Katrin. «Siiski tundub mulle antud kontekstis, et minu arvamust tõlgendataks mitte läbi psühhoterapeudi, vaid siiski läbi isikliku prisma. Iseenesest on teie küsimused väga konstruktiivsed ning arukad ja väärivad diskussiooni. Loodan, et minu otsus end distantseerida on teile inimlikust vaatepunktist mõistetav. Soovin teile sooja südant ja selget pead tõe otsinguil.»
Ülle ja Toomase abielulahutuse koha pealt ei oska Katrin midagi öelda. «Ma ei ole sellega kursis,» lausub ta.
Ülle Sildmäe jääb enne numbri trükkiminekut tabamatuks. Toomas ei kinnita ega lükka ümber oma alanud lahutusprotsessi. Hulga küsimusi enda ärilise ja eraelulise seisu kohta võtab ta aga kokku retoorilise vastuküsimusega: «Mida vastaksid, kui samad küsimused küsiks mina sinult?»