5miinust

Kolm aastat tagasi Võsul ilmavalgust näinud bänd andis oma esimese kontserdi 2016. aasta suvel. Nemadki kasutavad pseudonüüme ning rambivalgusesse astuvad vaid mustad prillid ees ja nokamütsid peas. Põhja Korea, Päevakoer, Lancelot, Estoni Kohver ja Venelane on oma muretu suhtumise ja paheliste riimidega loonud täiesti omalaadse peoräpi fenomeni. Tegemist on Eesti ühe praeguse menukama pundiga, mille liikmete identiteet ei paistagi fännidele niivõrd huvi pakkuvat — peamine on ikkagi jupid, viin ja rämmar!

Edward von Lõngus

Tartust pärit grafitimeister on tuntud oma sotsiaalkriitiliste teoste poolest, mida võib näha linnades üle Euroopa. Eesti Banksyks nimetatud Lõngus on pälvinud palju meedia ja kunstikriitikute tähelepanu, kuid tänavakunstnikele omaselt ta oma isikut avalikkusele ei paljasta. Juba kümme aastat tegutsenud Eesti salapäraseim kunstnik on öelnud, et ei taha ennast varjata, vaid hoopis näidata oma tõelist olemust. „Edward von Lõngus on fiktiivne tegelaskuju nagu näiteks Kalevipoeg või jõuluvana või jumal,” selgitas kunstnik, kuidas tema kunst on kommunikatsioon ühiskonnaga.

Loogilised Poisid

Kui tänapäeval riputas üks Tallinna koolipoiss uhkusega internetti loo „Pael”, siis 2000-ndate alguses oli sama suur fenomen saladuslik huumoritrio Loogilised Poisid ja nende hitt „Karupüksid”. Tartu poiste igavusest veebi üles laaditud pala levis rahva seas kui kulutuli ja seda ümisesid pea kõigi vanuserühmade esindajad. Ent ilmselt oli tegemist vaid mööduva faasiga, sest pärast 2005. aastal ilmunud albumit „Musklis Mässaja LP Otsib Hantlinärija” kadusid poisid pildilt. Nagu ka nublu, ei soostunud MC-d Klapp, Kanep ja Tellis oma isikuid üheski intervjuus avaldama ning seetõttu ei tea paljud tänase päevani, kes need Loogilised Poisid õigupoolest olid.

raha.pesu.karud

Päikeseprillidest ja kapuutsidest veidi ekstravagatsema maskeeringu on valinud YouTube’is laineid lööv räpiduo raha.pesu.karud. Nemad varjavad oma isikut hoopis Karupoeg Puhhi ja Potsataja maskiga. Räpparid on seni avaldanud vaid kolm lugu: „see bemm läheb retsilt kiiresti”, „ratsuta” ja „SaviSaar”. Viimase kaasautor on tõusev sotsiaalmeediatäht Andrei Zevakin, kes pärjati MyHits Awardsi galal ka aasta juutuuberiks. Nende videotel on kokku ligi pool miljonit vaatamist, kuid eks näis, kaua vaimustus kestab.

Eleonora Berg

Berg on Eesti stsenarist, kelle tegelikku nime pole avalikustatud. Ta on kirjutanud stsenaariume nii sarjadele „Pilvede al” (aastast 2010), „Kelgukoerad” (2006–2013), „Kartulid ja apelsinid” (2013–2014) kui ka „Üheotsapilet” (2015). Produtsent ja režissöör Toomas Kirss on Õhtulehele öelnud, et stsenaristi tegelikku nime teavad vaid tema, režissöör Raivo Maripuu ja Kanal 2 endine programmijuht Olle Mirme ja see inimene ise. „Olen saanud palju naerda, kui olen lugenud, kes kõik meil kirjutavat: autorite kollektiiv, Stella K. Wadowsky, Kerttu Rakke, Kati Murutar ja Kaileen Mägi…” Peale nende on Bergiks peetud ka Toomas Kirssi ennast, Ott Seppa ja Kätlin Kontorit.