7. Labane palagan!

Kolm aastat tagasi tegid "Kreisiraadiost" tuttavad Hannes Võrno ja Peeter Oja rändetenduse "Eesti 99", mis võttis nii venelaste, pagulaste, kooseluseaduse, poliitikute ja rahvalemmikute kallal. Ei olnud vist ühtegi eestlasi erutavat teemat, mis oleks käsitlemata jäänud, kohati palaganlikult lahendatud, kohati vanas heas “Kreisiraadio” võtmes. Kamaluga roppust, ebasündsust ja allapoole vööd nalju komplektina kaasas.

Paraku see labasus suurele osale publikust ei meeldinud, kuna naljad olid lamedad ning muist lahkus keset etendust.

6. Oraakel Võrno: varsti tulevad presidendiga kätlema inimesed maalt ja hobusega

Valge heteromehena arvamusliidri positsiooni võtnud Hannes Võrno oli pahane Hannes Hanso peale, kes võttis 24. veebruaril toimunud presidendi vastuvõtule kaasa ka oma nädalapäevad tagasi sündinud tita. Võrno kirjutas, et meediavoog lausa vägisi surus tema silme ette juubelipeol käinute pildigalerii. "Ja mis ma avastan! Sotssaarlane Hanso on oma naisele lapse ka rüppe sõlminud ja kolmekesi peole tulnud," sajatab Võrno. "Arusaadav, et turvameeskond ei saada lapsega ema ukselt tagasi aga nüüd on siis see ots ka lahti tehtud. Pole oluline, kui tähtis on mingi sündmus, kontsert või kõne kõigi ülejäänute jaoks. Üksnes endaga arvestava inimese imik on talle olulisem kõigist ülejäänutest ning seda trendi näeb ja eriti kuuleb igaüks kes kultuuri tarbib," kuulutab Võrno oma postituses.

""Nii nummi" on see vast kõigest midagi arvava, vanatüdruku arvates, aga nüüd on start antud. Ma pelgan, et tuleval aastal küünlakuul kui Eesti tähistab Tartu rahu sajandat, jääb ka ERM kitsaks, sest paljud tähelepanujanused, kes saavad kantseleist kutse, tahavad millegi uue ja "nummiga" üllatada... Raudselt tuleb siis kätlema keegi maalt ja hobusega juba sõna otseses mõttes," on Võrno nõutu ajast ja kommetest.

5. “Jõulutunnel” kui lihtlabane väljapressimine

Ka jõuluajal ei suutnud mees vaiki olla, kuna taas surus meediavoog talle ette ETV heategevussaate. “ERR — ära palun enam edaspidi seda härduseräkitit nimega “Jõulutunnel” korralda,” kirjutas Võrno. “Ära moogerda kerjakäsi pikal ning veeklakvel silmadega, kui ilus on aidata ja kokku hoida. Sugugi kõik ei unusta president Tarja Haloneni järelhüüet, president Lennart Merile, toetuseks eestlastele — oma naabritele. Ära ole nõme, tagajalgadel tantsiv püüdlik õukonnapuudel — sa oled Eesti üks visiitkaartidest.”

Mullune saade kogus toetusi sügavalt enneaegsete laste raviks mõeldud intensiivravikeskusesse perepalatite kompleksi tarbeks.

4. Rätsepmeister Võrno kohtumine Orissaare seenelisega

Nimelt nägi Võrno president Kaljulaidi Kuivastu-Virtsu praamil ning mehele ei istunud tõik, et riigipea end teel Saaremaalt mandrile mugavasse rõivastusse oli riietanud. "1. oktoobril kell 18.45 Kuivastust Virtsu väljunud praamil nägin vabariigi presidenti lähedalt. Seljas murelivärvi sulejope. Peas beežikarva fliisist pibo ja jalas ecrud slimmid. Kadrioru pressiteade, sügispuhkusele läinud presidendist on jäänud muude uudiste alla? Muul moel ei suutnud ma seletada seda, et meie president mulle nagu Orissaare seeneline praamil vastu tuleb," kirjutab Võrno võrreldes presidenti seenelisega.

"Kui praam Virtsu jõudis, tuli tagapeeglisse vilkuritega eskort ja riigipea kihutas vihurina mööda. Pühapäeva õhtul siiski oli nii kiire, järelikult ei olnud puhkusel. Tähendab ei lasknud lihtsalt lõdvaks ennast," jätkas Võrno tema jaoks kentsaka olukorra kirjeldamist, mille pärast oleks tal välismaalaste ees maru piinlik. "Oleks ma olnud praamil mõne oma väliskülalisega, poleks ma ilmselt kõssanudki, et vaata - Eesti president... Ma ei räägi palgast, esindus- ja muudest tasudest. Ma ei oota sooblinahkseid peleriine ega uhket Hollandi täisvillast," väljendab Võrno oma arvamust.

"Vali, kes sa tahad olla! Lihtne Eesti noorik? Tore! Siis ole seda, aga ole seda stiilselt igas olukorras ja lõpuni. Mina maksan sulle ka palka ja ma tahan julgeda öelda ja mõelda, et see on Eesti president. Esinduslik, tõsiseltvõetav ja väärikas," arvab Võrno, kes ilmselt ei teagi, et Soome president Sauli Niinistö, kes äsja taas isaks sai, käib poes titale mähkmeid ostmas nagu pööbel!

3. Sõimlemine Eesti Olümpiakomitee juhiks kandideerimisel

"Kandideerin tõsimeeli, aga annan ka selgelt aru, millised on mu väljavaated ja hoiakud minu suhtes," ütles eelkõige telenäo ja naljamehena tuntust kogunud Võrno, kes töö eest tasu ei oleks tahtnud. "Kui osutun valituks, loobun presidendi palgast nagu Neinar Seli. Olgu see kõigile varakult teada. Kavatsen seejuures töötada hinnaalanduseta esmaspäevast pühapäevani. Kust saan leiva lauale, on juba minu enda mure."

Mõistagi lisaks kiidulaulule endast, leidis mees aega materdada enda konkurente. "Erki Nool on olümpiavõitja ja riigikogu kahe koosseisu liige. Ja nüüd tuled ütled sa, et spordi rahastamise süsteemi on vaja põhjalikult muuta. Mees, mis sa kaheksa aastat seal riigikogus tegid? Tõnu Tõniste häda seisnenud selles, et ta pole kümme aastat midagi öelnud. On vaikselt äri ajanud ja tagaplaanil tegutsenud. Tal võivad olla kapis luukered, millest tuleks kõva häälega rääkida. Jüri Ratas on mõjuvõimult neljas-viies mees Eesti riigis, aga pole julgenud kõva häälega öelda, et kandideerib EOK presidendiks. Ka pole ta julgenud öelda kriminaaljoobes erakonnakaaslasele, et tõmba siit minema. “Jüri, aja selg sirgu!” andis Võrno hagu. Märt Sults on harjunud tagatubade kokkulepetega. Usun, et ta poleks selleta ka siia kandideerima tulnud. Ma ei pane talle seda pahaks, sest nii on tema erakonnas kombeks. Aga ma ei imesta, kui ta ka nüüd ise ühel hetkel taandub ja asub kellegi teise - kelleks on Jüri Ratas - selja taha." Etteheidetest pääses tollal vaid Urmas Sõõrumaa, keda üritusel kohal polnud.
Mees heitis peagi ette ka atleetidele, et nood on mökud, kes enne küsivad toetusi ja siis hakkavad midagi alles tegema. "Ükski Tõnu Kaljuste kammerkoori esinemine mitte üheski maailma otsas ei saa olla alla oma taset. Ta ei saa feilida, et ütleb, et sorry, et ma treenisin üle või et täna ei olnud see ilm või hotellis ei ole sellist käterätikut, mida ma tellisin," kritiseeris Võrno sportlaste vabanduste otsimist.

Niisiis ei tasu ka imestada, et mees ei saanud kandideerimise jätkamiseks kokku vajalikke toetushääli alaliitudelt. Võrno enda sõnul pole maailm tema jaoks veel valmis. "Organisatsioone, kes tänases ja tulevases Eestis peaks seisma au, uue ning euroopaliku mõtteviisi, poliitilistest tagatubadest sõltumatu ja üksmeelt aus hoidvate põhimõtete eest jääb vähemaks. See on aja märk ja aeg ei ole veel küps.”

2. Mitte rassist, vaid mees – antropoloog Võrno seletab, et mustanahalistel pole käsi ning nende asemel on vedelad nisad

Mullu lahvatas skandaal Eesti pikamaajooksu maailmas, kuna meite maal suurepäraseid tulemusi tegeva keenialase Ibrahim Mukunga kätt ei sobinud mõnele kaasvõistlejale suruda. Võrno sekundeeris ja andis takka, et mustanahalistel on käte asemel hoopis vedelad nisad!

"Mida otsid, seda leiad. Jooksja Andi Noot ei andnud teda võitnud konkurendile kätt!? Äkki meelega? Samal põhjusel, miks ma isegi, olles Aafrikas, sealseid põlisasukatest sõpru enam ammu kättpidi ei tervita? Ma ei mõtle end eri põhjuseid kaaludes neist või kellest iganes paremaks. Olen Aafrikas käinud palju kordi ja tean surmkindlalt üht - ma ei tõtta kedagi kättpidi tervitama, sest ei suuda seda mulle pihku poetatud vedelat nisa mehekäeks pidada. Aafrika põlisasukatel on see aga kombeks ja las olla. Meil on omad kombed, sööme kilu, käime saunas jne. Ma ei ole rassist, ma olen mees! Edu, Andi!" põrutas Võrno oma Facebooki lehel.

1. Kõige krooniks on aga oma laste ema häbitul kombel unarusse jätmine

"Olen tahtnud olla oma väga armastatud poegadele hea isa. Poisid on saanud väga hea üld-, kunsti- ja muusikahariduse. On kirjeldamatult kurb, et Häli olukorrast rääkiv lugu ilmus moonutatult ja riivates kõigi asjassepuutuvate tundeid," kirjeldas Võrno oma Facebooki postituses lugu tema endise elukaaslase õnnetust saatusest. Naise sõnutsi muutus mees siis, kui tuli tagasi missioonilt Afganistanist, mistõttu pakkis naine asjad ja lapsed ning kolis välja. Seda, et Võrno oma missioonist (ja perest) raamatu kirjutab, ei teadnud Häli enne, kui kirjatükk poelettidele potsatas.
Pere sai raamatust ja oma osalusest selles teada alles teost müügilettidel nähes. Kõige valusam hoop tuli enne raamatu ilmumist Anu Välba pühapäevahommikusest saatest, kus Hannes Võrno ütles kogu Eesti rahva ees, et on oma poegades pettunud. "Ta müüs meie pere selles raamatus maha. Teenis meie pealt, ilma et oleksime seda ette teadnud või aimatagi osanud," rääkis Häli LP-le.
Võrno jäi edasi elama Viimsi ridaelamusse ning Häli pidi koos pojaga kolima pisikesse üürikorterisse, kuna mees viivitas naisele tolle panustatu tagasi maksmisega.