Laulja ÜLLAR JÖRBERG pidi oma elu armastuse südame võitmiseks kolmteist aastat ränka vaeva nägema.

Üllar (60) ja Ester (55) Jörberg moodustavad efektse paari. Neil on süsimustad juuksed ja nad riietuvad tavalisest väljakutsuvamalt. Nende kodu näeb välja nagu nukumaja värvilisest lasteraamatust ning nende suhe on niisama harmooniline kui Kenil ja Barbiel.
Härra ja proua Jörberg avavad valitud lehekülgi oma kirevast kooseluraamatust.

1. stseen
#p2#Üllar ei avalda muljet

1965. aasta. Üllar on tulnud sõjaväest ning otsustab minna linna meelt lahutama. Ta lööb kingad läikima ning võtab suuna Tartu kõige popimale restoranile. Sellest päevast saab alguse suhe, mis pannakse korduvalt kõvasti proovile.
Üllar: Ester töötas restoranis Volga ja mina läksin sinna jooma. Nägin teda fuajees ja tegin komplimendi, nagu meestel ikka kombeks. Napsu mul sees veel polnud, olin lihtsalt heas tujus.
Ester: Üllar mulle esimesel korral erilist muljet ei jätnud. Eks mehi, kes hakkasid juttu tegema, oli tol ajal palju. Üks näiteks avaldas arvamust, et mul on ilusad küünarnukid.
Üllar: Mina seda ei öelnud.
Ester: Ma olin abielus. Olen korralik inimene, nii et juba sellepärast ma talle erilist tähelepanu ei pööranud. Pärast põgusat esmakohtumist ei trehvanud me tükk aega.
Üllar: 1969. aastal avati restoran Kaunas, kus me koos tööle hakkasime.
Ester: Üllar laulis ja mina olin baaridaam. Meie suhe hakkas hargnema tasapisi. Olime mõlemad abielus. Ma pole abielurikkuja-tüüp ja seetõttu algul vedu ei võtnud. Üllar hakkas mind koju saatma, sellest tekkisid pahandused. Mu abielus pinged üha süvenesid ja suhe sai rikutud. Hakkasime kohtamas käima alles kaheksa aastat pärast Kaunasesse tööle asumist.
Üllar: Elasime need kaheksa aastat kumbki oma elu. Mul sündis poeg ning lahutasin abielu.
Ester: Kohtamiste periood oli väga romantiline. Käisime looduses jalutamas. Elasin Elvas, mille ümbruskonna metsad on imekaunid. Need olid süütud jalutuskäigud. Meie vahel oli pikka aega pelgalt vaimne kontakt, mis on sageli hullemgi kui füüsiline. Me ei maganud kokku, kuni ma abielus olin. Miilustasime niisama vaikselt.

2. stseen
#p3p#Abielu laideti maha

1978. aasta. Üllar võtab koti õlale, lööb oma kööktoa ukse pauguga kinni ning kolib Estri juurde. Kolmteist aastat laulja piiramisele vastu pidanud Ester on vallutatud. Ühel kaunil augustihommikul lükkab Üllar puukotad jalga, kannab pruudi sõbra autosse ning sõidutab perbüroosse.
Ester: Abielludes olin mina 33- ja Üllar 37aastane. Üllar ei palunud mu kätt. Ta lihtsalt kolis minu poole elama.
Üllar: Kolimine oli kokku lepitud ja ma tegin seda sinu nõusolekul. Mul oli Tähtveres üheksaruutmeetrine kööktuba, kuhu mahtusid vaid voodi, riidekapp ja pliit. Võtsin oma koti ja läksin. Elasime mõni kuu kokku ja registreerisime siis vaikselt ära. Pulmapäev oli naljakas. Mul olid puukotad jalas ja perbüroosse sõidutas meid üks mu sõber, kel oli tiibadega auto.
Ester: See oli paras logu. Auto uksed ei käinud kinni ning tolmu lendas sajast praost sisse. Oleksime võinud muidugi pulmad paremini korraldada, aga mulle just meeldis see nõmedus. Auto oli hästi armetu ja meie nagu jobud.
Üllar: Mu bändikaaslased ansamblist Sigma olid asjast kuidagi haisu ninna saanud ja tulid õnnitlema. Mängisime tol ajal kohvik Sigmas Filosoofi tänaval.
Ester: Pidu me ei korraldanud. Läksin pärast registreerimist tööle. Seal tuli asi kuidagi jutuks. Kolleegid ahhetasid ja kallasid kohe konjakit välja. Üllar ootas kodus.
Tuttavad polnud meie abiellumise poolt. Meie suhtest ei saadud aru ja seda peeti täielikuks möödapanekuks. Keegi ei uskunud, et meil midagi välja tuleb. Mind peeti lolliks, arvati, et mu endine abikaasa on palju parem kui Üllar. Aga igal asjal on varjuküljed, mida teised ei tea. Oleme tänaseks 23 aastat õnnelikult koos elanud ega kahetse midagi.

3. stseen
Lastest said sõbrad

1964. aastal sünnib Estril poeg Erki ning 1972. aastal poeg, kes saab nimeks Ingo. Üllar saab 1969. aastal Sveni isaks.
Ester: Meil pole omavahel lapsi. Abielludes oli natuke vara, pärast aga hilja. Me ei olnud selleks küpsed. Mul on eelmisest abielust kaks poega. Erki (37) on kaubalaeva kapten ning tal on kaks last. Ta on sageli pikalt kodust ära. Käin pojanaisel abiks lapsi hoidmas. Ingo (29) elab perega Colorados. Tema tegeleb ehitustöödega. Ingol on kümneaastane tütar.
Üllar: Svenil (32) on kaheaastane tütar. Ta naine töötab katoliku koolis muusikaõpetajana ning on mulle tausta laulnud.
Ester: Ingo ja Sven mängisid koos. Ehitasid plastiliinist kindlusi ja voolisid sõdureid. Nad võisid tundide kaupa koos askeldada.

4. stseen
Kiiksuga vanainimesed

2001. aasta. Tartus korraldatakse kauneima kodu konkurss. Ester ja Üllar askeldavad varakevadest alates aias. Töö kannab vilja. Jörbergide kodu saavutab võistlusel kolmanda koha. Üllar naelutab uhkusega linnapea Ansipi allkirjaga diplomi saunaseinale.
Ester: Ostsime selle maja kaksteist aastat tagasi suvilaks. Paar aastat kulus kanalisatsiooni ja veevärgi panemisele. Mu pojad ja vend käisid remonti tegemas. Ka mu endine abikaasa oli abiks. Me saame temaga hästi läbi, ta paneb praegugi meile aeda.
Maja on suhteliselt väike, ega siin ilmaimet teha saa. Kodu sisustamisel tulevad ideed põhiliselt minult. Üllarit peab nende paikapidavuses veidike veenma.
Ostsime hiljuti kalavitraazhi. Lähtusin feng shui põhimõtetest: kala pidi head energiat ja õnne andma. Kuketopis meeldis Üllarile. Ütlesin talle küll, et meil pole linnule kohta, aga ära ostsime. Katsetasime teda siia ja sinna, kuni leidsime pasliku paiga akvaariumi kõrval.
Me oleme vahel nagu titad. Kui näeme mõnda asja, mis meeldib, siis tahame seda kindlasti saada. Väikseid asju võib ju enda rõõmuks lubada.
Üllaril oli Vene ajal hästi ilus teksakostüüm — praegu selliseid saada pole —, Ameerika presidendi pildiga T-särk ja lõvipeaga püksipannal. Üllar ise sarnaneb profiilis kah lõviga. Kaupluses Aed ja Kodu jäi meile silma lõvikuju. Ostsime selle ära. Tavaliselt pannakse sellised suurte losside peasissekäigu ette. Kuid minu arvates see lõvi täitsa harmoneerub meie väikse majaga. Kõik on suhteline, ühe jaoks nõme asi võib teisele meeldida. Eks me vanainimeste kohta natuke kiiksuga oleme. Hiljuti ostsime aeda laheda kiige.

5. stseen
Voodikohvi joovad armukesed

Üllari poissmehekambris podiseb kohvikann. Laulja valab tassid täis ja poeb kallima juurde voodisse. Nad naudivad auravat jooki sängis, sest mujal pole selleks ruumi. Kakskümmend kolm aastat hiljem, majaomanikena, ei pea Jörbergid voodikohvi-traditsioonist lugu.
Üllar: Me ärkame pool kümme. Kümnest joome kohvi ja arutame päevaplaani läbi.
Ester: Me ei too teineteisele kohvi voodisse. Esiteks me sööme kohvi kõrvale ja teiseks ei taha ma enne süüa, kui olen end värskendanud. Üllar võimleb ja peseb enne sööki. Hommikueine voodisse toomine eeldab tõsist haigust.
Üllar: Ma arvan, et kohvi voodis joomine on rohkem kurameerimise ja armukese värk. Igapäevaelus kamandab naine su hommikul voodist välja.
Ester: Ja-jah, siis võib, kui on voodis aelemise periood, nagu paljudel armuloo algul olnud. Siis võib küll voodis kohvi juua, kuigi soovitatakse vist piima. See kõik aga möödub. Kui elad tavalist elu, siis on mõistlik söögitoas kohvi rüübata.

6. stseen
Armukadedus rikub suhte

Üllar sõidab väikelinna kontserti andma. Pärast esinemist tuleb tema juurde lopsakate kehavormidega daam ning palub tantsule. Kuulus vunts keeldub viisakalt. Korvi saanud naine vihastab ning sajatab lauljat upsakaks. Üllar ei vaja uusi suhteid, tal on kodus sarmikas brünett Ester.
Üllar: Meil pole põhjust armukadedust tunda. Paljud on imestanud, et Ester minuga
esinemistel kaasas ei käi. Kui naine on mõistlik ega kahtlusta kogu aeg, siis on kõik korras.
Ester: Olen kogenud, et liigne armukadedus rikub suhte ära. Kui suhe on, siis ta on. Kui hakkab vasakule kiskuma, siis järelikult polnud kindlat suhet. Ma ei vaata kunagi kella, kui Üllar tuleb. Mul on sellest kama, sest usaldan teda.
Üllar: Kui naisterahvas mind tantsule palub, siis keeldun viisakalt. Mõni on seetõttu solvunud ning mind uhkeks nimetanud. Kui linnas naiste vahtimisele energiat kulutada, siis oled pärast nii väsinud, et ei jaksa lavalegi minna.
Ester: Üllar püüdis minuga kaheksa aastat suhet luua. Selle ajaga sai ta hästi selgeks, et abielus olles ma keelatud suhetesse ei lasku. Võiksin tema äraolekul teha, mis tahan, aga ma pooldan kindlat suhet. Kahel rindel tegutsemine mulle ei istu. Sa ei saa siis oma tunnetes mehe ega armukesega vaba olla.