Surm oli šokk kõigile

Jörbergi sõber Meelis Michelson sõnas, et muusik oli aktiivne kuni viimaste hetkedeni. Viimati kohtus ta Jörbergiga mõned päevad enne surma. "Hiljuti käisin ka soolaleival, sest nad kolisid augustis enda uude elukohta. Ka enne jõule käisin, rääkisime tööst," meenutas sõber.

Jörberg suri 26. detsembri päeval, hommikul ei olnud veel mingeid märke, et see võib armastatud muusiku jaoks viimaseks jääda. Üllar ja Ester olid teinud oma tavapäraseid toimetusi, koos käidi linnas ja poes. "Üllar oli veel enne surma väikse solaariumi võtnud," lisab Michelson.

Koju jõudes hakkas Jörbergil halb, mees kukkus kokku ja suri. "Ilmselt oli südameatakk, täpselt veel ei teata, aga see ei olnud seotud ühegi pikaajalise haigusega."

Ester on murtud

Üllar Jörbergi abikaasa Esteri jaoks oli mehe lahkumine šokk, nagu ka kõikidele teistele lähedastele. Paari tugevast armastusest said osa kõik, kes nendega kokku puutusid. Michelsoni sõnas, et Ester ja Üllar olid kui turteltuvid. "Ega see lahkumine pole veel talle kohale jõudnud. See on raske aeg."

Hiljuti kolis paar enda majast korterisse, kuna kõrge vanuse tõttu oli neil keeruline majapidamisega hakkama saada. Michelsoni sõnul oli see kui saatuse juhitud, kuna Esteril oleks üksinda majaga veel keerulisem olnud.

Lavadel ja armastatud kuni lõpuni

Jörbergi esinemisgraafik oli tema vanuses artisti kohta erakordselt tihe, esinemisi oli nädalas mitmeid. Ka järgmise aasta alguses olid veel mitmed kontserdid kokku lepitud.

"Viimasel ajal ta tervise pärast enam öiseid esinemisi ei teinud, ta valis, mida teeb, aga kindlasti tööd ikka oli."

Kui Michelson ja Jörberg mõned päevad enne laulja surma kohtusid, tehti veel uue albumi tarvis plaane. "Pidime veel pärast jõule kokku saama, tal olid veel uue plaadi materjal mõttes."

Vanakooli mees, kes oli harjunud ise tegema

Viimasel ajal oli Üllariga esinemistel kaasas käinud poeg, kes oli olnud autojuhi ja helitehniku eest. Üldiselt oli Jörberg harjunud kõik ise ära tegema. "Ta oli lihtsalt harjunud, et kõik tuleb ise ära teha."

Michelsoni sõnul ei ole tõsi see, et Üllar laval üldse ei laulnud. "Paljud Eesti muusikud teevad sama asja, Üllaril oli aga alati mikker sees. Ta laulis peale ja üle. Tema jaoks ei oleks olnud raske ise laulda, hääl kandis välja küll. Ta vajas iga poole tunni tagant pausi küll, seda vanuse tõttu."

Tuttavad juba üheksakümnendatest

Michelsoni ja Jörberi suhtlus sai alguse üheksakümnendate aastate alguses, kui esimene töötas Tartu Raadios, kuhu Jörberg enda muusikat tõi.

"Ta oli lihtne ja lahke inimene. Tal olid muidugi omad põhimõtted. Ütlesin talle mitmel korral, et ma mingi asja eest tasu ei taha. Temal oli aga põhimõte, et töö eest peab maksma."

Michelson lisas veel, et ta ei ole nõus kriitikaga, et Jöbergi muusika oli liiga algupärane. "Tema tegi lihtsaid lugusid, eestimaist tantsumuusikat. Ma ei ütleks, et ta tegi kehvemini kui Patune Pool või Homenja. Ta oligi isegi oma ajast ees, toona tegid kõik rohkem stiilipuhast muusikat, tema tegi muusikat tavalisele inimesele."

Meelis Michelson oli Üllar Jörbergi sõber, kes aeg-ajalt aitas teda moodsama tehnika ja sotsiaalmeediaga.