Enneolematud meetodid

"Dr. Arnold Seppo oli leiutaja. Ta ei paigaldanud kunstliigeseid, vaid pani inimestel põlve - või puusaluu kasvama. See oli tema kunst," räägib Lenk, kes tegi dr. Seppoga mitmeid intervjuusid.

"Minu esimene usutlus temaga ilmus 70ndatel "Noorte Hääles". Mulle meeldis väga tema töösse suhtumine. Ta tahtis operatsiooni eelsel päeval tingimata vaba olla ja puhata, et operatsiooni sisse elada."

Lenk meenutab, et dr. Seppo oli kuulus ka sellepoolest, et ta toitis inimesi pärast operatsiooni kuiva veiniga. See andis jõudu, kuid hoidis samas uimasena. Nii ei tundnud inimene valu.
"Tal olid enneolematud meetodid, mis on uurimisel ja kasutusel nii Eestis kui välisriikides. Paljud tema leiutised on maailmas edasiarendamisel."

20 aastat ilma valuta

"Hiljem opereeris dr. Seppo minu ema Endlat, kellel oli seljavaludrga suuri probleeme. Ta küsis ema käest pärast operatsiooni, et kas talle sobib 20 aastat ilma valuta elada ja tõepoolest minu ema elas 30 aastat valuta, dr. Seppo aga lahkus juba enne teda manalateele," räägib Lenk, kes neli aastat tagasi mattis oma ema.

1994. aastal hävitati osa üleliiduliselt tuntud traumatoloogi – likvideeriti Seppo-nimeline kliinik Tallinnas, Tõnismäel. "Sotsiaalministeerium tõstis ta oma ruumidest välja ja Dr. Seppo kliinik liideti Keila haiglaga. Seal see vaikselt ka hääbus."

"Tean, et jaapanlased pakkusid talle tervet kliinikut, kuid ta keeldus Nõukogude Liidust lahkumast. Talent on üldrahvuslik vara, mida tuleb hoida, kuid meie ei suutnud teda hoida," nendib Lenk nukralt.