Kellele rõõm patroonina, kellele hüved? 

Juba tõstatatud seadusettepanekule siduda president Toomas Hendrik Ilvese abikaasa esindustasu riigipeaga abielus oldud aja pikkusega lisandub esileedi patrooniks olemise teema. Ainuüksi Keila SOS Lasteküla, kelle patrooniks on olnud presidendiprouad alates Lennart Meri abikaasast Helle Merist, ootab presidendi kantseleilt vastust – saab siis Ieva Ilvesest neile uus eestkõneleja või mitte! 

Kui Lennart Meri andis 6. oktoobril 1992 Riigikogus oma ametivande, siis sellest päevast peale hakkas Helle Meri (66) täitma Eesti riigipea abikaasa ülesandeid. Ta saatis presidenti välisvisiitidel ja ringsõitudel Eestis ning rääkis otsustavalt kaasa presidendiinstitutsiooni traditsioonide ja protokollireeglite väljakujundamisel ning on suures osas paika pannud vabariigi aastapäeva vastuvõtu reeglid. Helle toetas ka aktiivselt heategevuslikke organisatsioone. Ta on olnud muu hulgas Keila SOS Lasteküla, Eesti Ühingu, Kodutütarde, Arno Tali Sihtkapitali, Eesti tugiõpilaste liikumise, Eesti filmi teenetemärkide ja Püha Jaakobi Viimsi kiriku patroon. Helle järglane, humanitaarteaduste doktor Ingrid Rüütel (80) on olnud kõikidest esileedidest enim aktiivne sotsiaalsetes küsimustes. Ta võttis oma tiiva alla Helle Meri patroneeritud Keila SOS Lasteküla ja Arno Tali Sihtkapitali, pühendus Pelgulinna Sünnitusmaja Toetusfondile ega jätnud tähelepanuta ka Tallinna Lastehaigla Toetusfondi. Proua Rüütel oli eestkõnelejaks Tartu Laste Tugikeskuses ja patrooniks Hingeabi Assotsiatsioonile Usaldus ning suhtunud erilise hoolega Kodukirja kauni kodu konkurssi. Ainuüksi 2003. aastal oli ta kahekümne asutuse, fondi, projekti ja ettevõtmise patroon ning kuue Eesti ühiskondliku organisatsiooni liige. Sealhulgas Rahvusliku Folkloorinõukogu ja Rahvusvahelise folkloorifestivali "Baltica" kunstinõukogu esimees. 

Evelin Ilves (47), kes on hariduselt arst ja töötanud Eesti Päevalehe turundusosakonnas, suutis oma eelkäijaga sammu pidada ega olnud pelgalt "ühiskondlik kleit", nagu ta ise kartis olevat. Ta patroneeris ligi kaheksatteist asutust ning toetas ja toetab endiselt tervislike eluviiside alast teavitustööd. Keila SOS Lasteküla ja Kauni Kodu konkurss jäid Ingridilt tema hoole alla ning lisandus veel kümneid patroneerimist väärt fonde ja ettevõtmisi, nagu SA Tallinna Lastehaigla Toetusfond, mis aitab kaasa parima võimaliku meditsiinilise abi toomisele Tallinna Lastehaiglasse, Eesti Agrenska Fond, mis tegeleb puudega laste ja nende perede aitamisega, heategevusfond Aitan Lapsi, Eesti Lastekirjanduse Keskus, „Koolileiva" projekt ja paljud teised. 

Sellest, kus jätkab Evelin Ilves tööd endiselt seal, kus seda võiks teha uus esileedi, loe täpsemalt juba selle nädala Kroonikast! 

Veel värskes Kroonikas:

  • Millisest agressiivsest hobist on sõltuvuses bassivirtuoos Raul Vaigla?
  • Kadri Kõusaar eelistas emaks saada Alaska karuküti asemel Londoni professoriga
  • Tõnis Niinemets lahutaks oma naisest, et temaga uuesti abielluda!
  • Ieva Ilves oli Lätil juba ammu olemas!
  • Merle Parts leinab isa
  • Teele Viira võttis suhtes aja maha
  • Vigala Sassi talu tärkab uuele elule
  • Sigrid Hartmani korter vanalinnas haamri all 

Telli Kroonika paberväljaanne SIIT või digiajakiri SIIT!