The Beatlesi pesamuna GEORGE HARRISON veetis oma viimased elupäevad Hollywoodi kuulsaima julgeolekuspetsialisti valve all. Ta kremeeriti enne, kui avalikkus tema surmast teada sai.

Eksbiitel George Harrison suri 29. novembril Los Angeleses oma julgeolekukonsultandist sõbra, kuulsuste turvamehe Gavin De Beckeri kodus. USA vähispetsialistid, kes olid viimastel kuudel Harrisoni haigusega vapralt rinda pistnud, pidid laastavale tõvele
alla vanduma. Harrisonist jäid maha abikaasa Olivia (53) ja poeg Dhani (24). George Harrison oli 58aastane.

Harrisonil diagnoositi kõrivähk 1998. aastal, kui ta avastas oma kaelalt kahtlase sõlme. Tookord pääses mees lõikuse ja kiiritusraviga. Mõni aeg hiljem opereerisid kirurgid juba Harrisoni kopsu ning alates möödunud kevadest püüdsid maailma juhtivad vähispetsialistid kõigepealt Shveitsis ja siis juba New Yorgis võitu saada vähisiirdest ajus.
Harrison oli nooruses kõva suitsetaja. Ta pole kunagi varjanud, et haigestumise põhjustas just see pahe.
«Ta oli armas inimene ja vapper mees ning tal oli fantastiline huumorimeel. Ta oli nagu mu väike vend,» lausus endine bändikaaslane Paul McCartney.
Ringo Starr lisas, et ta on kaotanud oma «parima sõbra». Starrile on vähk valus teema, sest tema tütar Lee Starkey võitleb praegu ajukasvajaga. «Ma armastasin teda väga. Nii mina kui ka Barbara saadame oma armastuse ja valguse Oliviale ja Dhanile,» teatas Ringo Starr oma Kanada kodust.

Alles on vaid kaks biitlit
Kui Harrison 60ndatel biitlitega mängis, peeti teda üheks maailma tugevamaks kitarristiks. Tema surma järel on elus veel vaid kaks The Beatlesi liiget — McCartney ja Starr. Laulja John Lennon, kes õppis kitarri mängima tänu Harrisonile, suri 1980. aastal, kui hullunud fänn teda tulistas.

Lennoni lese Yoko Ono sõnul tõi Harrison valgust nende inimeste ellu, kes teda tundsid. «George on meile nii palju andnud ja annab edaspidigi oma muusika ja tarkusega,» ütleb ta. «Tema elu oli maagiline ja me kõik võisime teda tundes sellest osa saada. Aitäh, George, meil oli rõõm sind tunda.»
1999. aastal sai Harrison kümme noahoopi tema Oxfordshire’is Henley on Thamesis asuvasse majja tunginud vaimupuudega Michael Abramilt. See oli rahuarmastavale muusikule löök, millest ta ei toibunud kuni oma surmani. Kuigi Harrison ja tema abikaasa pidasid sissetungijaga vaprat ja lõppkokkuvõttes võidukat võitlust, jäi Harrisoni jälitama «halva karma» eelaimdus. Kurjategijat painas luul, et ta on viies biitel, ning et Harrison tuleb viivitamatult tappa, kuna tema hinge on vallutanud saatan.

Pisaraterohke viimne kohtumine
Novembri alguses käis Harrison viimast korda New Yorgi Staten Islandi haiglas kiiritusravi saamas. Harrisoni raviarsti dr Gil Ledermani sõnul ei kartnud mees surma. «Harrison uskus, et surm on elu osa,» ütleb kirurg, kelle käsutuses on ligi viis miljonit dollarit maksev ja 15 tonni kaaluv kiiritusraviaparaat, mis võimaldab kiirituse otse vähituumoritesse suunata. Dr Ledermani meetodi abil on võimalik jagu saada ligi 90% vähijuhtudest.
Mõni nädal enne surma tuli Harrisoniga hüvasti jätma Paul McCartney. «Jõuluks mind enam siin ei ole,» ütles Harrison talle. Endiste bändikaaslaste hüvastijätt oli pisaraterohke. Kohale lubas tõtata ka Ringo Starr, kes valvas oma haige tütre voodiveerel. «Ära tule,» palus Harrison. «Mu hinges on rahu.»

Surm nagu sõjaväeline manööver
Ettevalmistused superstaari ülisalajaseks «lahkumiseks» algasid Harrisoni palvel juba siis, kui ta oli viimaseid päevi haiglas. Gavin De Becker, Hollywoodi üks nimekamaid julgeolekuspetsialiste, töötas koos Harrisoniga välja tõelise sõjaplaani. Harrison soovis, et ta kremeeritaks nii kiiresti kui võimalik. Ka ei tahtnud ta mitte mingil juhul surra ühes oma kodudest, või veel hullem, haiglas, kuna sinna oleks paratamatult kogunenud rahvamassid. De Becker pakkus välja oma Beverly Hillsi villa — sinna poleks keegi taibanud haiget superstaari kimbutama tulla. Varustatuna suure koguse valuvaigistitega, toimetati Harrison lõpuks De Beckeri majja. Kohale toodi ka arst, kes pidi olema valmis kibekiiresti välja kirjutama surmatunnistuse. Krematooriumis kirstu ei avatud ja sellele eelnenud kriSHnaismi traditsioone järgivast ärasaatmisest väikeses Los Angelese kabelis võtsid osa vaid Harrisoni lähedased ja paar sõpra.
Harrison kremeeriti mitu tundi enne seda, kui kurb uudis avalikkusele teatavaks sai. Kui Londoni Abbey Roadile ja New Yorgi Strawberry Fieldile kogunesid esimesed leinajad, olid Harrisoni lesk Olivia ja poeg Dhani juba lennukis teel Indiasse, et puistata tema tuhk pühale jõele. Krishnaiidid pakuvad, et Harrison võis valida kas Gangese või Yamuna jõe. Selle usu kohaselt peab tuha puistama kindlasti jõkke, sest jõevool aitab kaasa hinge igavesele teekonnale.

Luigelaul
Raskest haigusest hoolimata jõudis Harrison kirjutada albumitäie muusikat oma viimase sooloplaadi tarvis. Huumorimeel ei jätnud Harrisoni raskel ajal maha — plaat ilmub kaubamärgi all RIP Ltd 2001. Kolm salapärast tähte (RIP) ei tähenda muud kui Rest in Peace ehk puhka rahus.