Pärnu õlletööstur, Puls Brewery juht AIVO VAREM on tulvil ambitsioone. Mehe väljakutsed ei ole kergete killast. Ikka rohkem õlut, topelt suurem turuosa ja uus tehas. Seda tingimustes, kui ka suured konkurendid ei maga.

Orkestrijuhi haridusega Aivo Varem (40) on Pärnu õlletehast juhtinud ligi kaks ja pool aastat. Viimane aasta oli üsna edukas. Turule toodi uus eliitõlu «Puls», nii hele kui ka tume versioon. Turuosa suudeti kahekordistada — 5,5 protsendini. Seda on ikka liiga vähe, kui tahetakse realiseerida unistus uuest tehasest. Loomulikult on äriplaani näidatud mitmeski pangas.

«Trafaretne pankuri vastus on, et turg on täis. Ei ole võimalik. Meie arvates on võimalik,» ütleb Varem, lisades lootusrikkamalt, et mõned pangad on valmis asju arutama. «Paljud pankurid vaatavad toiduainetetööstust kui võimalust mitmekesistada oma laenuportfelli.»

Aivo Varem teemat tunneb. Kunagi värbas Hansapank ta päästma Ühinenud Meierei nimelist piimatööstust. Viimasest sai Meierei Tootmise AS ja lõpuks osa Tere ASist.
Ühesõnaga, pankureid Aivo teab, kuid see ei tähenda veel, et laenu saaks.

Kuid raha saab küsida ka fondidest ja omanikult. Puls Brewery kuulub vitaalsele Soome, täpsemalt Ahvenamaa vanahärrale Carl-Erik Sundbladile (75), kes on kodumaise tööstuse legend.

«Ta on hea vaimu ja riskijulgusega. Toiduainetetööstus on teda alati huvitanud, ja saada omale isiklik õlletööstus — see on lausa lapsepõlve unistuse täitumine,» teab Varem.

Oma lapsepõlveunistuste kohta ei ütle Aivo midagi. Ta õppis Pedas kultuuritööd ja orkestrijuhtimist, ja mingites muudes oludes olekski temast saanud muusik või bändimees nagu mõnest teisest Keila poisist. Kuid noormehe kujunemisaastad langesid tärkava ettevõtluse sünni ajastusse.

Aivol on pooleli Tartu Ülikooli magistrantuur, kuid töö on nii huvitav, et ei ole aega seda lõpetada.
Nii sõidab ta iga päeva Tallinnast Pärnusse tööle. Pere, sealhulgas kaks poega Mattias (14)  ja Markus (8) on pealinnas.

«Mõned käivad Varssavist Sakku tööl, mis siin ikka nii imelikku on,» viitab Varem ühe suure õlletehase poolakast juhile.
 
 
 
Puls Brewery
2006:
Käive ligikaudu 60 miljonit krooni
Kasum – kerge miinus
Eesti õlleturg on 125 miljonit liitrit aastat.
Pulsi siht on 10 protsenti turust.
Uue tehase maksumus 200 miljonit krooni.