Pensionid

Veel aasta tagasi Eesti Naisele antud intervjuus on sageli pigem enda üle nalja heitnud ja teisi intervjueerides avanud naine tõdenud, et kui teletöö lõpetab on tema unistus olla piisavalt varakas, et mõned kuud aastast džässi keskel Ameerikas elada.

"Kui olen televisioonis saadete tegemise lõpetanud, lähen ja elan kaks-kolm kuud aastas New Orleansis. See on minu lemmikkoht tänu muusikale ja söögile. Loodan, et mul on nii palju raha, et saan üürida maailma kõige väiksema ja tühjema toa ja elada pisutki New Orleansi prantsuse kvartalis. Mulle meeldib lihtne elu ja sealne elu on lihtne."

Kas ehk selleks, et Aunaste ja tuhanded teised saaks oma unistusi ellu viia, on Aunaste hakkamas võitlema selle nimel, et pensionid väärikad oleks nii temal kui teisel? Lihtne see samm aga olema ei saa.

Tolerants

Samas intervjuus eelmisel aastal netis Aunaste, et tolerantsipuudus ja väiklus häirivad teda Eestis enim: "Aastal 2013 on meil ikka päevakorral sõna “neeger” kasutamise küsimus. Tundub, et me iialgi ei arene nii kaugele, et saaksime aru selle sõna solvavast varjundist. Väikse rahvana püsimisel on nii miinused kui plussid. Pluss on see, et oleme vaimult tugevad. Miinus on see, et suured ei hakka iialgi meie poole alt üles vaatama, me ei saa hakata ümber kujundama mõtlemisviisi, mis suurtel rahvustel on välja kujunenud. Niisiis me ei tohiks kasutada sõna “neeger”!"

Ilmselt kuulub samasse kategooriasse hetkel käimasolev arutelu kooseluseaduse puhul, mille kohta Ameerikas elanud ja elus paljut näinud naisel oleks ka toetav seisukoht pakkuda.

Palk. Ja õpetajate palk

Ka õpetajate palgad olid naisel hingel: "Ja muidugi häirib mind kohutavalt see, et haritlasi, kes kasvatavad ja õpetavad lapsi, samuti neid inimesi, kes aitavad elusid päästa, nii vähe hinnatakse. See tähendab, et makstakse vähe. Ja kui veelgi üldisemalt öelda, siis häirib mind see, et Eesti inimene saab endale tänu sellele olematule rahale elus nii vähe lubada. Kui terve elu seisneb ainult kokkuhoidmises, siis mida meil vanaduses meenutada on?! Elu ei ole selleks, et ainult tööd teha, kõigil inimestel peaks olema võimalus ka elamist nautida ja vabast rahast ja vabast ajast rõõmu tunda."

Kas raha pärast poliitikasse?
Kuigi teema teletööst lahkumise uudise kommenteerijate sõnul on Aunaste puhul tegu naisega, kes soovib endale lihtsalt raha poliitikaga kokku ajada, mis teletööga ilmselt ei õnnestunud, on Aunaste enda sõnul just käegakatsutav vara ja rikkus viimane, mida ta vajab: "Rikkust vaatan ma lihtsalt uudishimulikult nagu mõnd Rodini skulptuuri – võin seda imetleda, aga endale ma seda ei taha."

Lugeja, anna teada, millistes valdkondades võiks sinu arvates Maire Aunaste kogemustest ja mõtetest enim kasu olla?