Tallinna TV saade "Täna+ suvel" kohtus eestlaste südamed võitnud artisti ja laululooja Dave Bentoniga, kes praeguste kirgede taustal on tegelikult samuti pagulane, kuigi veidi teistsugune - ta tuli 18 aasta eest armastuse ajel ja ühe eesti naise järel Eestisse ning on oma saatuse selle maaga sidunud.

Dave peab eestlasi umbusklikuks rahvaks ja kinnitab, et siiakolimine muutis just teda. "Kui oled Roomas, pead käituma nagu roomlane!" muigab ta. Laulja sõnul ei taha ta kedagi hukka mõista ja ta on veendunud, et just eestlased on temast teinud selle inimese, kes ta on. "Eesti on maa, mille pead endale võitma, pead võitma selle rahva usalduse, näitama, kes sa oled," arvab ta. "Eestlastel pole raske sind tunnustada, kui sa ise selleks põhjust annad, ja kui nad on nii teinud, mõtlevad nad seda tõsiselt." Dave ise usub, et ta on ennast Eestile ja iseendale tõestanud.

Laulja ütleb, et Eurovisiooni võidul on ikka veel koht tema elus ja tänavu on see elustunud popkoorifestivalil. Teda kutsuti lauluvõistlusest rääkima Soome teleprogrammi ja EBU kutsel ka Londonisse. Ka võidulaul elab Dave arvates edasi - veel on ka Eestis inimesi, kes teda märgates hõikavad: "Dave, Everybody!"

Meenutades Eesti võitu Eurovisioonil ütleb Dave, et tema mäletamist mööda ei saanud inimesed kohe arugi, mida see nende jaoks tähendab ning kui teadmine kohale jõudis, hakkasid kõik jooksma. "Eesti võit oli selle maa jaoks midagi eriti tähtsat - Eurovisioon tuli Eestisse ja inimesed said Eestist teada," märgib võidulaulja.
Oma kodusaarele Arubale jõuab Dave keskmiselt nelja aasta tagant, sest tema elu on kontserte täis. "Sel suvel olen tuuril Karl Madise ja Margus Kappeliga, see läheb fantastiliselt ja toimub põhimõtteliselt iga päev, vahel 1-2 päeva välja arvatud," kirjeldab artist. "Lisaks ka oma tegemised - töötan sügiseks uute laulude kallal."

Kuigi Dave Benton ei taha poliitikast eriti rääkida, naaseb ta pagulaste teema juurde, mille probleeme on ta ise Hollandis lähedalt näinud ja ta teab, et kõigil põgenikke vastuvõtnud riikidel on sarnased mured. "See on raske probleem, aga usun, et oleks vale sundida riiki kedagi vastu võtma - sa ei tea, keda sa oma maale saad, sa ei tea nende tausta ega kogemusi, ei ta, kas nad on kriminaalid, doktorid või õpetajad. Võtad poliitika tõttu lihtsalt mingi grupi inimesi oma maale," mõtiskleb Dave.

VAATA VIDEOINTERVJUUD!