“On ka väike komsomoliorganisatsioon,” rääkis Tšekatovski Postimehele. “Kahjuks napib meil Eesti kodanikke, seetõttu ei saa oma parteid registreerida.”

Eesti Vabariigis komparteile truuks jäänud inimesed kogunevad iga aasta 1. mail NSV Liidu kangelase lendur Endel Puusepa hauale.

“Rullime lahti Eesti NSV lipu, laulame Puusepa lemmiklaule,” on 70. eluaastale lähenev Tšekatovski jutustanud nädalalehele Den za Dnjom.

Omal ajal EKP ja NLKP keskkomiteedesse kuulunud gaasikeevitaja on üks neist, kes 15. mail 1990 koos töölismalevatega murdis maha Toompea lossi väravad ja tungis sisehoovi, et tollase ülemnõukogu esimehele Arnold Rüütlile anda üle kakskeelsust ja võrdõiguslikkust nõudev petitsioon.

Suvel 1991 astus Tšekatovski NLKP Keskkomitee liikmena Moskva Kremlis kord Mihhail Gorbatshovi juurde. “Peab midagi tegema! Eesti astub NSV Liidust välja!” seletas ta Gorbatšovile. “Ära muretse, keegi ei astu niisama lihtsalt,” rahustas Gorbatšov.

Tšekatovski abikaasa, kaks täiskasvanud poega ja tütar komparteisse astunud ei ole. “Ütlevad, et rabele ise,” tsiteerib pereisa oma koduseid.