Kas erakondlik armastus on olemas? Mis ühendas ja lahutas VILLU REILJANit ning Rahvaliidu pikaaegset peasekretäri LEA KIIVITit? Ning kas Reiljani helde hool Kiiviti suhtes oli «tavaline» või tähendas see midagi enamat?

Rahvaliidu vaimne isa, saadikupuutumatuse kaotanud Villu Reiljan (55) on uurimisorganite tähelepanu alla jäänud valdavalt tegudega, mis on seotud materiaalsete hüvedega, nagu näiteks luksusliku linnamaasturi hankimine ja kesklinna korteri väljaajamine erakonna endisele peasekretärile Lea Kiivitile (44).
Kas Reiljani hoolitsus oli tavapärane või sidus neid kahte midagi enamat?
«Minu tähelepanekute järgi ei olnud Villu Reiljani ja Lea Kiiviti vahel armusuhteid,» ütleb erakonna uus peasekretär Kajar Lember.
Ehk oli parteijuht Reiljan siis hoopis Kiiviti tuhvlialune? Paljudes organisatsioonides juhtub nii, et reaalne võim koondub allkirjaõiguslike isikute: pearaamatupidaja, finantsdirektori või mõne teise piisavalt tähtsal kohal oleva inimese kätte, ning lisaks ametlikule juhile on olemas ka tegelik liider.
«MTÜ Eestimaa Rahvaliidus on kõik juhatuse liikmed allkirjaõiguslikud, aga loomulikult on peasekretäri kui tegevjuhi roll suurim,» lausub Lember. «Ükski organisatsioon ei saa taluda olukorda, kus finantsdokumentidele saab alla kirjutada liiga palju inimesi. Nii tassitaks ju erakonna kassa kohe tühjaks. Peasekretäri ülesanne on tegelda majandusasjadega ja tema allkiri peab olema pangadokumentidel.»
Võib-olla on veidi tõtt mõlemas versioonis. Lea oli kahtlemata heas vormis lummav daam ning oma organisatsioonis kõrgelt hinnatud. Paljud Rahvaliidu daamid eelistasid oma soengutes matkida juhuslikult või teadlikult Lea stiili. Kuid milleks ennustada kohvipaksu pealt? Küsime vastuseid Lea enese käest.

Millised olid su suhted Reiljaniga?
Ta oli erakonnas mu otsene ülemus. Villu on ülemusena hea, ta on suurepärane meeskonnalooja ja ka kooshoidja. Ta ei tähtsusta ennast üle. Ta pole ainuvalitseja tüüpi inimene.
#end#

Kui kaua sa Villut juba tunned?
Kui ma tööle tulin, oli erakonna esimees Arnold Rüütel. Nii et hoobilt ei oskagi öelda.

Mis ametikohalt tulid?
Olin Nõo vallavalitsuse pearaamatupidaja Tartumaal. Mulle tegi ettepaneku üks Maarahva erakonna juhatuse liige, mitte Villu Reiljan, kandideerida büroojuhi kohale.

Sellest ka su korterimured?
Kodu ja pere jäid mul Nõosse. Töö oli keeruline ja väga palju tuli autos elada. Ühel hetkel tuli otsustada, kas jääda paikseks ja lõpetada ära mööda tuttavaid kolistamine.

Sa elasid tuttavate juures?
Mul ei olnud kindlat elukohta.

Kuidas mees ja laps sellega rahul olid?
Nad leppisid. Mu perekonnaseis ei ole muutunud. Minu isiklik elu on alati korras olnud.

Kas Reiljan üritas su eest palju hoolitseda?
Rohkem või vähem on see asi läinud kontrolli alt välja ja kogu hoolitsust ja mõistmist minu peale kantida on ilmselge liialdus. Villu hoolitses kõigi erakonna liikmete eest. Ka härra Rüütel oli väga hooliv inimene. Tähtpäevadel olid nad kohal, ükskõik kui kiire neil oli. Nad kohtlesid võrdse tähelepanuga mehi ja naisi.

Sinu ja Villu vahel mingeid erisuhteid ei olnud?
Oi ei. Ta ei näidanud mu suhtes üles erilist hoolitsust. Olen täiskasvanud inimene ja üritan oma muredega ise hakkama saada.
Meil oli hea koostöö, kuigi me nägime asju erinevalt ja tihti tuli asjad läbi vaielda.

Kas sa surusid Reiljanile oma tahet peale?
Pean kohe seedima seda küsimust. Mis tahet peale suruda? Meil ei olnud erakonnas tagatuba, kõik mured lahendati juhatuses.

Sa olid allkirjaõiguslik inimene. Oli Reiljan mingit pidi su tuhvlialune?
Oh sa süda!

Kas ma pakkusin nüüd väga üle?
Mu töö oli organisatsiooniline ja finantsmajanduslik. Sõitsime väga palju ringi. Me ei istunud ninapidi Tallinna kontoris koos, töötasime terves Eestis.

Saan aru, et töö oli nii keeruline, et vähemalt ametiauto oli vajalik?
Elasin kahes kohas ja töö oli väga pingeline. Olin äärmiselt hõivatud. Lisaks kodune elu, lapse eest hoolitsemine. Mis ma oskan öelda. Kordan Igor Gräzini sõnu. Reiljani suhtes korraldatakse näidishukkamist. Ma ei tea, millal eesriie ette tõmmatakse. Palun jätame tema ja ka minu perekonna rahule. Villu on äärmiselt tugev isiksus. See, et ta on suutnud Eesti jaoks nii palju ära teha, näitab, et tal on väga tugev perekond. Oma abikaasast, lastest ja lastelastest on ta alati rääkinud hästi soojalt. Anne Reiljan on kogu aeg nähtav ja tuntav Villu kõrval ja mul on Anne vastu sügav lugupidamine.

Kas erakonna kassa oli siis kogu aeg nii tühi, et asju tuli lahendada nii, nagu neid lahendati?
Meie poolt olid auto hooldusarved tasutud. Milline on lepingupartneri majapidamine, selles suhtes ei saa ma vastutust võtta. See on nende teha.

Spordis on sponsorautod tavalised, poliitikas vist mitte?
See ei olnud sponsorauto. See auto oli meie käes kasutuslepingu alusel.

Sa elad Tallinnas?
Tööl käin Tallinnas, aga elan kahes kohas. Nõos on mu vanematekodu ja laps käib seal endiselt koolis.

Kas Rävala puiesteel asuva korteri ostsid lõpuks ära?
Jah, ma elan seal sees ja inimesega, kes erineb Villu Reiljanist väga kõvasti. Mul on olnud üks ja sama mees kõik need aastad.

Su arvates on Reiljan sattunud näidishukkamise ohvriks?
Ilmselgelt. Õnneks on tal toetav perekond ja hea meeskond.

Milline on su versioon Rävala korteri saamisloost?
Enam pole mõtet kommenteerida. Selle ajujahi kontekstis ei ole vahet, kus ma elan.

Siin linnas on ju piisavalt inimesi, kes ei tea, kas rentida või osta. Selles teadmatuses ei ole ju midagi kriminaalset.
Seda muidugi, see töö oli nii emotsionaalselt, tehniliselt kui ka poliitiliselt keeruline ning keeras mitu vinti peale. Ööpäevas tuli tundidest puudu ja millegi arvelt tuli lõivu maksta. Lahendada tuli nii teiste kui ka enda asju ja ühel hetkel on ikka võimalik näppu lõigata. Kuid need on minu asjad, mitte mu ülemuse asjad.
 
 
Rävala puiestee korteri juhtum Uurijate arvates läks asi kriminaalseks 10. novembril 2004, kui Villu Reiljan küsis Merko Ehituse juhilt Toomas Annuselt teenet. Rahvaliidu peasekretär Lea Kiivit vajas elamispinda. Juttu oli 61ruutmeetrisest korterist Merko poolt ehitatud majas aadressil Pärnu maantee 131b, mis maksis ligi miljon krooni, pluss parkimiskoht ja sisetööd.
Peasekretär Kiivit tutvus Kalevi kommivabriku hoone lähedal asuva korteriga isiklikult, kuid põlgas selle ära.
Reiljan ja Annus jätkasid naise mure lahendamist. 26. novembril 2004 leppisid mehed kokku, et Kiivit võib kolida majja aadressil Rävala puiestee 19. Linna eliittänaval asuv korter oli soliidsem ja kallim. Kuna seda maja Merko veel ehitas, pidi Kiivit ootama.
Soovitud korteri sai naine kätte ligi aasta hiljem, 6. oktoobril 2005. See oli täpselt poolteist nädalat enne kohalikke valimisi.
Tol hetkel kuulus korter börsifirmale Merko Ehitus, kuid poole aasta pärast sai selle omanikuks Annuse äripartner Paavi Karjatse ning seejärel Annuse õemees Eldur Astover.
Kogu selle aja kasutas Kiivit korterit väidetavalt tasuta, kuid 11. oktoobril 2006 ostis selle endale. Seega täpselt nädal pärast seda, kui kaitsepolitsei oli maadevahetajad vahistanud ja Merko peakontori läbi otsinud.

Volkswagen Touaregi juhtum
Reiljan küsis 2003. aasta oktoobris AS Saksa Auto tegevjuhilt Jussi Pärnpuult tasuta sõiduautot Rahvaliidu peasekretärile Kiivitile. Tehingu olla ka autofirma suuraktsionär Andres Sarri heaks kiitnud.
Kiiviti käsutusse antud Volkswagen Touareg maksis 542 900 krooni. AS Saksa Auto kulu selle tehingu tõttu oli 144 741 krooni.