13-liikmeline komisjon valis välja nähtused, mis kõige enam mõjutasid filmitööstust ja telemaailma, teatab CNN.

Mel Gibsoni “Kristuse kannatused” ja Michael Moore’i “Fahrenheit 9/11” olid instituudi hinnangul filmid, mis eirasid Hollywoodi tavatarkust ja reegleid, meelitades rahvahulki vaatama võõrkeelsete subtiitritega vägivaldset filmi ja dokumentaali.

Marlon Brando surm 1. juulil oli samuti oluline. Instituudi sõnul jaguneb linakunst kaheks — enne ja peale Brandot. Brando poolt jõuliselt esitatud “metoodiline näitlemine” lõi filmikaraktereid, mis elavad filmiajaloos igavesti, leiab instituut.

Välja toodi asjaolu, et mitmed odavad filmid kasutasid ära arvutitehnikat, pannes terve filmi kokku sülearvutis, kaotamata sealjuures oluliselt kvaliteeti.

Arvutitehnoloogia areng on andnud uued võimalused sõltumatutele filmiloojatele.

Suurte telekanalite uudistesaadete jätkuv allakäik ööpäevaringsete uudistekanalite ja kaabeltelevisiooni tõttu vääris samuti äramärkimist.

Mitme mammutseriaali nagu “Sõbrad”, “Frasier” ning “Seks ja linn” lõppemisega muutub oluliselt telekomöödia olemus. “Sõbrad” ja “Frasier” olid tootmises kokku ligi kümme aastat. Sarnastest situatsioonikomöödiatest jätkab veel vaid “Simpsonid”.

Äramärkimist vääris ka Ameerika Kommunikatsiooni Komitee FCC (sealne pornokomisjon) agressiivsem tegevus vägivalla ja sündsusetute stseenide keelamisel ning trahvimisel. Tegevuse tagajärjel on telejaamad ja stuudiod hakanud rangemalt tsenseerima omaenda toodangut.