Muuseum on erimüüki kogunud uued ja vanemad Eesti filmid, mõeldes sellele, et parim jõulukink filmiaastal on Eesti film! Müüki tuleb ligi sada filmi ning ERM on sel päeval ainuke koht maailmas, kus korraga nii palju Eesti filme üheskoos saadaval on. Filmimüügis on nii Eesti filmile alusepanija Johannes Pääsukese kogumik „Esimene Pääsuke” Eesti Filmiarhiivilt, Tallinnfilmi ning Eesti Rahvusringhäälingu klassikaline valik, Nukufilmi, Kuukulguri Filmi ja Allfilmi filmid, samuti Estinfilmi ja stuudio F-seitse toodang ja ERMi enda filmid. On mängufilme ja dokumentalistikat ning lastefilme, kokku üle 70 nimetuse. Just detsembri alguse filmilaadaks peaks valmis saama ka mitu uuema Eesti filmi DVDd, nimed hüütakse välja, kui plaadid olemas, et mitte laskmata karu nahka müüa.

Samal päeval, 1. detsembril kell 12 meisterdatakse Eesti Rahva Muuseumi püsinäitusel rehetoas paberist lennukit, sedasama, mille filmimisega Johannes Pääsuke Eesti filmile alguse pani. See lennuk tiirutas Tartu kohal sada aastat tagasi esimeses eesti filmis „Utotškini lendamised Tartu kohal” (1912). Tartu dokumentalist Jaan-Jürgen Klaus aga pajatab filmide tegemisest ja võtab üles töötoa tegemisi 3D kaameraga.

Kell 14 tutvustab Margus Pala IT Garage OÜst näitusemajas uutmoodi veebiteenust www.tiptheauhtors.com, mis on saanud alguse suurte filmikompaniide ahnuse vastu võitlemisest. Tiptheauthorsi eesmärk on piraatluse vähendamine, pakkudes inimestele vastuvõetavat ja reaalset alternatiivi. Filmivalikus on palju andekate ja väiksemate tegijate filme kellest Hollywoodi teerullid muidu kipuvad üle sõitma.

Filmimüüki täiendab traditsiooniline ja rikkalik Eesti Rahva Muuseumi raamatulaat. Kahe ettevõtmise ühine sümbol on Eesti muuseumimeenete tänavusel konkursil ära märgitud pöidlaraamat „Retk läbi Setumaa 1913”. Sellesse on kogutud Eesti esimesed etnograafilised filmikaadrid ja sõrmede abil saab pildi liikuma panna.

Filmi- ja raamatulaata korraldab ERM koostöös projektiga Eesti Film 100.