Esmaspäev 21.mai

22:20 Välisilm esitleb: Kauge lähedane Jaapan

Et tuua kauge maa Jaapan meile pisut lähemale, seikleb Välisilm Tokyos, Kyotos, Hiroshimas, Kobes ja Awaji saarel. Dokumentaalfilm “Kauge lähedane Jaapan” otsib vastuseid jaapanlaste hingeelu mõistatustele ja analüüsib Jaapani rolli Aasias ning suhetes Venemaa ja Ameerika Ühendriikidega. Autor on Astrid Kannel, operaator Tauno Peit, režissöör Krista Rannamäe.

00:10 Mängufilm Üks vastamata kõne (One missed Call, Jaapani 2003)

Yumi mitu jõhkralt tapetud sõpra saavad enne surma telefonile salapärase sõnumi. Yumi asub saladust lahendama koos Hiroshiga, kelle õde on samuti tapetud. Kuid peagi heliseb ka Yumi telefon ja ta peab võitlema juba iseenda elu eest. Režissöör Takashi Miike.

02:00 Dokumentaalfilm Keiser Hirohito(Emperor Hirohito, Inglise 2005)

Jumal jaapanlastele, kuid üks maailma vihatumaid mehi Teise maailmasõja liitlaste jaoks valitses Jaapanit aastail 1926-1989. Tema nimel sõditi alates Mandžuuriast kuni Pearl Harborini kaks aastakümmet, mille tulemusena hukkus miljoneid inimesi. Ent Hirohito ei pidanud kunagi sõjakuritegude pärast vastust andma. Kuidas õnnestus tal vastutusest pääseda?

Teisipäev 22. mai

13:05 Välisilm esitleb: Kauge lähedane Jaapan (kordus)

20:05 Meie: Mis ühendab eestlasi ja jaapanlasi?

Viimastel aastatel on huvi jaapani keele ja kultuuri vastu Eestis mitmekordistunud. Keiser Akihito visiidi eel Eestisse saame tuttavaks nii jaapanlaste kui eestlastega, kes Tõusva Päikese Maa omapära ja iseloomu lahti seletada aitavad.

22:20 Mängufilm Keegi ei tea (Dare mo shiranai, Jaapani 2003)

Maailm, mille toob vaatajateni jaapanlane Hirokazu Koreeda on lihtne, ilus ja kurb nagu mahajäetud lapse etteheitev pilk. Neli last jäävad nädalateks ja isegi kuudeks üksi linnakorterisse, millest ema on neil majaomaniku kartuses keelanud välja minna ning jätnud vaid mõned jeenid toidu ostmiseks. Toimuvat näeme 12-aastase poisi Akira silmade läbi, kes peab ema äraolekul õdede-vendade eest hoolitsema. Lapseliku mängulusti asemel domineerib Akira juures hoopis täiskasvanuile omane kaine arvestus. 2004. aasta ühe auhinnatuima Jaapani filmi noort peaosalist kehastanud Yuya Yagira pälvis Cannes’i festivalil parima meespeaosatäitja auhinna.

Kolmapäev 23. mai

11:45 Mängufilm Keegi ei tea(Dare mo shiranai,Jaapani 2003) (kordus)

Neljapäev 24. mai

12:10 See juhtus vanas Jaapanis: Lugu kahest naabrist (ETV 1997)

Lühilugu naabritest Samsungist ja Toyotast Salong Teatri esituses. Lavastaja Erki Aule.

12:20 Jaapani keisripaar Eestis. Tervitustseremoonia Kadriorus

24. mail saabub Eestisse Jaapani keisripaar. Tervitustseremooniat Kadriorus kommenteerivad Eesti Televisiooni stuudios Riigikogu Eesti-Jaapani sõprusgrupi juht Urmas Reinsalu ja saatejuht Astrid Kannel. Otseülekande režissöörid on Marek Miil ja Krista Rannamäe, produtsent Lii Kuldmäe. Otseülekannet saab jälgida ka internetist ETV kodulehekülgedel: etv.ee, etvpluss.ee, etv24.ee, novosti.etv24.ee. Hilisemaks vaatamiseks on saade üleval www.etvpluss.ee

14:05 Dokumentaalfilm Geiša (Geisha Girl,Inglise 2005)

15-aastane jaapani tüdruk Yukina lahkub koolist ja kodukülast, et minna Kyotosse geiša-ametit õppima. Et pääseda geišade suletud ja privilegeeritud maailma, tuleb läbi teha õpiaeg kloosterlikus ranguses ning eraldatuses, elada elu täis ohverdusi ja pühendumist.

15:05 Jaapani laule ja luulet. Laulab Anu Kaal (ETV 1993)

Laulab Anu Kaal, klaveril Frieda Bernštein, luuletusi loeb Agu Sisask. Režissöör Georg Jegorov.

15:30 Jaapani keisripaar Eestis. Otseülekanne Lauluväljakult

Eesti laulukultuuri tuntakse Jaapanis hästi ja et kõrged külalised lähenevast laulupeost pisutki aimu saaksid, on laulukaare alla kogunemas ligi 3500 noort lauljat üle Eesti. Kava “Rõõm laulust” pakub põimiku armastatud koorilaule Fr. Saebelmannilt, R. Eesperelt, M. Siimerilt, K. Hundilt, A.Mattiisenilt — kõik suvise laulupeo kavast. Sündmust vahendavad Monika Tamla ja Alari Allik, ülekande režissöör on Marek Miil, produtsent Helen Valkna. Otseülekannet saab jälgida ka internetist ETV kodulehekülgedel: etv.ee, etvpluss.ee, etv24.ee, novosti.etv24.ee. Hilisemaks vaatamiseks on saade üleval www.etvpluss.ee

21:35 Jaapani keisripaar Eestis. Kokkuvõte visiidist

Saade võtab kokku Jaapani keisripaari visiidipäeva Eestis. Lisaks sellele saavad sõna Eesti — Jaapani suhete edendajad. Eesti Televisioon jäädvustab keisripaari saabumist Eestisse, tervitustseremooniat Kadriorus, keisripaari viibimist Lauluväljakul noortekooride kontserdil ja õhtust vastuvõttu Tallinna Raekojas. Toimetajad on Astrid Kannel ja Epp Ehand, režissöör Eva-Katariina Taimre. Hilisemaks vaatamiseks on saade üleval www.etvpluss.ee

22:05 Jaapani keisripaar Eestis. Videosalvestus Lauluväljakult (päevase kontserdi kordus) (kordus)

22:50 Muusikadokumentaal Gagaku: Jaapani iidne õukonnamuusika (Gagaku: Music of the Japanese Court — 1,500 Years of Musical Tradition, Inglise 1999)

Traditsiooniline õukonnamuusika gagaku, mille algallikad viivad tagasi Hiinasse ja Koreasse, jõudis Jaapanisse esmakordselt 1500 aasta eest. Sealtpeale on gagaku-kunsti saladusi pärandatud põlvest põlve ja praegusajal on selle suursuguse muusika esitajaiks 25 valitud riigiteenistujat — õukonnamuusika orkester, mis tegutseb Jaapani keisrikoja muusikavalitsuse koosseisus. Luba ja võimalust põhjalikumalt filmida gagaku-muusikute õppetööd ja katseid, samuti nende ettevalmistusi spetsiifilisteks ametlikeks tseremooniateks, on antud äärmiselt harva. Seda valgustavam ja väärtuslikum on käesolev muusikadokumentaal. Režissöör Tatsuhiko Hayakawa.

23:40 Dokumentaalfilm Taassünd (Beauty Reborn, Jaapani 1984)

Film räägib 1640. aastatel ehitatud Katsura villa taastamisest. Katsura planeering erines täielikult shinden-zukurist ehk paleearhitektuurist. Villa plaan ei allu mingile korrale, vaid lähtub funktsionaalsusest, ruumi ja mahu tunnetusest. Samurai-losside shoin-zukuri arvestas põhiliselt seda, et elamine oleks otstarbekas ja mugav, sellest tulenes ka ruumide asetamine üksteise kõrvale vastavalt vajadusele. Teemajad ehitati sukiya stiilis, mille aluseks on jaapani talumaja. Üks silmapaistvamaid jaapani arhitekte Kenzo Tange väidab, et Katsura villa on näide jaapani arhitektuurist ja sellest, kuidas inimene ei kujunda loodust ümber, vaid sobitab end sellesse. Katsura mõjub vabameelsena — siin on imeline tasakaal rahu ja liikumise, aristokraatliku ning talupoegliku, vormi täiuslikkuse ja erksa fantaasia vahel. Aastatel 1976-1982 see imepärane ehitis taastati.

00:30 Meie: Mis ühendab eestlasi ja jaapanlasi? (kordus)

Viimastel aastatel on huvi jaapani keele ja kultuuri vastu Eestis mitmekordistunud. Saame tuttavaks nii jaapanlaste kui eestlastega, kes Tõusva Päikese Maa omapära ja iseloomu lahti seletada aitavad.

Pühapäev 27. mai

11:15 Lastefilm Vaimudest viidud (Sen to Chihiro no kamikakushi, Jaapani 2001)

Kümneaastane Chihiro satub oma perega võlutud metsa, kus ta vanemad muutuvad sigadeks. Üksinda fantaasiamaailmas vanemaid otsival tüdrukul tuleb ohverdada oma nimi — tema identiteedi võti. Chihiro, uue nimega Sen, satub tööle nõid Yubaba saunamajas ja kohtub seal eriskummaliste tegelastega — väsinud vaimude ning hingedega, kes otsivad puhkust inimeste maailmast. Teeneka jaapani animafilmide lavastaja Hayao Miiyazaki joonisfilm jagas Berliini rahvusvahelisel filmifestivalil Kuldkaru koos iirlase Paul Greengrassi poliitilise draamaga “Verine pühapäev”. Lisaks omamaistele auhindadele on seiklusfantaasia “Vaimudest viidud” pälvinud ka Oscari. Filmist on leitud rohkesti paralleele perefilmiga “Võlur Oz” ja Lewis Carrolli populaarse lasteraamatuga “Alice imedemaal”.