Möödunud aastal lõpul kuulutas Eesti Televisioon välja ideekonkursi nelja televastuse tootmiseks aastal 2004, teatas Delfile ETV pressiesindaja. Algtingimuseks oli, et plaanitava telelavastuse või filmi kulud peaksid mahtuma 100 000 krooni piiresse.

Kokku laekus konkursile ainult kaheksa tööd, mida vaaginuna pidi komisjon koosseisus Anu Lamp ja Rein Oja (Eesti Teatriliit) ning Gerda Kordemets, Ainar Ruussaar ja Ilmar Raag (ETV) tõdema, et konkurss kukkus läbi ning esitatud ideedest pole võimalik töösse võtta mitte ühtegi.

“Laekunud ei ole ühtegi professionaalset tööd,” sõnas ETV juhatuse esimees Ilmar Raag, kes on ka ise filme teinud ning stsenaariume kirjutanud. “Võimalik, et mõne lühema töö taga on geniaalne idee, ent need on esitatud viisil, millesse ei julge uskuda.”

Ka Teatriliidu esindajatena konkursi komisjonis olnud Anu Lamp ja Rein Oja olid esitatu nõrgast tasemest üllatunud. “Oma pädevuses ja võimetes mitte kahtlemine ajas suisa vihale,” tõdes Anu Lamp.

Ka ETV kultuuriprogrammi peaprodutsent Gerda Kordemetsa arvates jäid esitatud tööd nii palju alla elementaarset taset, et ühegi autoriga pole põhjust rääkida idee edasisest arendamisest.

“See konkurss oli meile paras õppetund,” ütles Kordemets. “Tõenäoliselt tuleb edaspidi sarnaste konkursside korraldamisel valida eelnevalt välja autorite ja lavastajate ring, kelle poole pöörduda. Film või telelavastus pole siiski žanr, kus palja ambitsiooniga on võimalik midagi teha.”

Järgmise sammuna otsustas ETV piiritleda esimese kolme telefilmi teema ning asuda valima autoreid, kellele ideekavandite kirjutamiseks ettepanek tehakse. Kuna aasta 2005 on ETV juubeliaasta, käsitlevad kavandatavad kolm filmi hetki televisiooniloos, mis on muutnud ajalugu.

“Usume, et televisiooni sünd, Valdo Pandi töö ja 1991.a. augustiputš muutsid paljugi mitte ainult televisiooniloos, vaid kõikide eestlaste elus,” ütles Kordemets.

Esimene telefilm ETV ajaloost on eetris 1.jaanuaril 2005.a.