Dokumentaalfilm „Jahtides Hitleri röövitud aardeid: Monumendimehed“ räägib tõestisündinud loo Teise maailmasõja lõppjärgus loodud ebatavalisest üksusest, mis koosnes muuseumikuraatoritest, arhitektidest ja kunstiajaloolastest, kelle ülesandeks oli leida Hitleri käsul röövitud hindamatud kunstiteosed ning tagastada need nende õigusjärgsetele omanikele. Tunnipikkuses filmis näidatakse varem avaldamata ajaloolisi materjale, kaadreid peatselt esilinastuvast George Clooney lavastatud mängufilmist ning intervjuusid elusolevate Monumendimeeste, ajaloolaste ja põhifilmi näitlejatega.

Peatselt kinodes esilinastuva seiklusfilmi „Monumendimehed“ lavastaja George Clooney sõnul põletasid natsid isegi maailmakuulsate kunstnike Picasso ja Salvador Dali loodud teoseid. „Kuna kunstil on ühiskonnas oluline roll, siis oli "monumendimeeste" teguviis ajaloo ühes verisemas sõjas uskumatult üllas ettevõtmine ja väärib tunnustamist,“ lisas seiklusfilmi üks peaosatäitjatest ja Oscari võitja Matt Damon.

Dokumentaalfilm „Jahtides Hitleri Röövitud Aardeid: Monumendimehed“, mille tootja on October Films ja režissöör Paul Nelson, linastub National Geographic kanalil 7. veebruaril kell 19.00. Mängufilm "Monumendimehed" linastub Coca Cola Plazas ja Solarise kinos 14. veebruaril. Viimase peaosades mängivad kahekordne Oscari võitja George Clooney ning Oscari omanikud Matt Damon ja Cate Blancett.

Vaata dokumentaalfilmi tutvustusvideot:

"Monumendimehed" treiler: