Sarjas Eesti Lood valminud värske dokumentaalfilm uurib humoorikal ja mängulisel moel, miks on Salme vallas Saaremaal ringi hõljuvad UFO-taldrikud, maasügavusest väljuvad viikingite luukered ning perekond Sõnajalgade tuulegeneraatorid ja helikopter sama igapäevased nähtused kui kalapüük ja viljakoristus. Filmi üheks pooluseks on Saaremaa külas elavad lihtinimesed ja teiseks taevastes kõrgustes mõtlev ja tegutsev usu- ja äriperekond Sõnajalg.

Kõik filmi kõrvaltegelased on hiljuti kokku puutunud üleloomulike jõududega. Isegi kui mitte uskuda külas ringi hõljuvatesse ebamaistesse olenditesse, eksisteerivad siin ka inimlikul tasandil paralleelmaailmad. Perekond Sõnajalad kopteri ja tuulepargiga on ameerikalikud tulevikuvisionäärid, kes näevad õnne kristlikus Jumalas ja progressis. Samal ajal räägitakse Salmel ikka veel Sõrve murret, käiakse kalal, peetakse talusid ning tegeletakse esoteerika ja ebausuga. Kaks kõrvuti asuvat maailma pole aga üksteisest teadlikud.

Dokumentaalfilmi „Salme saladus“ režissöör on Moonika Siimets, operaator Rein Kotov, helirežissöör Mart Kessel-Otsa, monteerija Andreas Lenk ja produtsent Mari Kallas, tootjaks Osakond OÜ.

Film valmis sarjas Eesti Lood ning on eetris ETVs kolmapäeval 8. veebruaril kell 22.30.

Vaata ka filmi treilerit: