“Jan Uuspõllu nimi ei vaja vist tutvustamist neile, kes on vähegi kursis eesti kõmuajakirjanduses või komöödialavadel toimuvaga. Vähesed aga teavad, et Uuspõllu saatus sisaldab rohkem traagilisi ülemhelisid ja koomilisi alltoone, kui näiteks Georg Otsa dramaatiline elukäik. Reaalelu on palju inspireerivam, kui kõige fantaasiaküllasem väljamõeldis” ütleb üks projekti autoritest, Andres Maimik.

“Jan Uuspõllul on ürgne koomiline talent, mida vähesed lavastajad on osanud ära kasutada. Enamasti lükatakse ta rahva ette, et Jan raisk, vana tola, pane huumorit. Aga kus on roll mida mängida, seal Jan rokib”, selgitab kaasrežissöör Rain Tolk materjali valikut. “Uuspõllu monotükk “Ürgmees” läheb rahva seas nagu soe pirukas, piletisabad on pikemad kui omal ajal Enekese järjekorras. Ja seda ilma igasuguse reklaamita”.

Hoopis vastuolulisemalt suhtub projekti filmikangelane ise. “Ühest küljest on selline tähelepanu muidugi meelitav,” otsib Uuspõld sõnu. „Aga kurat teab, mida need hullud võivad kokku keerata. Seal stsenaariumis on liiga intiimseid asju ilmarahvale naeruks välja pandud. Targem on vist kaasa lüüa, saab vähemalt asjal silma peal hoida. Muidu pannakse jumal teab kes, Dan Põldroos või Ahti Puudersell, minu tagasihoidlikku isikut kehastama. Uskuge, need Esto tüübid on kõigeks valmis. Nad ütlesid, et nad teevad igal juhul selle filmi ära, koos minuga või ilma minuta”.

Filmis lööb kaasa lisaks eesti näitlejate paremikule ka rida poliitikuid, muusikuid ja avaliku elu tegelasi, kes kõik kehastavad iseennast. Kuigi autoreid seob konfidentsiaalsusleping filmi sisu osas, oskab informeeritud allikas vihjata, et sündmused leiavad aset ühe päeva jooksul teel Tallinnast Tartusse, kuhu näitleja sõidab pärast seda, kui ta on vallandatud ühest Tallinna teatrist.

Film Jan Uuspõllu elust ja kannatustest jõuab kinoekraanile 2007. aasta alguses.