Muutused saadete meeskonnas ja ülesehituses

Esmaspäeval eetris olnud "Kuuuurija" naases oma juba tuttavas formaadis, saadet ja ka ajakirjanduslikku poolt veab endiselt enam-vähem üksi Katrin Lust. Episoodis oli kaks lugu ja üldine tempo ja stiil oli saatel sarnane eelmiste hooaegadega – miks muuta midagi, mille televaataja on hästi omaks võtnud.

Teisipäeval alustas uue hooajaga "Radar", mille eelmine peatoimetaja Marii Karell oli suve alguses lahkuma sunnitud, tema asemele asus vägesid juhtima tunnustatud ajakirjanik Kärt Anvelt. Tema kõrval teevad saadet toimetajad Robert Kõrvits, Jüri Butšakov, Ege Tamm, Eeva Esse, Jekaterina Minkova, Stas Kuznetsov.

Eesti telemaastikul uuriva ajakirjanduse žanris kõige kauem figureerinud "Pealtnägija" alustas uut hooaega mõne muudatusega, nüüdsest on saade pikem ja sisu valmistavad Mihkel Kärmase käe all Anna Pihl, Kristjan Pihl, Piret Järvis-Milder, Taavi Eilat ja Dmirti Pastuhhov.

Hooaja avasaate sisu ja kajastus mujal meedias

Tõenäoliselt kõige vastuolulisema kajastusega sai taas hakkama "Kuuuurija" Katrin Lust, kes käsitles oma saates põhiloona väidetavat pantvangidraamat, mille keskmes olid endine tipp-poliitik Priit Toobal ja kohalikud noormehed. Lugu Toobalist leidis laia kajastust meedias juba enne saate eetriaega. Ülepakutud ja reaalsust tihti tunduvalt kirevamana kujutamine on Lustile tekitanud palju fänne, samas ka arvukalt vaenlasi.

Tõenäoliselt teab Lust, kui väga taolised teemad tema vaatajad mobiliseerivad, mäletatavasti alustas "Kuuuurija" eelmine hooaeg looga väidetavatest pedofiilidest, selle menukust arvestades läks Katrin jälle "kindla peale välja". Saate vaatajanumbrid pole veel selgunud, kuid sellele võib ennustada kõrget kohta.

"Radari" uue hooaja esimene episood uue peatoimetaja Anvelti käe all meedias just palju vastukaja ei tekitanud. Eetris oli kolm lugu: ülevaade tühjaks jäänud koolimajadest üle Eesti, lõik uuest kodumaisest narkotestist, mis aitab tuvastada mõne minuti jooksul narkojoovet ning intervjuu Danske panga Eesti filiaali rahapesuskandaali avalikkuse ette toonud mehega.

Saate tempo tundus pigem aeglane ja pilt staatiline, hooaeg oleks võinud alata suurema "pauguga" ja tempokamalt. Kuigi lood olid võrreldes "Kuuuurijaga" ajakirjanduslikult kõrgemal tasemel, siis vajaka jäi just särast ja tugevatest lugudest. Tühjadest koolimajadest rääkinud avalugu kestis liialt pikalt ja õhku jäi küsimus – kus on siin suur probleem või vastuolu? Vaadates järelkajastust või tagasisidet vaatajatelt selgub, et teema jäi veidi "lahjaks".

Nõnda tugevalt toimetuselt ja kogenud ajakirjanikelt ootaks midagi enamat, loodame, et hooaja jätkudes saab meeskond paremat koostööd teha, muidu võib püüdlus teletopi esikümnesse võimatuks osutuda.

"Pealtnägija" alustas oma uut hooaega kindlalt ja juba tuntud kvaliteedis. Saate avaintervjuu oli president Kersti Kaljulaidiga, pärast seda käsitleti ebakvaliteetset haiglatoitu ja saate lõpus oli lühikene intervjuu Neeme Järviga.

Loomulikult leidis Kaljulaidi intervjuu meedias kajastust, kuid tundub, et pikast intervjuust oli eetrisse lastud veidi liiga palju "pehmemaid" küsimusi. Üldiselt alustas "Pealtnägija" uut hooaega stabiilselt. kuigi pikenenud saatest oleks oodanud põhjalikumat teemakäsitlust, mitte veebi suunamist Kaljulaidi puhul ja ETV pikale saatele reklaami tegemist Neeme Järvi intervjuu puhul.

Hea lugeja, kelle algus oli tugevaim?