Festivali tüüpiline avatseremoonia kohaliku keskooli auditooriumis jäi renoveerimistööde tõttu ära, see-eest nädati filmi kunstimuuseumi Annenbergi teatris ja Camelot teatris.

Filmiõhtu juhatas sisse festivali kunstiline juht Helen du Toit, kes märkis, et "Vehkleja" režissöör, soomlane Klaus Härö on ka varem kahel korral festivali väisanud. Äramärkimist vääris ka asjaolu, et film on nomineeritud Kuldgloobusele ja et see on nimetatud võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks.

Tagasihoidlik Härö teatas laval, et Helen tegi midagi sellist, mida soomlased kunagi ei teeks: "Ta rääkis minust ja filmist nii ilusasti ja tõstis sellega ootusi." Režissööri enda soov festivalile saabudes oli vaid see, et vaatajad jääksid saali linateose lõpuni.

Los Angeles Timesi hinnagul võitis film publiku osavalt enda poole ja tõestas auhinnavõitmise potentsiaali.

Väljaandes toodi välja ka eestlaste seotus tihti vaid soomlaste filmiks peetava "Vehklejaga": "Kuigi seda filmi peetakse Soome produktsiooniks ja tegemist on Soome Oscari nominatsiooniga, on see filmitud Eestis ja eesti keeles, mõne venekeelse dialoogiga. Möödunud aastal nimetati Oscarile eestlaste "Mandariinid"."