Avaldame lugejakirja täismahus:

“Mul on hea meel, et EFTA gala korraldajad käivad Hollywoodiga kaasas, väldivad seksismi ning palkavad naise juhtimaks tähtsat üritust.

Naispresident, naissaatejuhid — see on tore, kui usaldatakse naisi suuri sündmuseid juhtima. Valida tuleks aga kogemustega inimene, olgu ta naine või mees. Ma ei arva, et tuleks palgata inimene, kellel puudub saatejuhtimise kogemus. Marta Laan on väga ilus ja andekas näitlejanna, milleks teda pannakse aga saatejuhiks?

Mõni aasta tagasi juhtis Oscarite galat Ellen DeGeneres ning tema lahendas ürituse lõbusalt, professionaalselt ja autentselt.

Kindlasti tuleb visata kivi ka korraldajate kapsaaeda, kes Marta Laane valisid ja talle naljad ette kirjutasid. Ettekirjutatud naljad ei tööta Eesti Laulul ega töötanud ka EFTA-l. Palgata võiks kellegi, kes suudab kohapeal autentselt nalja teha. Närv on loomulik, aga seda tuleb osata varjata või siis valida keegi, kes ei lähe närvi.

Minu arvates oleks võinud EFTA galat läbi viia näiteks Anu Välba, kes on meisterlik intervjueerija ja meeldiv saatejuht. Võib-olla oleks sobinud ka Anu Saagim, kes ei ole seotud ühegi telekanaliga ning jääb “kanalineutraalseks”, nagu Marta Laan ise õhtut juhtides tõdes. Küll aga kerkib päevakorda küsimus, kas Eestis ei ole häid naissoost meelelahutajaid? Kas teatri- ja filminäitleja peab samal ajal olema osav naljameister ja šarmikas saate- või õhtujuht?

Kui mõtlema hakata, siis tõepoolest ei ole meie meelelahutusmaastikul väga suurel määral neid naisterahvaid, kellel oleks lastud särada. Marta Laan tegi otsa siiski lahti, ent minu arust ei peaks üks diplomeeritud ja andekas näitleja tegelema ka haltuuradega nagu galajuhtimine. USA-s juhivad galasid kutselised saatejuhid — Jimmy Kimmel või Ellen DeGeneres. Ning kas peaks ka tõesti taga ajama suurt kanalineutraalsust? Võib-olla saanuks lahendada EFTA õhtujuhtimise selliselt, et iga kolme kanali säravam telenägu andnuks oma panuse selle ürituse läbiviimisel.

Naismeelelahutajate põud on aga suur probleem võrdõiguslikkuse tasandil. Ma olen täiesti kindel, et peidus on palju pärle, kes pole lihtsalt saanud püünele, jäädes Avandi, Sepa, Mart Sandri ja teiste “igal-üritusel-õhtujuht” meeste varju. Kristel Aaslaid oli Eesti Laulu poolfinaali juhtides hiilgav! Ta küll juhindus tekstikaartidest, ent oli saate juhtimisel oma rollis sees ning kuulas ja vaatas, mis ta ümber päriselt toimub, minnes intervjuude ajal sisuga orgaaniliselt kaasa, ent siiski triivides seda sobilikus suunas.”

Hea lugeja, kas oled Publikule kirja saatnud televaatajaga nõus? Anna oma nägemusest teada kommentaariumis!