Festivali eesmärgiks on osavõtvate filmide kaudu propageerida looduslähedast ja säästvat elulaadi, loodushoidu, maaelu. Festival on kohtumispaigaks Ida ja Lääne filmitegijatele, kes tegelevad pärimuskultuuride ja loodusega, olles ühtlasi eesti filmikultuuri tutvustamise paigaks, kus on võimalik luua kontakte Eesti ja muu maailma filmitegijate vahel, teatas Delfile festivali programmijuht Tiit Mesila.

Festivali põhiprogrammi on valitud 23 filmi 7 riigist (Eesti, Läti, Poola, Soome, Rootsi, Venemaa, Uus-Meremaa). Samadest riikidest on oodata ka festivalikülalisi, põhiprogrammi filmide autoreid. Sissejuhatav pressikonverents algab Lihula Kultuurimajas 3. otkoobril kell 11.00. Festival avatakse samas kell 12.00. Avamisele on oodata Poola ja Läti suursaadikuid, festivali avab Keskkonnaministeeriumi kantsler Sulev Vare. Ühe osa avatseremooniast moodustab Matsalu Looduskaitsealale Euroopa Nõukogu “Euroopa kaitsealade diplomi” üleandmine. Diplomi annab üle Euroopa Nõukogu loodusliku pärandi ja bioloogilise mitmeskesisuse osakonna juhataja Eladio Fernandez Galiano. Avatseremoonia lõpuks linastuvad esimesed Eesti loodusfilmid möödunud sajandi 30-ndatest aastatest.

Festivali žüriisse on kutsutud professor Matti Helminen Soomest ja Kaja Lotman, Tiit Pääsuke, Peep Puks ja Rein Maran Eestist.

Põhiprogramm linastub 3., 4. ja 5. oktoobril. Festivali kavas on veel loodusfilmide retrospektiivkava, kohtumine tuntuima Eesti loodusfilmimehe Rein Maraniga, filmide lisa- ja valikprogramm. Eraldi programmi moodustavad festivalil ka Eesti, Läti, Poola ja Soome TV keskkonnasaated.

Festivali eripäraks võib lugeda, et filmifestivalile on kutsutud ka loodusfotograafe. 4.oktoobril on Penijõe mõisas loodusfoto päev. Oma näitustega esinevad rahvusvaheliselt tuntud Soome loodusfotograafid Hannu Hautala ja Lassi Rautiainen. Lisaks toimub samas H. Hautala töötuba. Oma fotonäitused panevad üles ka Eesti loodusfotograafid Arne Ader, Fred Jüssi, Ivar Ojaste jt.

Festivalikülaliste “filmivälist” aega sisustavad ekskursioon “Keskaegne Lihula”, samuti loodusekskursioonid Tuhu sohu ja Matsalu Looduskaitsealale. Festivali lõpetamine, tulemuste teatavaks tegemine ja auhindade jagamine on pühapäeval, 5. oktoobril kell 18.00.