Alates neljandast hooajast sarja võtteplatsil elektrikuna töötanud Michael Piekutowski ootab, kas Netflixi draama elab üle Kevin Spacey ümber lahvatanud ahistamisskandaali, kirjutab CNN.

"Kaardimaja", mida on viis hooaega filmitud Baltimore'is ja selle lähistel, on Marylandi osariigi üks suurimaid produktsioone. Piekutowski sõnul on sari kasuks nii sellele kallal töötavatele inimestele kui ka tervele linnale: "Paljud kohalikud ärid saavad sellest suurest produktsioonist kasu, nagu näiteks toitlustajad, keemilised puhastused, transpordifirmad."

Seriaalist "Star Trek Discovery" tuntud näitleja Anthony Rapp paljastas hiljuti, et umbkaudu 30 aastat tagasi, 1986 aastal, üritas Kevin Spacey talle ühe New Yorgi korteripeo käigus agressiivsel viisil seksuaalselt läheneda, hoolimata asjaolust, et Rapp oli toona vaid 14-aastane.

Spacey palus internetti läkitatud sõnumi vahendusel Rappi käest vabandust ning tunnistas, et ta ei mäleta seda juhtumit, kuid kirjeldus jahmatas teda. "Kui tõesti nii käitusin, siis võlgnen talle sügava vabanduse, kuna olin siis ilmselgelt väga purjus, et nii kohatult käitusin." Lisaks teatas staar oma vabanduskirjas, et on biseksuaalne, jättes mulje, et üritab sel moel tähelepanu mujale juhtida.

Juba viis hooaega on vändatud Michael Dobbsi romaanil põhinevat ülimenukat draamasarja "Kaardimaja", mille peategelast näitleja kehastab. Paraku teatasid Netflix ja seriaali tootev ettevõte Media Rights Capital möödunud nädalal, et on lahvatanud skandaali tõttu otsustanud "Kaardimajale" kriipsu peale tõmmata, põhjendades sammu asjaoluga, et on "Kevin Spaceyt puudutavatest uudistest sügavalt häiritud".

Kaheksa "Kaardimaja" võttemeeskonna liigetametlikult teada andnud, et Spacey ahistas ka neid seksuaalselt. Need inimesed pole oma nimesid avalikustanud, kartes tagajärgi. Üks endine assistent märkis, et Spacey ahistas teda, kui sõideti koos võtteplatsile. Näitleja olla otsesõnu üritanud talle kätt püksi ajada. "Ma olin šokis," tunnistas endine töötaja CNN'ile. "Tema oli sarja staar mina aga olin toiduahelas väga madalal, ma ei julgenud sellest pärast kellelegi rääkida." Telekanali andmetel oli neid juhtumeid palju ja Spacey ahistas just noori meestöötajaid.

Ainuüksi neljanda hooaja jaoks võtsid sarja tootjad palgale 2700 kohalikku inimest, kelle hulgas näitlejad ja võttemeeskond. Pea kakstuhat Maryland'i kaupmeest pakkus produktsioonile vajalikke tarbeid ja teenuseid. Viimaste andmete kohaselt panustas "Kaardimaja" viies hooaeg osariigi majandusse 129 miljonit dollarit.

Hooajati sarja jaoks tööd rabanud Piekutowski ütles, et mõne inimeste ära elamine sõltub ainuüksi "Kaardimajast": "Üks hea asi "Kaardimaja“" puhul on see, et seda filmitakse sügisest kevadeni ja see aitab inimestel talve üle elada. Minil määral oleme kõik nagu oravad ratta peal ning üirtame kevade ja suve jooksul koguda piisavalt raha, et sellest talvel ära elada."

28-aastane Jena Richardson, kes on sarja võtetel kaasa löönud alates teisest hooajast, ütles et peab linnast "Kaardimaja" lõpu korral ära kolima, sest filmitööstuses töötavad inimesed peavad minema sinna, kus tööd parasjagu on. Richardson peab Baltimore'i oma koduks ja just seal tahaks ta ka pere luua: "Kui sari lahkub, tähendab see seda, et paljud mu sõbrad, kellest võtteplatsil on võtteplatsil mu pere saanud, peavad töö leidmiseks samuti lahkuma. Seega, kui me saame töö siin hoida, siis saavad kõik siia jääda, ennast ja oma perekondi pühade ajal üleval pidada,“ seletass ta.

Hetkel on käimas "Kaardimaja" kuuenda hooaja võtted, ent tootjafirma Media Rights Capital ja Netflix teatasid, et praegu vändatav hooaeg jääb viimaseks. Kevin Spacey hetkel võtetel kaasa ei löö.