Õhtusöök viiele: 21aastane kokk Aleksander on tõeline sushi-meister
Aleksander peab peakoka ametit Tartu restoran-ööklubis Glämm. Tagasihoidliku moega profikokk on kindel, et pidev enesetäiendamine viib ta peagi teiste restoranide kööke avastama. Kuigi ta ise ei armasta eriti Aasia kööki, oskab ta sedavõrd hästi suhsit meisterdada, et teeb huvilistele isegi koolitusi. Seda, et Sassist kokk saab, teadis ta ise juba päris lapsepõlvest saati ja siht on mehel silme ees.
Aleksandri retseptid
Esimene eelroog: Sushi
Vaja läheb:
150 g sushi riisi
1 spl riisiäädikat
1 spl suhkrut
1 g kanapuljongit
2 nori lehte
100 g Philadelphia toorjuustu
50 g avokaadot
30 g värsket kurki
seesami seemned (kaunistamiseks)
Serveerimiseks:
Wasabi
Marineeritud ingver
kerge soja kaste
Valmistamine: Pese riis 2-3 korda külma veega läbi. Kurna vesi ära, lisa 165 g vett ja pane keema. Kui vesi keeb, keera kuumust madalamaks ja keeda riisi nii kaua, kuni vesi on täielikult aurustunud. Sega riisiäädikas suhkru ja kanapuljongiga. Vala see kuumale riisile ja kata kaanega, pane jahtuma. Võta nori ja murra pooleks. Paiguta riis ülemiselt osalt 1 cm üle ja jäta alumiselt osalt vabaks 1-2 cm. Pööra sushi ümber ja paiguta sinna keskele triip toorjuustu, avokaadot ja värske kurgi koorega osa. Keera sushi rulli bambusmati abil ja lõika lahti. Veereta seesami seemnete sees ja serveeri.
Vaja läheb:
300 g kanafileed
150 g pirni
100g kollast paprikat
50 g rukola salati segu
5 kirsstomatit
50 ml palsamiäädikat
60 g suhkrut
Valmistamine: Lõika kana, pirn ja paprika ribadeks. Prae väheses õlis ja maitsesta õrnalt soola ja pipraga. Karameliseeri suhkur ja lisa vett. Keeda nii kaua, kuni suhkur on vees lahustunud lisa palsamiäädikas, keeda nii kaua, kuni ta pakseneb. Pese rukola salat kuuma vee all kiiresti ja kuivata kohe. Serveeri väikesele taldrikule rukola salat, selle peale kana, pirn ja paprika. Pane kirsstomat pooleks lõigatuna taldrikule ja kasta kogu salat õrnalt palsamikastmega.
Pearoog: Juustudega küpsetatud lõhefilee, pastinaagipüree ja koorese sidrunikastmega
Vaja läheb;
500 g lõhet
250 g Eesti juustu
40 g sinihallitusjuustu
10 g parmesani juustu
30 g majoneesi
40 g hapukoort
300 g pastinaaki
400 g vahukoort
1 sidrun
50 g võid
2 kuubikut kanapuljongit
1 apelsin
100 g porrut
100 g porgandit
1 punane paprika
4 küüslauguküünt
Valmistamine: Lõika lõhe liblikaks ja maitsesta soola, sidrunipipra ja sidrunimahlaga. Sega riivitud Eesti juust, sinihallitusjuustu juust tükid ja parmesan hapukoore, majoneesiga ja maitsest soola ja sidruni pipraga. Koori ja tükelda pastinaak ja pane vähese veega keema kaas potile peale. Kui pastinaak on pehme siis kurna ja nõruta. Sega hapukoor apelsini koorega ja soolaga. Pane küpsetus vormi. Pane vahukoor poti koos sidruni koore ja kana puljongiga ja keeda nii kaua kuni kaste on paks. Hakki porru, porgand, paprika ja küüslauk. Pane juust lõhe peale ja pane ahju, pane ka pastinaagi püree ahju 150 kraadi ja umbes 1 h. Prae õrnalt köögiviljad. Lisa kastmele või ja sega korralikult läbi. Serveeri kui kõik valmis.
Magustoit: Juustukook puuviljadega
Vaja läheb:
300 g Selga küpsiseid
50 g fariinisuhkrut
100 g võid
30 g India pähkleid
200 g Philadelphia juustu
1 laim
200 g vahukoort
400 g suhkrut
5 g vaniljesuhkrut
1 sidrun
1 pott basiilikut
2 muna
Valmistamine: Vahusta vahukoor vähese suhkruga. Pane kaussi Philadelphia, laimi koor, suhkur, vanilje suhkur ja vahusta. Sega lusikaga vahukoor ja toorjuust ning lisa sulatatud želatiini. Pane suhkur vähese vee ja sidrunikoorega keema. Siis, kui on tekkinud suhkrusiirup, eemalda sidrun ja püreesta basiilikulehed suhkru siirupiga. Kaunista valmis kook puuviljadega (võib kõike kasutada). Sega munakollane vahukoorega ja basiilikukastmega (ära kasuta kogu basiilikukastet). Kuumuta paksenemiseni. Serveeri kahe basiilikulehega.