Ave Nahkur on kunstnik, keda vähesed tunnevad nägupidi, kuid kelle pilte teavad ilmselt kõik inimesed.

Ave on see, kes joonistab „Meie küla eitede“ temaatikat, mis on populaarne kalendrites, teemakruusidel, maalidel ja mujalgi.

Ave elab oma kõrtsitalus Tallinna lähedal ning loeb ennast portselanimaalijaks. Kõik soovijad saavad tema juures käia seda praktiseerimas ning täitsa algajatele annab ta igati väärt näpunäiteid.

Iseloomult on Ave väga elav naine, kes ei püsi hetkekski paigal. Aga see ei tähenda, et ta tegutseks läbimõtlematult. Otse vastupidi, toimekas perenaine suudab korraga maalida kruusi, lõigata sibulat, kantseldada koeri ning sealjuures veel ka mõnusat juttu puhuda.

Retseptid
I EELROOG

Värviline salat

2 õuna
3 porgandit
1 apelsin
kreeka pähkleid
1 sidrun
2 spl mett
1 tl oliiviõli

Viiluta õunad ja porgandid. Koori apelsin ning lõika sellest parajad suupärased tükid. Haki peotäis kreeka pähkleid ja sega kõik komponendid omavahel kokku. Salatile valmista juurde sidruni-meekaste. Selleks pigista kaussi ühe sidruni mahl, lisa mesi ja oliiviõli. Vala kaste salatile vahetult enne serveerimist.

II EELROOG

Sametine peedisupp

2 peeti
2 porgandit
3 kartulit
1 pakk sulajuustu
Maitseaineid

Kõigepealt keeda peedid, sest nendega läheb väga kaua. Samal ajal võid valmis keeta ka kartulid ja porgandid. Kui köögiviljad on kenasti pehmed, kalla kõik köögiviljad ühte patta ning jäta potti ka sortsuke vett. Lisa karp sulajuustu ning maitseaineid ja mikserda saumiksriga korralikult läbi. Keeda veel 2-3 minutit ning serveeri kohe.

PEAROOG

Lambapada

2 kg lambaliha
1 suurem kaalikas
4 porgandit
1 küüslauk
2 sibulat
pipart, soola
3 loorberilehte
1 tšillipiprakaun

Lõika lambalihast mõnusad tükid ning prae need kiirelt pannil läbi. Siis aseta need malmpotti ning pane maitseainetega ahju või pliidile podisema. Umbes tunni pärast lisa köögiviljad ning lase kogu kupatusel vähemalt 2-3 tundi haududa. Mida kauem lambaliha saab küpseda, seda parem ta tuleb. Miinimum on vähemalt 3-4 tundi.

MAGUSTOIT

Jõulukook

1 pakk keelekese küpsiseid
1 pakk vahukoort
400 g šokolaad
erinevaid pähkleid (kreeka, sarapuu, mandlid)
pool klaasi koorelikööri
konjakit

Immuta keelekese küpsised konjakilahuses läbi ning lao vormi põhja. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ning sega koorelikööriga. Kanna segu ühele kihile küpsistele, siis lisa riivitud šokolaad ning hakitud pähklid. Peale aseta jälle üks kiht küpsiseid ning vahukoort. Kook peaks tulema vähemalt viiekihiline ning seisma enne serveerimist 24 tundi külmkapis.