54-aastane Rein Lember on muhe saarevaht, kes peab korda pisikesel Abrukal. Koos Jaan Tättega on Rein üldse Eesti esimene saarevaht. Rein on nagu iga õige saarlane – tema jutus on palju lõõpi ja loba, kuid alati peitub jutu taga mõni tarkusetera ja kübeke tõtt.

Heasüdamlik mees on lisaks heale loodusetundmisele ja Abruka elu arendamisele andekas köögis. Või nagu mees ise ütleb: „Kui naised käivad suurel saarel perele raha teenimas, peavad mehed enda toitmisega ise hakkama saama.“

Abruka külalistel on Rein peaaegu alati oma vana veoautoga GAZ sadamas vastas. Hellitavalt Abruka taksoks ristitud veoauto kastis on sõitnud nii muusikud, näitlejad ning isegi presidendid. Kuna ka Reinu esivanemad on pärit Abrukalt, on Reinul unistus taastada ühel ilusal päeval Abruka vana sadam, mis on pärast uue sadama rajamist saare teisele küljele kinni kasvamas.

Reinu retseptid

1. eelroog

Kuum suitsukala otse ahjust koos värskelt valminud koduleiva ja ürdivõiga

Mõned lestad

Suuremad räimed

Ahven

Sool

Koduleib

Või

Erinevad ürdid maitse järgi

Värske kala (räim, lest, ahven) puhasta nii, et pead jäävad otsa ja pese hoolikalt. Kala asetatakse soolvette.  Soolvee soolasust kontrolli toore kartuliga. Kui kartul pinnale kerkib, on soolasust piisavalt. Kala sooldumise aeg on erinev, neist kõige kauem, kuni kaks tundi on ahvenal, lest umbes tund, räim pool tundi, kõik oleneb siiski konkreetse kala suurusest. Sooldunud kala tuleb loputada soolveest ja nõrutada kuivaks. Suitsetada võib ka sooldumata kala, kuid siis puistatakse ahjust võetud kuumale kalale soola kõhuõõnde (ahven), või raputatakse kaladele peale ja jäetakse mõneks ajaks seisma kuni sool sulab. Parima suitsukala saab lepapuuga suitsutamisel. Ajakulu on kuni kaks tundi, oleneb kala suurusest ja sellest, kas tegu on soomkala või millegi muuga.

2. Eelroog

Suitsutatud angerjas tarretises

angerjas

sool

maasikad

Kergelt suitsutatud (vaata kalasuitsutamine) angerjas marineeritakse ja jäetakse marinaadi jahtuma, kuni marinaad on kallerdunud (võib sulgeda ka karpi säilitamiseks). Serveeritakse erineval rohelisel salatil, maasikad angerjal.

Pearoog
Ahjulõhe “Lembit” köögivilja täidisega, lisandiks keedetud kartul ning rukola- parmesani salat kirsstomatitega

suurem lõhe

paprika

porgand

kaalikas

porrulauk

till

sulatatud juust

mesi

Salat:

Rukola

Parmesan

Kirsstomatid

Sool, pipar

Valge veiniäädikas

2,5 – 3 kg roogitud lõhel eemaldada rood ja lõpused nii, et kalal jääb pea ja saba puutumata. Luudest puhastatud kala maitsestada sidrunimahla, tilli, soola ja valge pipraga ja asetada tunniks-paariks külma Täidiseks hautatud porgandid, kaalikas, porrulauk, till ja sulatatud juust. Kergelt poolpehmeks hautatud köögiviljaga täidetakse kala ja õmmeldakse kinni, asetatakse ahjuplaadile kõht allapoole, pintseldatakse üle oliiviõliga (et kala nahk ei läheks kõrbema) ja küpsetatakse ahju umbes 30 minutit 180 kraadi juures. Serveerimisel asetatakse kala vaagnale kõht allapoole, eemaldatakse nahk ja niit, millega kala kinni õmmeldi. Kaunistatakse salatirohelise, ürtide või söögiks kõlbulike lilleõitega. Rukola salat hakitakse, lisatakse riivitud parmesani juustu, valget veiniäädikat, pipart ja soola ja lastakse maitsetel veidi seguneda ning serveeritakse.

Magustoit
“Aakrik”

Vaniljejäätis

Kiivi

Maasikad

Apelsinid

tuhksuhkur

Fileeritud apelsin, kiivi, maasikad, riivitud apelsinikoor segada ja puistata üle tuhksuhkruga.

Serveerimisel asetada magustoidu pokaali jäätisekuulid ümbritsetuna puuviljasalatiga.