36-aastane Tõnu on ametilt on kivimiekspert, kes tunneb kivide hingeelu põhjani ning võib neist rääkida lõputult. Hoopis rohkem tõmbab ta aga tähelepanu jalgpallikohtunikuna. Eelmisel aastal vilistas Tõnu Eesti liigas kokku 97 kohtumist ning kunagi loodab ta vilistada Meistriliiga mänge. Et mehe hobid on kivid ja pall, ristisid õhtusöögikaaslased ta otsekohe „kivipalluriks“.

Tõnu retseptid:

Esimene eelroog: Šokolaadimuffinid salaamiga

Vaja läheb:

2dl piima

2 dl vett

30 g pärmi

500 g jahu

4 sl kakaopulbrit

70 g võid

100 g tumedat šokolaadi

soola

suhkrut

õhukeseks viilutatud salaamit

ürtidega maitsestatud toorjuustu

kitsejuustu


Valmistamine: piim ja vesi ajada soojaks, lisa pärm ja oota, kuni see pisut vahutama hakkab. Sega jahu, suhkur, sool ja kakaopulber kokku ning lisa suurde taignakaussi. Seejärel lisa või ja jahvatatud šokolaad ning sõtku ühtlaseks massiks. Jäta tainas ca 1,5 tunniks kerkima. Määri muffinivormid õliga, jaga tainas vormidesse ja küpseta 180 kraadi juures ca 20 min. Lõika jahtunud muffinid pooleks, määri mõlemale poolele kitsejuustu ja toorjuustu segu ning pane vahele salaamiviil.

Teine eelroog: Šampinjonid täidisega

Vaja läheb:

šampinjonid

sinihallitusjuust

peekoniviil

Valmistamine: murra šampinjonidel jalg ära, täida kübar juustuga ja keera peekoniviil ümber. Küpseta ahjus ca 200 kraadi juures umbes 15-20 min. Serveeri kuumalt.

Pearoog: Hõrk veisefilee šokolaadikastmes

Vaja läheb:

1 kg veisefileed

sool

pipar

2 sibulat

2 küüslauguküünt

0,5 l valget kuiva veini

5 dl vahukoort

50 g tumedat šokolaadi

50 g võid

Salat:
2 avokaadot

4 tomatit

1 paprika

3 muna

Lollo rosso salatit

Kastmeks külmpress oliiviõli, sidrunimahl ja magus sinep.

Valmistamine: raputa lihale ohtralt soola ja pipart. Pruunista võiga suurel kuumusel ja lisa peenekshakitud sibul ning küüslauk. Prae veel ca 5 min. Lisa vein ja šokolaad ning hauta 15 min. Võta liha välja ning valmista kaste, lisades sinna koort ja vajadusel vett. Serveeri salati ja ahjukartuliga. Võid serveerimisel maitsestada peterselliga. Haki salatikomponendid ning vala üle kastmega.

Magustoit: Šokolaadivahuga beseed

Vaja läheb:

4 munavalget

200 g suhkrut

1/2 tl kaneeli

soola

5 dl vahukoort

200 g tumedat šokolaadi

Valmistamine: vahusta munavalged suhkruga, lisa sool ja kaneel ning pigista pannile pritsist väikesed beseed. Kuivata (küpseta) ahjus ca 130-140 kraadi juures umbes 1,5 tundi. Jahuta.
Vahuks aja 3 dl koort keema ja lahusta selles purustatud šokolaad. Seejärel jahuta. Sega sisse ülejäänud koor ning vahusta. Serveeri koos marjakompotiga.