Häid uudiseid kultuurisaadetest

6. septembril näeb Heino Elleri 125. sünniaastapäeva tähistavat saadet, kus kõlab helilooja hilisema loomingu peateos, dramaatilis-monumentaalne 3. sümfoonia. Teos salvestatakse Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja dirigent Tõnu Kaljuste esituses 1. septembril Noblessneri valukojas.

Mart Juur avab "Kirjanduministeeriumi" uksed iga kuu viimasel teisipäeval. Pooltund lõhnab värskest trükivärvist, pakub sisukaid kohtumisi kirjutajate ja lugejatega ning jagab lahkelt lugemissoovitusi, uudiseid ja edetabeleid. Esimene saade on kavas 25. septembril.

Jaan Tootseni "Üks lugu" valib sügiseks uue teema, olles seitsme looga osaline selleaastasel Veneetsia arhitektuuribiennaalil, kus Eesti ekspositsioon otsib vastust küsimusele, kui pikk on ühe maja elu. Vaadeldakse aja ja ruumi suhet Tallinna Linnahalli näitel. Kuid inimesed, kes on selle hoonega mingil kombel kokku puutunud, ei asu saates lahkama arhitektuuri, vaid kõnelevad ühe inimliku loo. Eetris pühapäeviti pärast “Aktuaalset kaamerat”.

Karl-Martin Sinijärv alustab oktoobrist sarja "Harju 1-50", et tutvustada viiekümneseks saavat Tallinna kirjanike maja. Selles hoones on elanud ja elab tänagi palju kirjanikke. Mõned neist jutustavad meile poole sajandi parimaid lugusid. "Kohavaim on kohal, olge teiegi," ütlevad saate tegijad.

Paljuräägitud "Kaplinski süsteem" on ETV vaatajate ees 19. septembri õhtul. Eesti-Prantsuse ühistööna sel aastal valminud dokumentaalfilmis tahetakse teada, mis on peidus Jaan Kaplinski luule ja kirjatööde taga, kes on inimene sõnade varjus. Kaplinski jagas oma elutee pöördelist aega filmitegijate Raphael-Gianelli Meriano ja Tiina Saviga.

"Pink" tõstab esile kohaliku elu edendajaid

Väärikasse kohta paigaldatud pink võiks olla mälestusmärk selle kohaga seotud üllale teole või heale inimesele, leidis Vahur Kersna, alustades suvel uue sarja salvestustega. Tegijate eesmärk on väärtustada Eesti eri paiku, tuues valgusvihku altruistlikku, ennastsalgavat, üldisele heaolule suunatud ellusuhtumist, tegusid ja hoiakut.

Saatesari liigub üle Eesti ühest kohast teise ja jäädvustab inimesi ja lugusid, kes on laiale avalikkusele võibolla tundmatud, aga oma väikeses kogukonnas on nad suured. Nad on olulised, neid mäletatakse. Aga mitte ainult. Ka kogu Eesti rahva jaoks olulised, tuntud ja tunnustatud inimesed on kuskilt pärit. Ja oma kodukohas on nad loomulikult väga armastatud. Ka nende juures käiakse, et jäädvustada hetke mõtteid ja tegemisi. Pink on kui ausammas inimestele, kellele seda siiani pole püstitatud, kuid kes seda väärivad. Eetris laupäevaõhtuti alates 15. septembrist.

"Perepidu" on eetris oktoobrist

Meelelahutusliku sarja “Perepidu” juht Maire Aunaste on oma saatele välja pakkunud uue žanrinimetuse: hea-tuju-saade. Head tuju pakutakse nii osalevatele peredele kui ka vaatajale. See saade eristub oma lihtsuses kõigist neist šõudest, mis reklaamivad ennast “enneolematu", "suurima" või "esimesena”. ”Perepidu” annab inimestele võimaluse tulla stuudiosse ja laulda end vaataja südamesse just sellistena nagu nad on. Ajal, mil sugulastel kipub koos käimiseks olema järjest vähem aega, tuletab saade meelde sedagi, et suurim väärtus elus on lähedased inimesed. Ja kui siis koos oma lähedastega võetakse midagi ette, saabki tavalisest elust pidu.

Igas saates hakkab vaheldumisi laulma ja teineteist ka hindama kaks perekonda. Kuna saatejuht käib enne saadet osalejatel kaameraga külas, siis saab vaataja neist peredest teada lisaks lauluoskusele rohkemgi. Stuudios hindavad laval toimuvat saatejuht ja tema kaks külalist ning oma roll edasipääsejat valides on ka televaatajatel. Saates kõlav ilus muusika peaks äratuntav olema esimestest taktidest alates.

Algavad saated tervisest ja metsast

Uues sarjas "Terve Eesti" huvitub saatejuht Hannes Hermaküla, kuidas eestlastel läheb: millised on head viisid, et elada kaua, püsides tervete, õnnelike ja ilusatena. Lustlikus võistluses peaks selguma seegi, millises maakonnas leidub kõige terviseteadlikum pere. Sari on eetris pühapäevahommikuti alates 9. septembrist.

Contra asub ETVs juhtima saadet "Metsapeatus", mida näeb laupäevahommikuti alates 22. septembrist. Kümne peatusega teekonnal otsitakse metsa igipõlist rikkust, millega me kõik ühel või teisel viisil seotud oleme. Ühes kaaslastega tehakse metsapeatuseid just siis, kui juhtub midagi põnevat ja on põhjust metsa minna. Teemasid aitavad lahti rääkida metsaomanik, loomatundja, matkaja, korilane, puutöömees, kunstnik, jahimees ja teised oma ala asjatundjaid. Metsapeatust nõuavad saatejuht Contralt Anu Välba, Urmas Vaino, Sander Loite, Kristjan Kaljund ja Krista Taim. Saade valmib koostöös Erametsakeskusega.

"Kapitali" juhib Kaileen Mägi

"Kapitali" saade Kaileen Mägi juhtimisel analüüsib uuel hooajal senisest enam majanduse neid tahke, millega me kõik iga päev seotud oleme. Mõistagi on tegijaile tähtis ka Euroopa majandus, ja et toimuvast aru saada, lubab võttegrupp sukelduda nii sügavale kui võimalik. Eetris neljapäeviti pärast "Aktuaalset kaamerat" alates 6. septembrist.

Piret Järvis ja Indrek Treufeldt sarjas "27"

Hollandis on puukotad ja tulbid, Soomes jõuluvana, Hispaanias härjavõitlus ja... stopp! Uus saatesari "27" teeb koos Piret Järvise ja Indrek Treufeldtiga Euroopale tiiru peale hoopis teises võtmes. Püütakse üles leida Euroopa Liidu Nokiat ja tunnistatakse, et just traditsioonilistes ja teinekord väga lihtsates ametites, üllatamapanevate toodete valmistamises, erinäolisuses, aga samas siiski ühe asja ajamises ongi meie, eurooplaste, püsimajäämise võti. Eetris reedeti kell 19.35 alates 7. septembrist.

Veel tulekul

ETV teeb sellelgi sügisel ülekande teadlaste ööst, mis toimub 28. septembril, samuti rahvusvahelise muusikapäeva kontserdist 1. oktoobril. Kavas on ka kokkuvõte muusikafestivalist Sopot 2012, kus Eestit käis esindamas Outloudz, saade on eetris 4. septembri õhtul.

Uudiseid oodatud ja tuttavatest saadetest. Laupäevast "Maahommikut" asub juhtima Madis Kimmel. "Pehmed ja karvased" on ETVs tagasi uhiuute tegelastega pühapäevaõhtuti alates 9. septembrist ning samal õhtul algavad ka "ENSV" värsked osad. Sarjal "Õnne 13" algab piduliku numbriga 20. hooaeg alates 15. septembrist. 

Oktoobrist on taas eetris koguperesaade Eesti parimate laululastega – ka “Laulukarussell” on eetris juba 20. aastat. Vaatajate ette astub 96 kuni 13-aastast lauljat.

Spordihuvilised saavad aga sügisel kaasa elada Eesti korvpalli- ja võrkpallikoondise EM-valikmängudele ning jalgpallikoondise MM-valikmängudele.

ETV hankeprogramm hoiab head taset

"Välisilm" jätkab esmaspäeviti värskelt valminud päevakajaliste dokfilmide esitlemist: uutest suundadest Al-Quaeda tegevuses; Murdochi impeeriumi ohustavast skandaalist; Gaddafi leidmisest; Somaalia piraatidest; Osama bin Ladeni tabamise missioonist. Novembris USA presidendivalimiste ajal näeb praegu veel pooleliolevat filmi Barack Obamast ja Mitt Romney´st.

Loodusfilmidest näeb septembris 4-osalist sarja "Nordic Wild", järgmistena tulevad "Great Barrier Reef" ning National Geographicu "Secrets of Wild India". Aasta lõppu jääb BBC auhinnatud "Frozen Planet", üks enam vaadatud loodussarju Suurbritannias, mis viib Arktikasse ja Antarktikasse.

Kolmapäevaõhtuti näitab ETV uusi Eesti dokumentaalfilme. Sügisel on võimalus näha Jaan Tootseni palju kõmu tekitanud filmi "Uus Maailm". Tulekul on Sulev Keeduse "Varesesaare venelased", karm ja valus vaade Narva elanikele, keda on lähemalt või kaudselt puudutanud Kreenholmi tehase sulgemine. Eetrisse jõuavad ka dokumentaalfilmid "40+2", portreefilm "Baskin", novembri keskel algavad värsked “Eesti lood”.

Uued sarjad “Võimu kants”, “Vincent” ja "Holby City"

Laupäeva teleõhtutesse tuleb septembri teisest poolest Taani viimaste aastate üks paremaid sarju “Võimu kants” (“Borgen”, 2010). Sari jutustab karismaatilise naispoliitiku Birgitte Nyborgi loo, kes endalegi ootamatult saab Taani esimeseks naispeaministriks. Tähelepanuväärne, et pärast sarja eetrisse jõudmist kodumaal saigi Taani endale naispeaministri.

Laupäeviti jätkuvad ka “Midsomeri mõrvad”, septembri lõpust algavad kõige uuemad hooajad, kus Barnaby rollis on esialgu veel John Nettles, kuid hiljem juba Neil Dudgeon – kumb neist on parem, otsustab muidugi vaataja.

Pühapäevaõhtu krimifilmi ajal näeb “Lewise” uut hooaega, septembri lõpust aga brittide uut detektiivilugu “Vincent”, mille peaosades on Ray Winstone (pärjatud rolli eest Emmyga) ja Suranne Jones.

13. septembrist algab uus päevane sari "Holby City haigla" (Inglise 1999), kus ambitsioonikad arstid ja õed on varustatud muljetavaldavate oskustega - kuid ainuüksi oskustest selles maailmas ei piisa.