Nii kasvatasid Põhja-Eesti Regionaalhaigla osakondade juhatajad, üldkirurg Jüri Teras ning plastikakirurg Romek Märtsin peanaha sarkoomi tõttu pealaelt naha kaotanud mehele uue peanaha.

„Uue peanaha tekitamiseks kasutasime kõhus paiknevat rasvikut, mille katsime reielt võetud nahaga,“ kirjeldas uue peanaha tekitanud Romek Märtsin.

Nüüd on 73-aastasel Nikolail augustatud reienaha ja rasviku abil kasvamas uus peanahk, millele juuksed küll kahjuks kunagi kasvama ei hakka. „Vaatasin doktor Terasele silma ja mõistsin, on vaja operatsiooni. Muidu oleksin hetkel Metsakalmistul,“ on kõbus vanahärra rahul.

Tartu Ülikooli Kliinikumi kõrvakirurg Maris Suurna on inimene, kes paneb kurdid kuulma. Nimelt on ta ainus arst Eestis, kes paigaldab igal aastal 14 vaegkuuljale või kurdile kõrvaimplantaadi. Tegemist on masinaga, mille pähe paigaldamisel inimesed tehislikul moel kuulmise tagasi saavad.

Kokku on tänaseks päevaks läbi tema täpse käe saanud kuulmise tagasi juba 144 inimest. Nende seas on nii väikseid lapsi kui täiskasvanuid, kes tänu peas olevale masinale normaalset elu saavad elada. Üks neist inimestest on Kadi Särgava — kogu elu vaegkuuljana elanud neiu, kes kavatseb tulevikus taas flööti mängima hakata.

Uued rinnad kasvavad implantaatideta

Taastava Kirurgia Kliinikus ravivad veresoonkonnakirurg Andrus Loog ning plastikakirurg Olavi Vasar patsiente regeneratiivsete rasvarakkudega.

Tegemist on meetodiga, mille käigus võetakse inimese ühest keha otsast rasv koos neis sisalduvate regeneratiivsete rasvarakkudega ning paigaldatakse mujale. Seetõttu ei pea rinna taastamisel ega suurendamisel enam alati kasutama implantaate, vaid on võimalik kõhul oleva rasva abil kasvatada endale näiteks vähi tõttu eemaldatud rinna asemele uue rinna.

Ka suudavad regeneratiivsed rasvarakud ravida terveks haavandid, millega senine meditsiin hakkama pole saanud.

Hetkel on käimas ka tuhanded kliinilised uuringud, mis annavad lootust, et tulevikus võib inimese enda sees olevatest regeneratiivsetest rakkudest saada tõeline „ime“, mis ravib mitmeid tõsiseid haiguseid, näiteks diabeeti.

Kuidas Eesti tunnustatud arstid uskumatuid asju korda saadavad, vaata Kanal2-s täna kell 21.30 telesaatest „Radar“.